Toinen joukkuepronssiottelu on juuri ratkennut Venäjän hyväksi. Kuva: Antti Renko

Tuomariraportti nuorten EM-kisoista 15.-17.9.2017 Maribor, Slovenia

Kisapaikkana Maribor on hieman hankalien (lue kalliiden) yhteyksien päässä. Niinpä teinkin omatoimimatkan Ljubljanan kautta, koska näin reissu oli edullisempi kuin järjestäjien ehdottaman Itävallan Grazin kautta. Tuomarikokous pidettiin torstaina iltapäivällä heti arvonnan jälkeen, paikalla oli 23 tuomaria ts. 6 tuomaria tatamia kohden. Turkin tuomarin lennot olivat myöhässä, joten hän ei ollut paikalla. Komissiosta läsnä pj Jatskevitch, De Moor, Carvalho ja Hnidka. Kokouksessa suoritettiin pelkästään nimen huuto, ja julkistettiin tuomariryhmät. Säännöistä todettiin vain, kyllä te säännöt tiedätte.  

Perjantaina tuomitseminen sujui alusta alkaen mukavasti, ja yhteys työ sujui hyvin muiden tuomariryhmäläisten kanssa. Meidän matolla tuomarikollegoina olivat tuomarit Ukrainasta, Tsekistä, Ruotsista, Saksasta ja Hollannista. Sarjoista ensimmäisenä päivänä meille sattuivat naiset -44 kg ja miehet -66 kg.

Lauantaiaamun palaverissa komissio väitti olevansa yleisellä tasolla tyytyväisiä perjantain tuomarointiin. Pyydettiin kuitenkin kiinnittämään huomiota pisteisiin, oikea aikaiseen maten käyttöön (varsinkin ne wazassa) ja sijoittumiseen. Lauantai jatkui samoissa merkeissä kuin perjantai, eikä tuomitseminen tuntunut mitenkään vaikealta tai epävarmalta. Meidän tatamilla ottelivat naiset -63 kg, ja miesten sarjat -90 kg ja -100 kg. Pääsin näin ollen läheltä seuraamaan Emilia Kanervan hyviä ottelesuorituksia, joista hänelle palkintona lopuksi pronssimitalli.  

Sunnuntaiaamupalaverissa kerrattiin melko tarkkaan lauantaiset sääntöasiat. Sunnuntaina oteltiin sekä naisten ja miesten joukkueottelut, joten edellisten päivien kiivas tuomitsemistahti oli jo hieman rauhallisempaa. Tuomitseminen sujui edelleen mukavasti, vaikkakin on se joukkueotteluissa tunnelma aina omaa luokkaansa. Suomen miehet löivät ensimmäisessä ottelussa hienosti Ranskan 3-2. Seuraava vastus Azerbaijan oli vielä tällä kertaa liian kova neljännesfinaalissa, samoin kuin keräilyssä Saksa. Kovia ja hyviä otteluja kuitenkin kertyi kaikille roppakaupalla ja sijoitus seitsemäs 17 joukkueen kisoissa.

Joukkuekilpailun yhteydessä ilmeni mielenkiintoinen sääntötulkinta. Saksan ottelija otti vasemman käden kumikatan vastustajan oikeasta hihansuusta, ja hän pakotti vastustajan käden ristiin omaa rintaa vasten. Vaikka vastustaja ei ottanut saksalaisesta kiinni, vaikutti se ”ulospäin” saman puolen otteelta. Aamupäivällä tästä annettiin varoitukset vastustajalle (saman puolen ote). Pronssiottelussa 1. varoitus vastustajalle, mutta toinen saksalaiselle (kun pyydettiin komission tulkinta).

Kari Neuvonen
 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa