Tuomariraportti Junior Eurooppa cup, Leibnitz Itävalta 28. - 29.5.2016

Tuomareita oli paikalla yhteensä 30 ja ottelijoita 511. EJU:n tuomarikomission jäsenistä paikalla olivat Chyrlia ja Hefka.

Palaverissa käsiteltiin samat asiat kuin niin monessa aiemmassakin kisassa tämän kevään aikana.

• Karhunhalaus, torilla pitää olla ote ennen heittoa

• Kata sankaku pystystä heti matte (ei varoitusta)

• Silta-alastulot, ippon

• ”Huonoa” ottelua ei saa päästää jatkoajalle. Golden score on palkinto hyvästä ottelusta.

Lauantaina tuomitsin -73 kg sarjan otteluita. Kohdalleni tuli hankalia otteluita, joissa oli paljon otetaistelua ja vähän heittoyrityksiä. Varoitusten antamisessa pitikin olla tarkkana. Eräässä otelussa tarkistimme videolta oliko otteija sääntöjen vastaisesti blokannut kädellään heittoyrityksen vastustajan lonkasta. Hefkan selitys asiaan oli, että tämä kesti vain niin vähän aikaa, ettei tästä pidä antaa varoitusta. Kuinka kauan aikaa sitten tarvitaan, että saa kädellä blokattua heittoyrityksen?

Päivän finaaleissa tuomitsin -55 kg sarjan finaalin mattotuomarina. Tämäkin ottelu oli pääosin taistelua otteesta ja puolittaisia heittoyrityksiä. Ottelu ratkesi varsinaisella otteluajalla ulosastumisesta saatuun varoitukseen. Sunnutaiaamun palaverissa kerrattiin, että yleisesti ottaen ottelut sujuivat hyvin. Epäurheilijamaisesta käytöksestä annettin yksi hansokumake-tuomio ottelijan protestoidessa ottelun lopputulosta. Tämän vuoksi hän ei voinut otella keräilyerissä. Yksi valmentaja passitettiin katsomon puolelle, koska hän ei malttanut olla hiljaa ottelun aikana. Tämän ulosajon minä tunnustan tehneeni. Lisäksi muistutettin muutamasta tarpeettomasta jatkoajalle menneesta ottelusta.

Sunnuntaina tuomitsin -100 kg painoluokan otteluita. Ensimmäisen otteluiden jälkeen Chyrlia kehotti meitä olemaan tarkempana ja jakamaan enemmän varotuksia ottelijoille. Mielestäni tästä tulikin varsinaista shido sportia. Liikaa ei voinut varoituksia jakaa. Illan finaaleissa olin mattotuomarina -81 kg sarjan loppuottelussa. Kovaa yrittämistä ottelun puoliväliin saakka ilman pistesuorituksia ja varoituksia. Sitten toinen ottelija väsähti totaalisesta ja sai passiivisuudesta varoituksen. Hetken kuluttua hän jäi wazarin arvoisen heittosuorituksen jälkeen sidontaan. Sain näistä kisoista sen mitä lähdin hakemaankin. Kisatuntumaa kovista otteluista ennen heinäkuun alussa pidettäviä alle 18-vuotiaiden EM-kisoja.

Juha Vuorela

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa