Tuomariraportti Mixed Teams European Championships -kilpailusta 18.7.2018 Jegaterinburgista

Judohistorian ensimmäiset sekajoukkueiden EM-kilpailut käytiin Russian Copper Companyn sponsoroimana Venäjällä Jegaterinburgissa. Suuryhtiön sponsorointi tarkoitti kaikille kilpailuun osallistuneille joukkueille, tuomareille ja toimitsijoille yhtiön rahoittamia lentoja, majoitusta ja kilpailua. 21 kansallista (lähinnä juniori yms 2-4. miehistöistä joukkuetta) oli ottanut haasteen vastaan ja matkustanut Uralin taakse tähän yksipäiväiseen kilpailuun.

IJF julkaisi 17.7. päivitetyt SOR`it (Sports and Organisation Rules) eli kilpailumääräykset. Tuomaroinnin kannalta olennaista on se, että ko. dokumentti sisältää viimeinkin kirjoitetut ajantasaiset ottelusäännöt. Niitä aletaan kääntämään välittömästi ja uskon niiden olevan suomennettuna elokuun alkuun mennessä.

Linkki SORìin:

http://99e89a50309ad79ff91d-082b8fd5551e97bc65e327988b444396.r14.cf3.rackcdn.com/up/2018/07/IJF_SOR_17_July_2018_with_chan-1531824712.pdf

Joukkuekilpailun käytänteistä: Kuten Juha Vuorela Kadettien EM-kilpailujen raportissaan mainitsi, niin joukkuekisan voittajan ratkaisee tästä lähtien ainoastaan voitettujen otteluiden määrä. Suorituspisteitä tai otteluaikoja tai ottelijoiden painoja ei täten ole tarve enää ottelun lopputuloksen kannalta laskea/huomioida. Ennen ottelun alkamista tyhjien painoluokkien pisteet merkitään heti pistetaululle, eivätkä vastustajattomat ottelijat käy enää matolla tyhjää kumartamassa. Mikäli toinen joukkue on ylivoimainen, eli häviöllä oleva joukkue ei voi enää voittaa ottelua esim. neljä hävittyä ottelua kuudesta, ei loppuja otteluita enää otella. Jos tilanne on lopussa otteluvoittojen suhteen tasan, niin arvotaan uudelleen otettava ottelu, kaikista painoluokista, olipa niissä toisella joukkueella ottelija tai sitten ei. Tämä extraottelu otellaan Golden Score -säännöllä, eli ensimmäinen pistesuoritus/hansoku-make ratkaisee voittajan. On huomioitava, että ylläolevat säännöt ovat käytössä EJU:n/IJF:n otteluissa. Se mitä Suomen Judoliiton kilpailu- ja sääntövaliokunta asian suhteen päättää on kansallinen asiamme.

Golden Scoren sidonnassa ollaan taas palattu entiseen, eli sen saa pitää ipponiin saakka. Myös vanha tulkinta uken tekemästä kuristuksesta ja käsilukosta sidonnan aikana on edelleen voimassa kaikissa otteluissa: mikäli uke kuristaa sidonnan pitäjän tajuttomaksi, pakottaa tämän antautumaan kuristuksella tai käsilukolla ennen ipponin tulemista, voittaa tämä vastaliikkeen tekijä ottelun, vaikka sidonnan pitäjä olisikin pitänyt sidontaa jo waza-ariin saakka.

Tuomaroinnistani ei ole erikoista sanottavaa: tavoitteenani oli palata kansainväliseen tuntumaan muutaman viikon lomailun jälkeen ja mielestäni onnistuikin siinä mukavasti. Annoin varoituksia tarvittaessa ja rauhallisuuteni oli ennallaan. Otin aikaa suorituspisteiden arvioimiseen sen tarvittavan parisen extraharkintasekuntia. Mielestäni pisteiden arviointi onnistui täten hyvin ja jämäkkä päätöksentekoni ei antanut aihetta avustavien/tarkkailijoiden muuttaa tuomioitani. Kollegani palautteen mukaan matseissani oli useita hankalia alastuloja, jotka olisi voinut päättää myös toisin. Mattotuomarina tein kuitenkin päätökseni harkittuani tilannetta hetken ja julistamalla tuloksen rauhallisesti ja jämäkästi. Etäisyyden säilyttämisen kanssa pitää kuitenkin tehdä edelleen töitä. Pääasiassa se onnistui, mutta Aze-Rus N-57 pronssiottelun ratkaiseva heitto laskeutui jalkoihini. Onnistuin kuitenkin arvioimaan sen oikein liian lyhyestä etäisyydestä huolimatta.

Tästä on hyvä viimeistellä kunto Zagrebin Grand Prix`in, Ideaparkin Back to School-shian, Bratislavan European Cupin ja Ryhti-shiain avulla Bakun MM:iin.

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa