Tuomariraportti JSWOP 26.9.2015

Aamulla Christer Löfgren (IJF-A) ja Mario D’Alessandro (IJF-A) toivottivat meidät tervetulleeksi Ruotsiin. 


Harri Pelkonen: 

Päivä vierähti nopeasti hauskassa seurassa. Ryhmässä oli kolme ruotsalaista, yksi saksalainen ja yksi hollantilainen. Ryhmä jaettiin kahteen trioon ja puolen tunnin jaksoissa vaihdeltiin vuoroa. Kolmikossani oli ruotsalainen Joakim Lindberg (kv B), joka toimi samalla mattovastaavana ja ruotsalainen Johnnie Daniels (nat B). Toiseen ryhmään jäi ruotsalainen Sofia Damberg (nat A), saksalainen Stephan Machulik (nat B) ja hollantilainen Tim Altena (nat B).

Otteluita tuli 2 – 3 kpl puolen tunnin jaksossa. Toiveissa oli, että olisi tullut enemmän, mutta tällä kertaa näin. Heti alussa pääsi hyvin mukaan sopivan tiukalla poikien U18 -55 kg matsilla. Ottelut vaihtelivat laidasta laitaan. Välillä tasaisessa matsissa ei suorituksilla päästy juhlimaan, kun taas joissakin otteluissa taulu oli kaikilta osin täynnä suorituksia. Jatkoajalle otteluita koko matolla meni päivän aikana yhteensä alle kymmenen kappaletta. Iltapäivällä otteluiden tahti vähän rauhoittui, kun U21 sarjassa matollamme oli isot tytöt ja poikien avoin sarja.      

Oma tuomarointi tuntui hyvältä, vaikka edellisestä tuomitsemisesta oli vierähtänyt jo muutama kuukausi. Linja pysyi hyvin siinä linjassa, jonka Joakim aamulla määritteli. Yhden pahan ennakoinnin tein, kun poikien U18 -66 kg sarjassa lähdin julistamaan ipponin upean seoi-nagen päätteeksi. Harmikseni uke kääntyi viimeisen 20 cm matkalla mahalleen ja jouduin nöyrästi pyyhkimään pisteet pois. Onneksi ennakoinnista ei jäänyt vaikutusta päivän suorituksiin.

Yhteistoiminta pöytätuomareiden kanssa toimi omasta mielestä hyvin. Silmäpeli toimi, vastaukset äänettömiin kysymyksiin tuli välittömästi. Finaalimatseihin pääsin U18 -73 kg avustavaksi tuomariksi.

Päivän oppina taskuun jäi tilanteiden loppuun katsominen ja ottelijoiden tasapuolinen kohtelu. Päivän aikana kuului paljon puhetta ruotsalaisten tuomareiden puolueellisuudesta ja kotiinpäin vetämisestä.

Toiselle kolmikolle sattui meidän matolla tapaus, jossa vastustajalle annettiin ippon suorasta hyökkäyksestä ilman käsiotetta (laitan pätkän Tuomiopalstalle). Voittajan julistamisen jälkeen pöytätuomarit katsoivat ottelua videolta useita kertoja ja lopulta noin tunnin jälkeen päädyttiin kutsumaan kilpailijat takaisin matolle ja aikaisemmin voittajaksi julistaneelle tuomittiin ipponin sijasta shido ja voittaja vaihtui. 


Jouni Kähärä:

Aamupuhuttelussa painotettiin rajasääntöä ja passiivisuuteen on kiinnitettävä huomiota.

Meilläkin oli kaksi ryhmää, toisessa Jamal Naser  (IJF A), David Klein Saksa (nat C) ja Jonas Johansson (nat B). Meidän ryhmässä Mangnus Ask (nat A) ja Ruslan Abushaev (nat B). Meillä mentiin kahden ottelun systee millä keskellä ja vaihto puolen tunnin välein. Oma tuomarointi lähti hyvin käyntiin, kiitos hyvien tuomarikollegoiden. Kadeteissa oli meillä kaikilla selkeästi pehmeämpi linja ja kun aloitettiin U 21 linja selkeästi tarkentui.

Itsellä meni päivä todella hyvin ja oli koko ajan luottavainen olo. Se, mikä meillä suomalaisilla pisti silmään, oli aika räikeä kotiin päin veto ruotsalaisilla tuomareilla. Räikein tapaus oli ehkä Aku Laakkosen semarimatsissa, jossa oli vastassa Ruotsin Macias. Ottelussa mentiin viimeiset 2 min yhteen maaliin, eli Aku vei koko ajan ja oli aktiivisempi, Maciaseklla mm. 4 polvilleen hyppyä ilman tekniikkaa, joista viimeinen 17 sekuntia ennen ottelun loppua, Aku oli yhden shidon tappiolla ja jos edes tuo viimeinen polvilleen hyppääminen olisi noteerattu, oltaisiin menty jatkoajalle. Mutta, eipä sitä annettu. Mario katseli ottelua minun kanssa ja oli todella pettynyt Ruotsalaisten tuomareiden toimintaan ja piti tiukan puhuttelun heti ottelun jälkeen tuomarikolmikolle.

Itse pääsin tuomaroimaan yhden finaali ottelun ja olin kolmessa ottelussa avustavana tuomarina. K-P Pesonenkin oli mukana tuomaroimassa ja oli tyytyväinen päivän tuomarointiinsa. Hän oli yhden finaaliottelun avustavana tuomarina.

Kisojen jälkeen oli vielä loppupuhuttelu, jossa Mario vielä painotti, että pitää pystyä antamaan varoituksia myös omille ottelijoille ja sanoi että ei enää haluisi nähdä tämmöistä tapahtuvan.

 

Jouni Kähärä ja Harri Pelkonen

 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa