Tuomariraportti Minskin Euroopan Avoimista 6.-7.6.2015

Aloituspalaverissa painotettiin seuraavia asioita:

1) Varoituslinjan on jatkuttava samana ottelun ensimmäisestä sekunnista viimeiseen ja ensimmäisestä ottelusta viimeiseen myös eri tatamien välillä

2) Ei olla poliiseja, vaan annetaan ottelijoiden tehdä ratkaisut

3) Toisaalta ottelijoilla on oltava kunnollinen kumikata, jos ei ole -> shido

4) Rajatilanteissa kannattaa odottaa

5) Ratkaisevissa tilanteissa kuten HSMK:n annossa, pitää pyytää komissiolta mielipide

Paikalla oli 17 tuomaria, joista tatamille kaksi määrättiin viisi tuomaria. Luvassa oli siis runsaasti töitä. Mahtavaa! Ottelijoita oli laajalti edustettuna maapallolta: eurooppalaisten lisäksi Väli-Amerikasta, Afrikasta ja Aasiasta (Tazikistan, Uzbekistan, Kazakstan), joten mielenkiintoisia otteluita oli luvassa. Tuomareista kauimmat olivat tulleet Australiasta ja Uudesta-Seelannista ja vähän lähempää Puerto-Ricosta ja Kazakstanista.

Lauantain miesten -73 kg ja naisten -48 kg tuomaroinnit sujuivat mielestäni kiitettävästi paria tilannetta lukuunottamatta. Toisessa tulkitsin alastulon sillaksi (silta tehtiin kyljen kauttaa rullaavasta alastulosta) ja julistin ipponin ja heti perään osaekomin, koska jotenkin epäilin arviotani. Kulmat muutattivatkin pisteen wazariksi. Toisessa viivästyin ipponin julistuksessa kolme-neljä sekuntia uken menettäessä tajuntansa. Goshijime näyttää olevan vaikea tilanne minulle: viime kisassa tilanne jäi ali ja tässä kisassa tilanne meni yli. Jospa joskus löytäisi oikean ajoituksen mattelle tai ipponille.

Lauantain loppupalaverissa kerrottiin pisteiden hajonnan olleen liian suurta, jopa ipponista ei pisteisiin, tuomareiden pitää olla paikalla ennen kilpailijoita ja golden scoren ratkaisevan varoituksen tulee olla todella selvä.

Sunnuntaina tatamillamme mittaa ottivat alle ja yli 100 kg miehet. Moni ottelu meni ottelijoilla jäykistelyksi ja puristamiseksi ja tuomareilla sen seurauksena hansokujen julistamiseksi. Itselläni päivä oli vahvin ja varmin kaikista tuomariurani päivistä: oloni oli tarkkaavainen ja luotin kykyihini. Lisäksi yhteistyö pöytätuomareiden kanssa sujui erittäin hyvin: sain aina vastauksen katseeseeni vaikeissa tilanteissa ja siten varoitukset napsahtivat kohdilleen. Oli hienoa tuomita.

Loppupalaverissa kiiteltiin sunnuntain tuomarointien parantuneen lauantaista, tosin pahoiteltiin judon tason heikenneen. Muutama tuomari oli myöhästynyt finaaleista, joten komissarit kertoivat jatkossa myöhästymisten laskevan luokituksen alle viitosen. Tavoitteenani tässä kisassa oli saada varmuutta ja valmiutta Euroopan kisoja ajatellen - ja parantaa siinä sivussa luokitustani. Tunsin onnistuneeni ensimmäisessä erittäin hyvin. Onnistuin kovien matsien tuomaroinnissa hyvin: en jännittänyt liikaan, etäisyys ottelijoihin pysyi hyvänä ja yhteistyö pöytätuomareiden kanssa pelasi hyvin. Lisäksi opin kantapään kautta tiukentuneen siltatulkinnan - ainostaan suoraan yli menneet sillat tulkitaan ipponin arvoisiksi. Luokitukseni nousi myös 6 1/2:een, mikä on suhteessa urani kehitykseen - hitaasti ja varmasti eteenpäin. Tästä on erittäin mukava suunnata kohden Euroopan kisoja ja muita tähänastisen tuomariurani mielenkiintoisimpia ja haastavampia koitoksia kesän loppupuolella.

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa