Tuomaripäälliköt ja tuomarit potretissa

Tuomariraportti Mastersista Pietarista 16.-17.12.2017

Judovuoden 2017 viimeinen IJF Judo World Tourin kilpailu oteltiin joulukuun puolivälissä Pietarissa. Kisaan oli kutsuttu 16 maailman parasta judokaa jokaisesta miesten ja naisten painoluokasta, mutta monessa painoluokassa oli kovimpien ottelijoiden poisjäätyä avautunut paikkoja hyvien rankingpisteiden metsästämiselle  hieman matalammankin rankingin omaaville urheilijoille.

 

Tuomaripalaverissa muistutettiin, että olemme tuomareina osa IJF:n judon suojaussysteemiä ja homma pitää hoitaa kunnialla. IJF myös maksaa meidät tuomarit kisoihin ja odottaa jokaisessa kisassa parasta mahdollista tuomarointia. Tuomarin pitää olla matolla se joka määrää. Päätökset pitää tehdä varmasti, sillä epäröinnin aistivat kaikki, eikä se piirre kuulu judotuomarin ominaisuuksiin. Koska pöytätuomareilla ei ole enää videotarkkailulaitteistoa käytettävänä korostuu mattotuomarin oikean sijoittumisen tärkeys. Mikäli heitto kääntyy poispäin pöytätuomareista pitää mattotuomarin olla oikeassa paikassa julistaakseen oikeat pisteet ja pöytätuomareiden on taas luotettava mattotuomarin näkemykseen. 

 

Yritin ottaa oppia edellisestä kilpailusta ja aloittaa ja jatkaa tiukalla varoituslinjalla koko kisapäivän läpi... mutten onnistunut. Päivän saldona meni tuomitsemistani 12 ottelusta 5 jatkoajalle. Näistä viidestä olisin halunnut lopettaa kaksi ottelua hansokulla ennen otteluajan loppua, mutta koska en saanut tukea ajatukselle pöytätuomareilta, en voinut ruveta päätöstä yksinäni kahta vastaan ajamaan. Kaikki jatkoajalle päätyneet ottelut ratkesivat suorituspisteeseen, mikä on hyvä juttu. Kokonaisuutena oma tekemiseni oli tasaista. Pysyin rauhallisena ja keskittymiseni pysyi hyvänä, paitsi parissa kohdassa, kun venäjän kielisen metakan keskeltä kajahti yleisöstä tuomarin kannustamista ja ohjeistusta suomen kielellä (Kiitos Itä-Kaakon-iskuryhmän). Eihän se mitään haitannut, piristäväähän se oli, mutta hymyn leviämisen estämiseksi piti taistella... Finaalissa tuomitsin N-52 Fra-Rus finaalin, jonka venäläinen voitti jatkoajalla tekemällään vastaliike-waza-arilla. Myös N-57 Fra-Bra pronssiottelu oli helppo tuomita.

 

Päivän loppupalaverissa todettiin, että aivan liian moni ottelu oli mennyt jatkoajalle. Osa tuomareista oli aloittanut varoituksien annon napakasti, mutta eivät olleet jatkaneet samalla tavalla loppuun saakka. Lisäksi muutama tuomari oli silminnähden väsynyt päivän mittaan - tämän tasoissa kisoissa ei ole väsymykselle sijaa ja suorituksen on pysyttävä tasaisena koko pitkän päivän ajan. On siis nukuttava ja syötävä hyvin pysyäkseen terävänä. 

 

Sunnuntai alkoi hieman hankalasti, kun julistin ekassa ottelussani M-81 Arg-Can ensiksi mainitun hurjan heiton alastulon waza-arin arvoiseksi. Heiton kovuudesta ja näyttävyydestä huolimatta näin omasta näkövinkkelstäni nimittäin uken tulleen alas kyljelleen. Pöytätuomarit julistuksen kuitenkin ipponiksi muutattivat. Komissaareilta asiasta kysyessäni he totesivat heidänkin mielipiteiden menneen puoliksi ipponin ja waza-ariin kannalle. Täten pöytätuomareiden päätös meni läpi. En kuitenkaan jäänyt murehtimaan asiaa, vaan jatkoin seuraavassa ottelussa puhtaalta pöydältä. Tänään olivat toisetkin tuomarit heränneet varoituksien antoon ja sain tukea päätöksilleni lopettaa ottelut kolmanteen shidoon. 12 tuomitsemastani ottelusta päätin neljä ottelua kolmeen negatiivisesta judosta aiheutuneeseen hansokuun. Vain kaksi ottelua meni jatkoajalle ja nekin päättyivät suorituspisteeseen. Tässä valossa osasin tehdä sunnuntaina jämäköitä päätöksiä. Ehkä hankalin päätös oli kuitenkin M-100 kg Aze-Por ottelun ratkaisu. Azerin passaillessa meni portugalilainen waza-arin johtoon komealla seoinagella. Tämän jälkeen hän alkoi tekemään virheitä ja keräsi pari shidoa pistetaululle azerin jatkaessa maltillista ja taktista ottelutyyliään. Ottelun ratkaisuksi tuli portugalilaisen erittäin huono seoinage, jonka tulkitsin valehyökkäykseksi, koska torilla ei ollut edes otetta polvilleen hypätessään. Komensin maten ja katsoin avustaviin. Nämä miettivät hetken ja kysyivät mielipidettä myös komissaareilta, jotka hyväksyivät tuomion myös. Oli ikävää tuomita ottelussa aktiivisempi ja suorituspisteen tehnyt ottelija hävinneeksi. Tosin, jos ottelija tekee aivan selvän virheen, niin ei tuomarille jää muuta mahdollisuutta, kuin noudattaa sääntöjä ja antaa varoitus. Finaaleissa tuomitsin M-81 Rus-Rus finaalin, jossa maansa ykkösmies ei antanut haastajalle mitään mahdollisuuksia. Toinen finaaleissa tuomitsemani ottelu, N-78 Gbr-Ned pronssiottelu, meni jatkoajalle 1-2 shido-tilanteessa. Onneksi sekin ottelu päättyi alankomaalaisen juji-gatame-ipponiin.

 

Kaiken kaikkiaan koin sunnuntain onnistuneimmaksi päiväksi pitkään aikaan. Pääsin matseihin sisälle ja päätökset tulivat harkiten ja rauhallisesti. Lisäksi pöytätuomarit tuntuivat olevan samalla aaltopituudella varoituksien suhteen. Oli helppoa tuomita.

 

Ensimmäinen IJF Judo World Tourin judovuosi 2017 on omalta osaltani nyt takana. Tuomitsin 15 kansainvälisessä kilpailussa, joista 14 olivat ns. luokituskisoja. Näillä osallistumisella olen sekä EJU:n että IJF:n aktiivisimpien tuomareiden joukossa. Huonoiten kisoista meni EM:issä, joissa IJF:n tuomaritapa törmäsi EJU:n käytänteisiin ja minulla oli pisteytyksen ja varoituksien kanssa ongelmia. EM:ien heikoin luokitus laskeekin rankingkeskiarvoani huomattavasti. Parhaiten meni kovimmissa kisoissa: Pariisin, Bakun ja Tokion Grand Slameissa, Zagrebin Grand Prix´ssa ja Mastersissa ja mikä kaikkein parhainta, kauden tärkeimmässä kisassa, eli Unkariin MM:issä. Näillä näytöillä olen IJF:n ja EJU:n tuomarirankingeissa molemmissa kärkiporukoissa.

 

Miten tästä nyt eteenpäin? ”Tuomaripäälliköiden sanoin: ”Vanhat säännöt ovat kuolleet. Eläköön uudet säännöt!” Vuosi 2018 alkaa siis uusin säännön ja uudella tuomarirankingilla ja uudella IJF:n tuomariryhmällä. Olen ryhmässä varmasti mukana, koska onnistuin mukavasti kaikissa vuoden kisoissa. Erityisesti vuoden kahden viimeisen kisan, Tokion Grand Slamin ja Pietarin Mastersin, onnistumiseen on hyvä päättää tämän vuoden uurastus. Vuodesta 2018 tulee kuulemma tätäkin vilkkaampi eli nyt on tärkeää käyttää tulevat vapaat viikot tehokkaasti akkujen lataamiseen.  Uusi kausi alkaa tammikuun puolivälistä Mittersilin IJF:n tuomariseminaarilla, jossa uudet säännöt opetellaan. Pääsen harjoittelemaan niitä tammikuun lopun Ice Power Cupissa ja tosi koetukselle ne taitavat päästä Pariisin Grand Slamissa helmikuun alussa. Tokio2020:n kannalta tosi tärkeät kisat alkavat siis vasta Pariisista.

 

Kiitokset kaikille, jotka ovat eläneet mukanani kuluneen vuoden tuomaritapahtumissa. Palautteenne ja kannustuksenne merkitsevät minulle paljon! 

 

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2018!

 

Veli-Matti Karinkanta

 

 

 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa