Tuomariraportti Malagan European Judo Cupista 19.-20.10.2019

Kari Neuvonen:

Näiden loppuvuoden raporttien suhteen on hieman vaikea keksiä enää mitään uutta sääntörintamalta. Kerrotaan siis, mitä komission jäsenet Franky De Moor ja Nuno Carvalho kertoivat aloituspalaverissa ja sunnuntaiaamuna. Näiden herrojen lisäksi heitä oli avustamassa Manuel Cortes, Espanjan tuomarikomission puheenjohtaja ja IJF:n tuomaritarkkailija.

Keskittykää jokaiseen otteluun. Negatiiviseen judoon pitää puuttua heti sääntöjen puitteissa. Älkää hätäilkö maten kanssa, varsinkaan rajatilanteissa. Samoin pisteiden julistusten kanssa ei ole mitään kiirettä, odottakaa suoritus rauhassa loppuun. Mikäli ottelija jättää toisen kerran judogin korjaamatta maten aikana, näytetää puvun korjauksen käsimerkki. Tämän jälkeen osoitetaan etusormella vyötä ja julistetaan shido. Valmentajaa varoitetaan vain maten aikana, eikä matea julisteta vain tämän takia. Muistakaa sijoittuminen, varsinkin kuristustilanteissa pitää tarkkailla uken koko vartaloa. Pyrkikää näkemään kumpi ottelijoista on negatiivisempi, kun annatte varoituksen tai varoituksia. Jos jommankumman ottelijan molemmat jalat ovat ulkona, pitää komentaa mate. Välttäkää tilanteiden liiallinen katsominen nauhalta. Avustavien on käytettävä radiota, kun haluavat mattotuomarin puuttuvan ottelun kulkuun. Nämä edellä mainitut kerrattiin perjantain palaverissa.
Sunnuntaiaamuna jatkettiin. Kuristustilanteissa muistakaa katsoa koko uken vartalon "käyttäytymistä", lauantaina oli useampi kuristus päättynyt tajunnan menetykseen. Muistakaa huolellisuus maten julistuksessa, ei liian aikaisin. Viimeisen minuutin negatiiviseen judoon pitää puuttua. Koko tuomarikolmikon velvollisuus on valvoa, että pistetaulu on oikein. Kännykät pois, kun olette lepovuorossa. Siinäpä sitä taisi olla kerralla koko vuoden sääntökattaus.

Paikalla oli kolmelle tatamille kaikkiaan 35 tuomaria. Näistä oli 10 Espanjasta ja heillä vain puolella oli kv-lisenssi, lisäksi muualta oli 4 tuomaria ilman kv-lisenssiä. Asia jäi epäselväksi, miksi nämä yhdeksän oli pyydetty paikalle harjoittelemaan. Joka tapauksessa tuomarointia oli siis melko vähän.

Tuomarointi sujui hyvin, olihan nämä reilun kuukauden sisällä jo kolmannet kilpailut. Lauantai varsinkin meni hyvin, sunnuntaina olisi pitänyt olla hieman terävämpi, kun olin avustavana tuomarina. Lisäksi minulla on ollut ongelmana, että ajaudun matsien aikana usein liian lähelle ottelijoita, jolloin meinaan välillä jäädä jalkoihin. Tämän asian sain mielestäni korjattua näiden kahden päivän aikana. Tästä on hyvä jatkaa kohti viimeistä vuotta kansainvälisenä tuomarina.
 

Kaj-Peter Pesonen: 

Kerron vähän omasta reissusta.

Torstai: Matka kohti hotelli Bonus Inn alkoi 15.30.

Perjantai: Herätys 04.00, kuljetus kentälle lähti 04.35. Kone lähtöaika 06.10, perillä sisäänkirjautuminen meni sujuvasti. Vielä ehti käydä kävelemässä lämpimässä ilmassa, ennen arvontaa ja meetingiä.

Lauantai: Aikainen herätys aamiaiselle 7.00. Bussi lähtö oli 8.30 kisapaikkaa kohti. Uuvuttava päivä alkamassa n. 12 tuomaria / matto. Tuomarina 5 kert ja avustajana 5 kertaa. Meidän matolla otteli -66kg ja -57kg. Oli hieman vaikeuksia päästä rytmiin, ekassa matsissa oli vaikeuksia, eka varoitus ok, mutta toinen varoitus, jonka annoin oli mielestäni aiheellinen, kun ottelija pysähtyi rajalla ja teki näennäisen kuzussin astumalla molemmat jalat yli, mutta ei ollut mieleen De Moorille. Toinen, joka heittoyritys meni yli rajan ja jatkui melkein osaekomiin, mutta uke vaihtui toriksi, joka taas yritti saada välittömästi käsilukkoa siinä onnistumatta ja julistin mate tilaan, siinä annoin otella liian kauan ulkona. Kerroin De Moorille, miten minä näin tilanteen, hän ikään kuin puoliksi hyväksyi selityksen. Sen jälkeen alkoi sujua hyvin. Arvonta ei tuonut mitaliotteluihin mahdollisuutta.

Sunnuntai: Sama rutiini aamulla, kisapaikalla oli meillä meeting klo 9. Kari N. kertoo, mihin kiinnitettiin huomiota. Mielestäni oli super hyvä päivä, lukuun ottamatta Kari N. kommenttiin, että julistin liian aikaisin osaekomin. Hmmm.. jalkojen suunnalta katsoen näytti tate shiholta, julistin matkan aikana osaekomin, kohdalla oli julistettava toketa, taas osakomi toketa…… 4. kerta osaekomi, joka lopulta pysyi ipponiin. Komissiolta myönteinen ilme. 4 kertaa matolla 6 kertaa avustajana. Mitaliotteluissa avustajana pronssi -81kg ja finaalissa -78.

Ilta rentoutumista ja pakkaaminen, aamulla aikainen herätys. Kuljetus lentokentälle alkoi klo 5.00, josta alkaa pitkän kaavan mukaan matka kotiin Arlandan kautta Helsinki-Vantaa, jonne saapumisaika on 18.30, sitten autolla kotiin.

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa