Tuomariraportti Golden League -joukkuekilpailusta 25.11.2017 Ankarasta

Kisassa oli mukana 8 mies- ja 8-naisseurajoukkuetta,jotka ottelivat kahdella tatamilla. Tuomareita oli kutsuttu 10, joista 9 oli paikalla. Tällä yhtälöllä tuomittavia matseja oli luvassa kiitettävästi.

Tuomitsin päivän aikana 15 matsia mattotuomarina ja 25 matsia pöytätuomarina. Finaaleissa sain tuomita miesten pronssimitali- ja kultamitaliottelun 3. ja 4. ottelut. Muutamia mielenkiintoisia tilanteita tapahtui päivän aikana: georgialaisen Fightersin ja venäläisen New Streamin 3. ottelu ratkesi venäläisen komeaan goshi-wazaan, josta uke tuli alas siltaan. Ajattelin, kun alastulon näin, että tästä pitäisi julistaa mate ja hansoku, mutta julistan kuitenkin ipponin. Matsin jälkeen kysyin tarkkailijalta mielipidettä ratkaisuistani ja hän sanoi sen olleen oikea.

Toinen mielenkiintoinen tilanne tapahtui edellä mainitun Fightersin ja ranskalaisen SGS:n pronssiottelun 3. matsissa. Siinä georgialainen teki tosi nopean hyppy-jujin, joka aukesi minusta poispäin. En siis nähnyt ollenkaan oliko uken käsi suorana tai koukussa tai taputtiko uke vai ei. Hän kuitenkin karjaisi ja tipahti mattoon selälleen torin päästäessä otteensa välittömästi irti. Koska en ollut varma mitä tilanteessa tapahtui, niin komensin maten ja totesin ukelle tämän noustessa ylös, että ”Taputit sitten?”. Tämä totesi, että niin teki, joten komensin välittömästi ipponin. Saman aikaisesti kuulin radion aukeavan ja sieltä olisi varmaankin tullut käsky julistaa ippon, mutta ehdin ensin. Olisi tietenkin ollut hienoa olla oikealla puolella liikkeeseen nähden, mutta minulla ei ollut mitään mahdollisuutta ehtiä sinne.

Kolmas mielenkiintoinen tilanne tapahtui venäläisen Yavara Nevan ja New Streamin finaaliottelun 4. ottelussa. Siinä Yawaran ottelija aloitti hyökkäyksen uchimatalla uken passatessa astumalla jujigatameen uken selkään. Tämä kuitenkin nappasi jujia yrittävän selkäänsä ja paiskasi hänet selälleen. Minusta tilanne oli selvä tekniikka, enkä epäröinyt hetkeäkään ipponin julistuksessani. Matolta tullesssani ja vielä kaikkien otteluiden loputtuakin tilannetta pyöritettiin videolta ja ihmeteltiin sitä, että toisesta suunnasta, eli pöytätuomareiden ja tarkkailijoiden suunnasta, tilanne ei näyttänyt heitolta lainkaan, vaan jujia tekevän ottelijan liikkeen loppuun saattamiselta mutta minun näkövinkkelistäni jujia puolustaneen vastaliikkeeltä. Nyt vain tuntui siltä, että tarkkailijat eivät meinanneet millään uskoa ipponin todenmukaisuutta, vaan he keskittyivät perustelemaan sitä, miksi pisteitä ei olisi pitänyt antaa. Uskon vakaasti, että tilanne nähdään EJU:n tulevalla koulutusvideolla. Saapa nähdä mikä päätös silloin tehdään.

Tähän kisaan asetin ainostaan yhden tavoitteen - menestyä paremmin kuin viime vuonna Grosnyissa. Siellä lepoajattomuus koitui viiden tunnin tuomaroinnin jälkeen kohtalokseni ja aloin väsymään tatamilla. Tällä kertaa tuomaripäälliköt ottivat lepoajat huomioon ja sekoittivat ryhmiä päivän aikana sopivasti. Täten otteluiden välillä ehti huilia ja tankata. Tuomarointini meni siten mielestäni hyvin, eikä sellaisia nukahduksia kuin viime vuonna tapahtunut lainkaan. 

Tämä yksipäiväinen kilpailu oli erinomainen herätys ensi viikonlopun Tokion Grand Slamia varten. Uskon olevani siellä erinomaisessa tuomarivedossa.

T: Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa