Tuomariraportti Glasgow’n European Openista 19. – 22.10. 2013

Paikalla oli saapunut 16 tuomaria. Tuomarikomissiota edusti Marian Hefka Slovakiasta ja Franky de Moor Belgiasta. Amsterdamin kautta tulleet lennot olivat useita tunteja myöhässä huonon kelin sekä Italiassa olleen lakon vuoksi. Oma lentoni myöhästyi melkein viisi tuntia. Onneksi minulla oli aikainen aamulento ja ehdin ajoissa perille. Hefkan lento myöhästyi kymmenen tuntia eikä hän ollut perjantain tuomaripalaverissa.

Tuomaripalaverissa käytiin läpi samat asiat kuin aiemminkin: pisteytyskriteereitä, varoitusten oikea-aikaisuutta ja yhteistyötä videotuomareiden kanssa. De Moor kysyi mielipidettämme yhden mattotuomarin systeemistä. Yleisesti siitä pidettiin, mutta vastakkaisia mielipiteitä myös esitettiin. Brittituomareiden mielestä tilanteiden tarkastaminen ja pisteiden muuttaminen vie liian kauan aikaa. Kolmen mattotuomarin systeemissä kulmatuomarit reagoivat nopeammin ja pisteet vaihtuivat pienemmällä viiveellä. De Moor kysyi tarvitseeko nykyisin sitten selvää tilannetta tarkistaa videolta? Ei tarvitse. Pisteet voi korjata selvissä tilanteissa ilman videotarkistusta kuten aiemminkin.

Lauantaina tuomitsin -60, -66 ja -73 alkuotteluita. Yhdestä vastatilanteessa videotuomarit kehottivat antamaan wazarin. Erään ottelun jälkeen videotuomarit kummastelivat, kun en heidän kehotuksestaan huolimatta antanut varoitusta. Huomasimme, että korvanappini oli ollut irti vastaanottimesta enkä kuullut heidän puhettaan! Muutoin päivä sujui ongelmitta. finaaleissa olin kahdessa ottelussa videotuomarina.

Sunnuntaina palaverissa kerrottiin oteluiden sujuneen hyvin, muta aina on parannettavaa. Varoitusten antamisessa pitää olla alusta pitäen tarkkana. Kesken ottelun ei pidä muuttaa linjaa. Matollamme oteltiin -81, -90 sarjoja.  Ei pisteiden korjaamisia koko päivänä. Pystyin pitämään mielestäni varoitusten antamisen linjassa koko ajan. Aiemmin vaikeuksia tuottaneeseen otetaisteluun keskityin tarkasti

 Mitaliotteluihin pääsin matolle kahdesti. Valitettavasti –81 finaaliin ei Unkarin Attila Unvarin venäläisvastustaja loukkaantumisen takia voinut tulla, joten luovutusvoitto unkarilaiselle ja minulta jäi hyvä ottelu tuomitsematta. Seuraavaksi olin matolla -90 pronssiottelussa, jossa ottelivat britit Purssey ja Horley. Ensin Purssey sai varoituksen passiivisuudesta. Ottelun jatkuessa tilanne tasoittui Horleyn saatua varoituksen päkittämisestä. Ottelun loppuhetkillä Purrsey teki wazarin arvoisen suorituksen o soto garilla ja vei ottelun voiton.

Juha Vuorela

IJF- B-tuomari

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa