Mika Korpelainen tuomaroimassa Lontoon Eurooppa cupissa. Kuva: EJU

Tuomariraportti Lontoon European Cup 10.-11.7.2015

Tavallista vähemmän, 130 kilpailijaa 11 maasta kamppaili  perinteisessä British Openissa. Kisat hikoiltiin kuuluisassa Wembley SSE Areenassa. Meidät tuomarit (21 kpl) ottivat vastaan isäntien myötä EJUn komission Özkan Metin Turkista ja Vasili Smolin Venäjältä. Perjantai-illan palaverissa meitä evästettiin seuraavilla asioilla:

 • Jokainen shidokin on iso etu toiselle, on tärkeää antaa se oikein perustein.
 • Kumi-katassa on oltava tarkkana, ei yhden käden otteita (otteluita).
 • Viime sekunnillakin voi saada ippon-voiton, kellon kumahdus ja heiton aloitus ratkaisee.
 • Ulosmenot tatamilta on "riski" molemmille (yliastuminen vai työntö), olkaa siis tarkkana, kummalle annatte varoituksen.
 • Tuomarin sijoittuminen ottelunkulun (ottelijoiden liikkeen myötä) on tärkeää.
 • Hansokuissa "loppusiunaus" (varmistus) komissiolta, poislukien shidoista kertymät.
 • "Kissaa" mieluummin vain toiselle, kuin molemmille yhtäaikaa, ero olisi vain kaivettava jos suinkin mahdollista.
 • Jos valmentaja joudutaan ajamaan toisen kerran katsomoon, ID-kortti pois (?).
 • Jos ottelija astuu ulos, mutta palaa heti takaisin, ei shidoa.
 • Tarkkailkaa,että antamanne pisteet ovat pistetaululla oikein (avustavilla tärkeä rooli tässä asiassa).
 • Kun olet antamassa shidon, odota mahdollinen hyökkäys ensin loppuun.

Lauantaina oteltiin kolmella tatamilla ja sunnuntaina kahdella. Huono keskittymiseni ja vähän pitempi tauko edellisestä luokituskisasta saattoi edesauttaa huonontuntuiseen suoritukseeni näissä kisoissa. Jouduin muuttamaan kahden päivän aikana tavallista enemmän näyttöjäni ja varsinkin kaksi naistuomari-kolleegaani (Itävalta + Saksa) pitivät minua aika-ajoin "pihdeissään". Yhteistä säveltä ei oikein löytynyt.

Mitaliotteluissa tuomitsin pronssiottelun keskellä ja kaksi kertaa finaalissa avustavana.Lisäksi kolmessa muussa pronssiottelussa toimin avustavana tuomarina. Lauantain tatamilla olostamme saimme koosteen, olin ollut keskellä kuusi kertaa ja avustavana tuomarina 20 kertaa. Sunnuntaina tehtäviä oli arviolta vähemmän.

Perjantaina lentokentältä kuljetusta kisahotelliin ei ollut, muuten järjestelyt pelasivat hyvin. Näissä kisoissa on aina ollut "glamouria" valoineen, pimennyksineen ja savuineen. Mukava ja käyttökelpoinen yksityiskohta oli mielestäni se, kun sarjojen palkintojenjako oli heti fnaaliottelujen jälkeen. Ja kun voittaja laskeutui palkintopallilta, hän sai kommentoida mikkiin lyhyesti ottelunsa kulkua ja tuntemuksiaan. Kyseinen käytäntö oli myös yleisön mieleen.

Näiltä näkymin tsempattavaa, keskittymistä ja haastetta parempaan suoritukseen jäi minulta sitten seuraaviin tuomaritehtäviin.

Mika Korpelainen

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa