Tuomariraportti European Open, Varsova, Puola 29.2.-1.3.2020

407 ottelijaa 40 maasta oli saapunut kamppailemaan Warsaw European Judo Openiin Puolaan. EJU:n tuomarikomission jäsenistä paikalla olivat Alexandr Jatskevitch ja Franky De Moor. Tuomaripalaverissa kerrottiin, että edellisessä kisassa oli tullut aivan liian paljon jatkoajalle menneitä otteluita. Ei haeta varoituksia, mutta tuomitaan sääntöjen mukaan. Oikeat varoitukset tulevat kyllä ajallaan. Nämä olivat tuomaritarkkailijoiden ohjeet.

Näillä ohjeilla lähdin tuomitsemaan lauantain otteluita. Ajatuksenani oli, että olen tuominnut kansainvälisellä lisenssillä kisoja vuodesta 2007. Kyllä tämä jo pitäisi osata. Tavoitteeksi asetin erityisesti avustavana tuomarina toimimisen parantamisen. Myös avustavana tuomarina tulee olla tarkkaavaisena, vaikka videot ovatkin apuvälineenä, mutta vain apuvälineenä. Lähdin tuomitsemaan luottavaisella mielellä.

Ottelut sujuivatkin hyvin. Matseja oli helppo tuomita. Pisteitä ja varoituksia ei tarvinnut korjata koko päivän aikana. Kohdalleni osuneet videotarkistukset kääntyivät minun puolelleni. Tarkkaavaisuuteni säilyi koko päivän ja matseja oli nautittava tuomita.

Erikoinen tapaus sattui -73 sarjan ottelussa, jossa Liettuan ottelija antautui sveitsiläisen kuristuksesta. Ottelun jälkeen Liettuan valmentaja keskusteli tuomaritarkkailijoiden kanssa tilanteesta. Ottelijat pyydettiin takaisin matolle, vaikka välissä ennätti olla jo yksi uusi ottelu. Ottelua jatketiin Golden Score -otteluna! Sveitsiläinen voitti myös tämän ”uusinnan”. Illan finaaleissa olin avustavana kolmessa ottelussa ja mattotuomarina -60 sarjan finaalissa. Ranskalainen voitti italialaisen vastustajansa kahdella wazarin arvoisella o soto garilla.

Sunnuntaiaamu aloitettiin totuttuun tapaan tuomaripalaverilla. Palaverissa käytiin läpi edellispäiväinen erikoinen ”uusintaottelu”. Ottelussa liettualainen oli saanut vastustajansa polvesta kovan iskun nivusiin ja oli jäänyt kyljelleen makaamaan ja pitelemään sukukalleuksiaan. Tällöin sveitsiläinen oli hyökännyt ja kuristanut vastustajansa. Tämän selityksen jälkeen tuomaritarkkailijat olivat esittäneet kaksi vaihtoehtoa: joko uusintaottelu Golden Score -säännöllä tai ottelun tulos jää voimaan. Liettualaiset hyväksyivät GS-ottelun. Tarkkailijat esittivät ratkaisun löytyvän säännöistä kohdasta: ”Jos syntyy tilanne, jota nämä säännöt eivät kata, se käsitellään ja mattotuomari antaa päätöksen neuvoteltuaan ensin tuomaritarkkailijoiden kanssa”.

Sunnuntain ottelut olivat kohdallani hieman haastavampia. Olin edellisen päivän jälkeen luottavainen ja pystyin hyvään suorittamiseen. Illan finaaleissa tuomitsin -70 sarjan pronssiottelun. Ottelussa romanialainen voitti 15 sekunnissa valkovenäläisen vastustajansa komealla ushiro goshilla. Lisäksi olin avustavana tuomarina kolmessa muussa ottelussa.

Kevään kisakalenteri meni uusiksi myös tuomareilta. Tällä hetkellä odotellaan, pääseekö jo toukokuussa uudestaan tuomarihommiin.

Juha Vuorela

    Jaa Facebookissa