Tuomariraportti Leibnitzin nuorten ja Celje-Podcetrtekin aikuisten Euroopan Cupeista kesäkuussa 2015

Leibnitzin kisa käytiin 6.-7. kesäkuuta Etelä-Itävallassa. Komission edustajina paikalla olivat Tonino Chyurlia ja Vasily Smolin, tuomareita oli paikalla 33 ja tatameja 4.

Perjantain palaverissa kerrattiin (jo) vanhat sääntöasiat:

 • kumikata, ilman otetta ei voi heittää
 • ulos astuminen/ ulos työntämien, pyrkikää huomaamaan ”syyllinen”
 • mattotuomari johtaa ottelua, välttäkää vilkuilemasta pöytätuomareita
 • pöytätuomareiden autettava mattotuomaria
 • suoraan han soku makeen kysyttävä aina komission siunaus
 • golden score-ottelu on ”palkinto” hyvästä matsista, välttäkää antamasta neljättä shidoa gs-ottelussa

Tuomarointi oli omalta osalta lauantaina aluksi hieman hapuilevaa, olihan edellisestä tuomaroinnista ehtinyt kulua jo tovi. Mutta nopeasti sitä pääsi rytmiin kiinni, eikä ”kämmejä” juuri sattunut. Sunnuntaiaamuna meidät sitten haukuttiin oikein kunnolla, tuntui, että emme olleet osanneet tehdä mitään oikein.

Kaikki gs-ottelut olivat olleet lauantaina turhia, tuomareiden yhteistyö ei ollut toiminut, vääriä voittajia, paljon matteja väärään aikaan, ipponeita liian kevyin perustein, negatiivistä aktiivisuutta ei oltu huomattu; esim. vastustajan alistamista, polvilleen hyppäämistä jne. Tarvitsette paljon harjoitusta, ja opetelkaa englantia, jotta pystytte perustelemaan ratkaisunne.

Noiden evästysten saattelemana lähdimme sitten tuomitsemaan. Varoitukset olivatkin sunnuntaina jo melko herkässä, eikä gs-otteluja juuri näkynyt. Sunnuntai sujui omalta osalta myöskin hyvin. Pieni ikävä yksityiskohta kisoissa sattui, nuori naisottelija kuristettiin tajuttomaksi, eikä hän toipunut, vaan häntä jouduttiin elvyttämään kahden lääkärin voimin pitkän aikaan, ennen kuin ambulanssi saatiin paikalle. Ottelut olivat pysähdyksissä tämän vuoksi lähes kaksi tuntia, ottelija kuitenkin selvisi.

Celje-Podcetrtekin kilpailut olivat viikkoa myöhemmin (13. - 14.6.) Itä-Sloveniassa, lähellä Kroatian rajaa. Komission edustajat olivat isäntämaan Franc Ocko ja tsekin Marian Hefka, Heidän sanomansa oli sama kuin heidän kollegoillaan viikkoa aikaisemmin. Lisäksi varoitettiin olemasta poliiseja, älkää rikkoko hyvää ottelua varoituksilla!

Alussa olevien sääntöjen lisäksi kerrattiin:

 • mikäli ottelija kietoo vastustajan jalan, on tästä tehtävä heti hyökkäys, muutoin varoitus
 • kerrattiin sillan kriteerit
 • painitekniikat pystyssä, heti matte, ei shidoa, ne wazassa saa tehdä
 • kyynärpään varaan alastulo, ja jatkuu ilman pysähdystä kyljelle, yuko (tämä tulkinta on minulle uutta)
 • kiinnittäkää huomiota valmentajien käyttäytymiseen

Tuomareita oli kolmelle tatamille yhteensä 29. Nyt tuomarointi sujui jo ”rutiinilla”. Sunnuntain aamupalaverissa Ocko ja Hefka olivat lauantain tuomitsemisiin melko tyytyväisiä. Lauantaina oli muutamassa ottelussa vastustaja kuristettu tajuttomaksi. Näissä pitää tuomarin olla tarkkana ja tuomarin sijoittuminen oikein on tärkeää, tästä voi vielä tulla ongelma meidän lajille. Selvistä potkuista ei myöskään ollut annettu varoitusta.

Kari Neuvonen

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa