Tuomariraportti nuorten Swedish Openista 28.9.2013

Junioreiden Swedish Open järjestettiin 28.9.2013 Tukholmassa. Suomalaisia tuomareita kisoissa edustivat Merja Hakamäki, Sanna Ranki, Jani Tuomaala ja Maija Mustonen.

Kisat alkoivat aamupalaverilla, jonka piti IJF B-tuomari Dick D. Johansson Ruotsista. Kaikkien yllätykseksi aamupalaverissa kerrottiin tuomaroinnin tapahtuvan yhdellä mattotuomarilla ja kahdella videotuomarilla. Tätä ei sen enempää lähdetty perustelemaan, todettiin vaan että nopeisiin muutoksin täytyy tottua, niitä tulee kv-tatameillakin. Tuomariryhmiin nimettiin neljästä kuuteen tuomaria per matto. Mattoja kisoissa oli käytössä viisi, finaalien aikaan kolme. Tuomariryhmät olivat samat sekä kadettien että junioreiden matseissa, mutta finaaleihin nimettiin tuomarit erikseen.

Ulkomaalaisia tuomareita oli kisoissa edellisvuosia vähemmän, ruotsalaisia sen sijaan ihan mukavasti ja etenkin heidän kansainväliset tuomarinsa olivat kiitettävästi paikalla.

Kisajärjestelyt toimivat hyvin ja kisat pysyivät aikataulussa. Ainoa miinus oli edellisvuosiin verrattuna heikentynyt ylläpito eli aamukuljetuksen viivästyminen sekä aamupalan puuttuminen. Selvisimme tästä kuitenkin hyvin ja kaikki saivat päivän ensimmäisen ateriansa viimeistään lounasaikaan.

Aamupalaverissa ei erikseen annettu ohjeita päivän tuomarilinjasta, joten jokainen tuomari valitsi linjakseen sen mihin oli kotimaassaan tottunut. Päivän aikana huomattiin, että suomalaiset tuomarit olisivat olleet hieman ankarampia antamaan varoituksia kuin muut. Kisoissa nähtiinkin muutama tilanne, jossa suomalainen mattotuomari antoi varoituksen toisten pyyhkiessä sen videon takana pois. Haastavaksi tämä muodostuu ottelun ollessa jo jatkoajalla, jolloin ottelun päättävän varoituksen antamiseen täytyy aina pitää tuomarineuvottelu.

Tuomarineuvottelun virkaa näissä kisoissa toimitti pitkälti katsekontakti videotuomareihin. Sekä Maija että Sanna olivat mattotuomarina ottelussa, jossa jatkoaikaottelun päättävään varoitukseen olisi ollut aihetta, mutta ruotsalaisten videotuomareiden pudistellessa päätään varoitusta oli mahdotonta antaa, näin ottelu sai jatkua jatkoajalla kunnes pistesuoritus nähtiin. Myös pisteytyksessä haettiin toisinaan yhteistä linjaa. Kaiken kaikkiaan tuomaroinnin taso kisoissa oli hyvä ja päivästä selvittiin kunnialla läpi. Kotiin tuomisina tuomareilla oli jälleen lisää kansainvälistä kokemusta ja muistutus siitä, että kaikkialla ei toimita samalla tavalla kuin kotimaassa. Ja haaste onkin mukautua paikalliseen linjaan.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa