Tuomariraportti nuoten Swedish Openista 29.9.2012

Nuorten (U17 ja U20) Swedish Open oteltiin 29.9. Tukholman liepeillä. Suomesta paikalle lähti useiden ottelijoiden lisäksi viisi tuomaria. Kuudes valitettavasti sairastui ja joutui jäämään reissusta pois.
Matkaan lähdettiin perjantai-iltana Turusta ja aamulla saavuttiin Tukholmaan, jossa pirteä ruotsalaiskollegamme olikin jo meitä vastassa. Juteltiin matkalla, että vaa'alla oli käynyt n. 270 ottelijaa ja tuomareita tulee paikalle 32. Ottelut käytiin viidellä matolla, joten jokaiselle matolle piti olla kaksi kolmikkoa.
Tuomaripalaverissa toivotettiin ihmiset tervetulleiksi ja oikeastaan ainoa ohje päivälle oli, että hanteihin asti meneviä otteluja ei saisi tulla.
Päivän aikana tarkkailijat huomauttivat tuomareille useaan otteeseen hanteihin päätyneistä otteluista. 5/6 minuutin aikana olisi syytä saada selville parempi ottelija. Tarkkailijat myös puuttuivat kolmikon tekemiin päätöksiin useamman kerran ja käytännöksi osoittautui, että tarkkailijan päätös tulee voimaan ilman kolmikon välistä keskustelua. Esim. Sannalle kävi niin, että heitto aukesi täydellisesti hänen kulmaansa ja mattotuomari näytti wazaria, johon hän nyökkäsi. Toinen kulma näytti ei-mitään. Tarkkailija keskeytti tilanteen ja katsoi heiton videolta (eri kulmasta kuin Sanna) ja pyyhki pisteet pois. Koska asiasta ei keskustelu, Sanna tulkitsi asian niin, että pisteet otettiin jostain muusta syystä kuin alastulon takia pois. Ottelun jälkeen selvisi, että videolta näytti alastulon olleen kyljelleen siten, että uken käsi oli kyljen ja tatamin välissä.
Erityisesti kaikki suomalaiset oppivat, kuinka tärkeää on, että kolmikon yhteistyö toimii ja löydetään yhteinen linja, miten kommunikoidaan. Osaan tuomareista ei saanut minkäänlaista kontaktia, kun yritti hakea vahvistusta esim. varoitukselle. Myöskään monella tuomarilla ei ole tapana katsoa kulmaan, että "Onko sulla jotain asiaa", vaan he tekevät omaa työtään ja ottavat itse kontaktin kulmaan, jos hän haluaa jotain tarkastaa.
Kisajärjestelyt sujuivat erinomaisesti. Pistetaulun pitäjät olivat ajan tasalla, aikataulu piti hyvin, tuomareille ei missään vaiheessa välittynyt mitään mahdollisesti hässäkästä, jota toimitsijapöydän takana on voinut olla, kuljetukset toimivat ja ruokaa ja välipalaakin sai. Tosin kaikki suomalaiset tuomarit eivät pärjänneet koko päivää salaatilla, jota oli lounaaksi.
Kiitos Judoliitto ja kiitos Tukholma. Jälleen on yksi hyvä ja opettavainen reissu takana. Ensi vuonna on kiva palata jälleen J-SWOPiin, koska tietää, että on tervetullut ja hyvät kisat tiedossa.

Merja Hakamäki
Sanna Ranki
Jari Paulman
Kaj-Peter Pesonen
Samuli Kipronen

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa