V-M tuomarina -90 kg finaalissa Clerget (Fra) vs Cheng (Chn). Kuva IJF.

Tuomariraportti Pariisin Grand Slam 11.-12.2.2017

Tuomaripalaverin antia

Bakun IJF-seminaarin terveiset epänormaalin otteen sallimisesta hyökkäyksen valmisteluajaksi pitää nyt unohtaa. On palattu entiseen, ennen kuin uutta on ehditty edes kokeilla: epänormaalista otteesta pitää hyökätä välittömästi, jos ei hyökkää, niin saa shidon. Toiseksi pyydettiin pitäytymään pukujen korjauksesta, mikäli puku on suhtkoht ok, jotta ottelu pysyy tiiviinä. Tämä ohje on pätevä myös jatkoajalle lähdettäessä.

Tuomaroinneista

Omalta kohdaltani lauantai meni kohtuullisesti. Pahempia, ainakaan omasta toiminnastani johtuvia virheitä ei otteluissani tullut. -60 kg Uzb-Jpn ottelussa japanilainen sai kipattua uzbekin päänkautta nurin mahalleen. Komensin maten ja odotin avustavilta varmistusta hansokulle. Hansokun sijaan annettiin käsky jatkaa ottelua. Lopulta uzbekistanilainen voitti ottelun waza-arilla. Matolta poistuessani minut pyydettiin katsomaan tilannetta ja todettiin, että hansoku olisi ollut oikea ratkaisu tilanteesta. Sanoin, että siksihän minä jäinkin odottamaan vahvistustanne, mutta sain vain käskyn jatkaa hazimella. Vastaus tähän oli, että "Ok. Me teimme virheen." "Me" tarkoittaa sporttidirikoita, jotka on nostettu normituomarikomissaarien yläpuolelle tarkkailemaan tuomarointeja ja antamaan tuomareille ohjeita. Ns. perustuomarikomissaarit näyttivät hoitavan pelkästään tilastointijuttuja. Omasta mielestäni muissa otteluissa ei ollut vaikeuksia. Finaaleissa tuomitsin Brasilian olympiavoittaja Silvan ja Ranskan Gneton -57 kg pronssiottelun. Siinä ranskalainen onnistui heittämään vastustajansa pari kertaa waza-arin arvoisesti. Ensimmäisestä riitti juttua pöydän takana, koska brassi vastasi ranskattaren seoi-nageen lentonsa aikana juji-gatamella. Oliko alastulo siis branssin oman liikkeen aikaansaannosta ja riittikö ranskattaren kontrolli pisteiden saamiseksi? Minusta riitti ja siksi annoin waza-arin ranskattarelle. Pöydäntakakeskustelun jälkeen antamani waza-ari hyväksyttiin ja matsia jatkettiin ranskattaren voitonjuhlaan saakka.

Päivän loppupalaverissa pyydettiin olemaan huomattavasti tiukempia negatiivisen ottelutyylin suhteen. Nyt oli annettu ottelijoiden repiä otteita irti, olla epänormaaleissa käsiotteissa ja passiivisissa asennoissa aivan liian kauan. Barcosin sanoin: "Mikään ei ole muuttunut säännöissä. Noudattakaa shido-linjaa tiukasti."

Sunnuntaina jatkettiin huomattavasti tiukemmissa shido-merkeissä kuin lauantaina ja se näkyi. Useat ottelut loppuivat parissa minuutissa toisen ottelijan ulosajoon. Vastapainona tälle, useat ottelut olivat taas molemminpuolisesti mukaansatempaavaa ja näyttävää hyökkäysvoittoista judoa. Omalle kohdalleni sattui alkuotteluissa muutama jatkoajalle varoituksilla mennyt ottelu. Yritin (=yritimme kolmikkona) löytää varoituspaikkoja enemmän varsinaisella otteluajalla, muttemme siinä onnistuneet, vaan varoitus kaivettiin jatkoajalla.

Näistä jatkoajalle päästämistäni otteluista huolimatta minulle annettiin finaaleissa tuomittavakseni kaksi ottelua: -90 kg finaali Fra-Chn ja +100 kg pronssiottelu Geo-Mgl. Ranskalaisen ja kiinalaisen kultamitaliottelu oli tasainen ja jännittävä. Kumpikin ottelija piti otteita sääntöjen rajamailla, mutta koska kyse oli finaalista ja kumpikin piti epänormaalia otetta (pistooliote) tasapuolisesti, annoin asian olla. Kiinalainen haki määrätietoisemmin otetta ranskalaisen rikkoessa sitä, joten jouduin varoittamaan ranskalaista otteen pakoilusta. Tästä alkoi hänen vimmattu takaa-ajonsa, jonka tuloksena kiinalainen pakeni polvilleen ranskalaisen erästä hyökkäystä. Tästä annoin tasoittavan shidon. Vaikka ranskalainenkin käväisi tatamissa polvillaan taas eräässä kiinalaisen hyökkäysvaiheessa, niin ajattelin muuten hienon ottelun kannalta lisävaroituksien olevan turhia ja otin riskin ja jääräpäisesti ignoorasin sen tilanteen ja myös radiosta loppusekunneilla tulleen varoituskäskyn. Mentiin siis jatkoajalle, joka jatkui edelleen sääntöjen rajamailla olevilla otteilla toista ottelijaa ahdistaen. Uskoin kuitenkin vakaasti otteluun tulevan suoritusratkaisun, enkä missään nimessä halunnut ruveta ratkaisemaan ottelua tunnelman tiputtavalla hakemalla haetulla shidolla. Niinhän siinä sitten kävikin, että kiinalainen onnistui hidari-osotossaan ippponin arvoisesti. Oli suunnaton helpotus saada julistaa jännittävälle ottelulle arvoisensa ippon-päätös. Tatamilta poistuessani jäin miettimään, että saisinko huutia radiokäskylle niskuroimisesta. No, IJF:n tuomaripomo Barcos pyysikin minut välittömästi puheilleen: "Haluamme, että ottelut ratkaistaan juuri tuolla tavalla. Onnittelut erinomaisesta tuomaroinnista." Huh, huh! Omalla näkemykselläni ottelun johtaminen kannatti tällä kertaa. Samaan syssyyn sain onnittelut myös muilta tuomaripäälliköiltä ja kollegoilta.

Se +100 kg Geo-Mgl pronssiottelu olikin sitten lastenleikkiä tuohon finaaliin verrattuna. Annoin ensin vuoronperään shidot molemmille aivan aiheesta, jonka jälkeen mongolialainen heitti waza-arin arvoisesti ja jatkoi tilanteen sidonnalla ippon-voittoon.

Huomioita muista otteluista

Kummankin ottelijan samanaikaista hansokumakea olisi tarvittu naisten -78 kg Jpn-Fra kultamitaliottelussa, jossa kumpikaan ottelija ei halunnut judoilla, vaan tyytyi lähinnä työntämään toisiaan. Kenties kaikista tähän mennessä näkemistäni judo-otteluista huonoimman voittajaksi valittiin ranskatar japanilaisen ulostyöntö-shidon perusteella. Kunpa jompikumpi ottelija olisi edes potkinut toista nilkkaan tai yrittänyt edes riuhtaista toista tasapainosta, niin toiselle olisi voitu antaa paremmin perustein varoitus. Nyt ratkaisu tehtiin lähinnä mutu-tuntumalla ja kenties kotiyleisön mieliksi, koska judokansaa oli jo rangaistu aivan liian pitkällä saamattoman tönimisen seuraamisella.

Otteiden ja negatiivisen judon tulkinnassa palataan entiseen ns. tiukkaan linjaan. Tähän kategoriaan kuuluvat myös tasku- ja pistooliote. Jos niitä käytetään negatiivisessa tarkoituksessa, niin niistä pitää rangaista välittömästi - lukipa uudessa IJF:n säännöstössä mitä tahansa.

Ahdisti nähdä vastaheittotilanteita, joissa uke käänsi tilanteen itselleen ottamalla kontrollin ja heittämällä esim. o-uchi-garin tekijän puhtaasti ura-nagella tms. uhrautumisheitolla. Nykyisen IJF:n vasta julkaistun säännöstön mukaanhan uhrautumisheiton tekijä oli ensiksi matossa ja olisi siten tullut heitetyksi. Onneksi tuomarit valitsivat heittäjäksi vastoin näitä kirjoitettuja sääntöjä sen todellisen tilanteen voittajan eli ura-nagen tekijän. Taisipa tosin mukana olla muutama toisinkin päin päätetty tilanne. Jututin IJF:n urheilujohtaja Neil Adamsia aiheesta. Hän sanoi, että tähän uuteen vastaheittotulkintaan pitää tulla muutos. Tämä nykyinen tulkinta sotii judon voiman käytön periaatteita vastaan. Toivottavasti palataan entiseen käytäntöön, jonka mukaan viimeisimmän kontrollin ottaja tulkitaan heittäjäksi.

Yhteenveto omasta tuomaroinnistani

Olen tyytyväinen urani ensimmäisen Pariisin Grand Slamin tekemiseeni. Olin finaaleissa kumpanakin päivänä ja onnistuin finaalituomaroinneissa. Erityisesti tuo -90 kg finaali parkkiinnutti selkänahkaani ja korviani mukavasti. Minulla ei myöskään ollut suuria vaikeuksia uusien varoitus- ja pistekäytäntöjen suhteen, enkä esim. yrittänyt päättää ottelua varsinaisen otteluajan jälkeen varoituseron turvin, julistanut waza-ari awazate ipponia tai julistanut kylkialastuloista yukoja. En jäätynyt missään vaiheessa, yhteistyö pelasi avustavien ja sportti-/tuomarijohtajien kanssa hyvin, hallitsin hyvin jännittämisen ja onnistuin muuttamaan sen positiiviseksi energiaksi. Olin varma tekemisistäni, mutta pystyin silti epäselvissä tilanteissa odottamaan apuja avustavilta tuomareilta. Groznin Golden League -maratontuomarointiin verrattuna tämä kisa oli rytmiltään leppoisaa tuomarointia vaikka päivä oli pitkä (9.30-19.30), sillä jokaisen mattotuomaroinnin jälkeen oli yhden ottelun mittainen tauko, jonka aikana sai tankattua ja lepuutettua mieltä. Passiivisten otteiden ja negatiivisen judon rankaisemisessa oli aluksi hieman epäselvyyttä, koska takaraivossa painoivat Bakun seminaarin opetukset. Vaikka joku voisi noista jatkoajalle menneistä otteluiden alkupätkistä shidojen aiheita löytää, niin menivät ne mielestäni oikein ottelun hengen mukaisesti. Toki voisin olla väärien otteiden, valehyökkäyksien ja rajaylityksien kanssa hieman tiukempana. Tästä on hyvä jatkaa kohden tulevia IJF World Judo Tour'in kilpailuja.

Veli-Matti Karinkanta
 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa