Tuomariraportti EYOF-kisoista 24. – 27.7.2019 Baku, Azerbaidzan

Nuorten Olympia Festivaalit oteltiin tällä kertaa Azerbaidzanin pääkaupungissa Bakussa. Paikalla oli 17 tuomaria 18 kutsutusta (3 tatamia), Itävallan tuomarille oli tullut viimehetken este, eikä varalla ollut Puolan tuomari saanut viisumia ajoissa. Komissioista läsnä olivat Alexandr Jatskevitch, Franky De Moor ja Nuno Carvalho.

Tiistai-illan tuomarikokouksessa käytiin sääntöjä läpi hyvin vähän. Kuitenkin jotain uutta; jos ottelija ei korjaa judogia maten jälkeen omatoimisesti toisella kerralla. Tuomari näyttää etusormella vyöntasolle ja julistaa shido. Koska ottelijat olivat nuoria, ja kuristukset ja käsilukot olivat sallittuja, pyydettiin tuomareiden olevan erityisen tarkkaavaisia näiden suhteen. Ippon on mahdollista julistaa, kun kuristuksen tai käsilukon teho oli ilmeisen selvä. Lisäksi käytiin läpi muutamia teknillisiä yksityiskohtia. Pistetaulut eivät olleet EJU:n, vaan järjestäjien, joten niiden toimintaan pyydettiin kiinnittämään huomiota. Lisäksi avustavilla tuomareille ei ollut käytössä videotarkistusmahdollisuutta, vain tarkkailijoilla oli mahdollisuus tarkistaa tilanteet nauhalta. Avustavien piti tehdä ratkaisut vain nähdyn perusteella. Systeemi toimi hyvin, mutta tuomaripöydästä poispäin menneet heitot olivat tietysti ongelmallisia.

Keskiviikon tuomarointi sujui omasta mielestä hyvin ja olinkin mukana mitaliotteluissa. Kerran olin keskellä pronssimatsissa ja kahdesti avustavana.  Keskiviikon alkukilpailuissa sattui valitettavan monta tajuttomaksi kuristusta ja kyynärpään särkymistä, vaikka tuomarit varmaan tekivät parhaansa, jopa niin, että joitakin ipponeita jouduttiin perumaan, koska kuristuksen teho ei ollut riittävän selvä tarkkailijoiden mielestä. Itselläkin oli yksi ”läheltä piti”-tilanne kuristustilanteessa, ennätin juuri julistaa ippon, kun uken silmät ”muljahtivat” ja tajuttomuus seurasi hetkeksi (mikäli kuristetaan tajuttomaksi, tämän ikäiset eivät saa jatkaa enää saman päivän otteluita).

Torstain aamupalaverissa tietysti palattiin edellisen päivän valitettavan moniin tajuttomaksi kuristamisiin sekä negatiiviseen judoon. Varoituksia ei saa jättää antamatta, toisaalta niitä ei saa antaa liian herkästi (aivan kun olisi kuullut tuo joskus aiemminkin). Torstain tuomarointi oli jostakin syystä tahmeaa, wazarit eivät sattuneet oikein kohdalleen. Olin liian hätäinen niiden julistamisessa ja avustavat pyyhkivät muutaman pois ja yhden myös tarkkailijat. Kannattaa olla julistamatta pisteitä, ellei alastulo näy kunnolla ja odottaa avustavien mielipidettä. Tosin tuossa wazarissa, jonka tarkkailijat peruivat, julistin wazarin avustavien pyynnöstä. Ei mitään pahoja virheitä, mutta riittävästi, etten ollut mukana finaaleissa.

Perjantaina tuomarointi sujui taas mallikkaasti, joten mukana oltiin myös mitaliotteluissa. Perjantaina oteltiin ylemmät painoluokat, joiden tuomitseminen on mielestäni aina helpompaa. Sunnuntaina olivat vuorossa joukkuekilpailut, joiden tuomitseminen on aina jännittävää, koska yleensä mekkala on melkoinen (kuin myös nyt). Joukkueet olivat kuusijäseniset sekajoukkueet; kolme tyttöä ja kolme poikaa. Vain voitot ratkaisivat, ei pistesuoritukset, joten 3-3 tilanteessa arvottiin uusintapainoluokka. Tämä oteltiin suoraan golden score-periaatteella. Lisäksi arvonnan yhteydessä arvottiin, mikä painoluokka aloittaa ottelut (tällä kertaa aloituspainoluokaksi tulivat tytöt – 48 kg), seuraavalla kierroksella siirryttiin aloituksessa yhtä painoluokkaa ylemmäksi (nyt pojat -60 kg) jne. Lisäksi mikäli toinen joukkue johti 4-0, ei viimeisiä matseja enää oteltu.

Kari Neuvonen

    Jaa Facebookissa