Tuomariraportti Golden League European Championships - joukkuekilpailusta Groznista 17.12.2016

Paikalla oli kahdeksan nais- ja kahdeksan miesjoukkuetta. Nämä olivat valikoituneet siten, että kisan edellisen vuoden neljä parasta olivat automaattisesti mukana ja Euroopan seurajoukkueiden mestaruuskisan mitalistijoukkueet täydensivät osallistujien määrän kahdeksaan.

Kahden tatamin otteluihin oli EJU nimennyt kymmenen tuomaria, joista kaksi oli perunut tulonsa sairastumisen takia. Ottelut mentiin siis neljällä tuomarilla/tatami.

Tuomaripalaverissa painotettiin tuomarin suvereniteettia - komissiota tai kollegoita ei pidä vilkuilla. Säännöistä ei ollut mitään puhetta, koska tämä kisa olisi viimeinen nykyisillä säännöillä oteltu EJU:n tapahtuma.

Samalla tatamilla kanssani olivat lisäkseni romanialainen, itävaltalainen ja saksalainen tuomari. Näistä saksalainen ja itävaltalainen saivat huilia välillä oman maan seuran otellessa, minun ja romanialaisen ollessa tuomarina kaikissa kahdeksassa alkuottelussa ja semifinaaleissa. Saipa siis tuomaroida ainakin riittävästi, sillä lähes parisenkymmentä mattotuomaroitua huippuottelua päivässä on normisti parin kolmen päivän saldo. Kulmatuomaroinnit mukaan lukien päivän saldoksi tuli 50 ottelua. Oman haasteen asetti energian saanti, sillä otteluiden välissä ei ollut juuri aikaa kaivella kassista syötävää eikä vessataukoon ollut mahdollisuutta muutamaan tuntiin. Samoin kehon/ajatuksen hereillä pitäminen oli haastavaa monen tunnin tuomarointimaratonissa, jossa suurin osa ajasta istuttiin ja jaloittelu tapahtui mattotuomarina eli kaikkea muuta kuin hermojen lepuuttajana.

Suurin osa tuomaroinneistani sujui ongelmitta, mutta muutamassa tilanteessa olin pisteiden annossa pahasti pihalla. Julistin esim. georgialaisen hurjasta uranagesta wazarin vaikka todellisuudessa olisi pitänyt julistaa ippon potenssiin kaksi. Pahin sekoilu tapahtui eräässä sidontatilanteessa, jossa julistin toketan hieman yli 10s kohdalla ja heti perään uuden sidonnan. Pistetaulu ei kuitenkaan keskeyttänyt ensimmäistä sidontaa, vaan antoi kellon käydä kohden wazaria (awazate tulossa). Komensin sonomaman pysäyttääkseni kellon ja antaakseni ekasta sidonnasta yukon, mutta yukon antaminen jäi tekemättä, koska pistetaulu ei sonomamaa ymmärtänyt, vaan aloitti sidonta-ajan alusta uudelleen, vaikken komentanut yoshia. Tässä vaiheessa minua viitottiin, radiot kun eivät toimineet, julistamaan wazari-awazate-ippon. Tein sen, jolloin hävinnyt joukkue nosti aiheesta metelin, sillä eihän matsi ollut jatkunut sekuntiakaan sonomaman jälkeen. Matsin jälkeen sain kuulla tarkkailijalta, että oli hartia ollut kontrollissa ja sidonnan olisi pitänyt antaa jatkua. Oman näkemykseni mukaan uke kävi mahallaan ja hartia kääntyi väärälle puolelle, jonka vuoksi komensin toketan. Lisäksi jäädyin tuossa sonomamassa odottamaan pistetaulun tajuavan missä mennään. Olisi vain pitänyt julistaa yuko ja jatkaa ottelua välittömästi yoshilla. Kyllä harmitti.

Muutaman onnistuneen kisan jälkeen tämä oli palautus maan pinnalle. Vaikka tässä kisassa ajatus pysyi kirkkaana pääosin, olisi nuo pari tilannetta pitänyt hoitaa paremmin. Kisa oli myös erittäin raskas, sillä olihan huipputason matseja tuomittava tuntikaupalla liukuhihnalta. Kunto ei vielä riittänyt skarppina pysymiseksi kaikissa otteluissa. Myönnän virheeni ja otan niistä oppia. Hankaluudet on tehty voitettavaksi. Kertaan perusasioita ja analysoin otteluvideot perusteellisesti. Toki pisteytykset muuttuvat vuoden alusta, joten niitä pitää tarkastella uusin kriteerein. Tuleva vuosi alkaa Bakun tuomariseminaarilla, jonka oppeja harjoitellaan Tampereen Ice Power Cupissa ja siirretään käytäntöön Pariisin Grand Slamissa. Tästä on hyvä jatkaa uudelle Olympiadille!

Hyvää Joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2017!

 Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa