Tuomariraportti European Open, Odivelas, Portugal, 1.-2.2.2020

Tuomarikomissiosta olivat paikalla tuomarijohtaja Alexandr Jatskevitch ja isäntämaan Nuno Carvalho. Arvontatilaisuudessa ei käyty sääntöjä läpi millään tavalla, pyydettiin vain antamaan tuomareille työskentelyrauha valmentajien puolelta.

Tuomarikokous oli heti arvontojen jälkeen. Kokouksessa ilmoitettiin, että Dohan tuomariseminaarissa oli tehty pieniä tarkistuksia sääntötulkintoihin. Wazaria ei voi antaa, mikäli uken kyynärpää on ulkona vartalosta. Tori ei ole pystynyt hallitsemaan tällöin riittävästi uken kättä, jotta wazari voitaisiin antaa. Mikäli on aihetta hansoku makeen molemmille ottelijoille, se pitää uskaltaa antaa. Mikäli tori hallitsee pelkillä jaloilla uken päätä ne wazassa, pitää julistaa mate. Mikäli pää on hallinnassa pelkästään käsillä, ei tästä voi julistaa sidontaa. Selvistä sukelluksista hansoku make, tietysti yhteistyössä komission kanssa. Siinä oli tuomarikokouksen anti, eli hyvin vähän uutta.

Tuomareita oli paikalla 18, kolmestatoista maasta. 142 naisottelijaa edustivat puolestaan 24 kansallisuutta. Ottelut käytiin kahdella tatamilla, joten tuomareita oli yhdeksän tatamia kohti. Lauantaina pisteet ja varoitukset sattuivat alusta alkaen hyvin kohdalleen, eikä korvanapista kuulunut kehotuksia korjauksiin. Sunnuntaiaamuksi suunniteltu tuomarikokous päätettiin pitää heti lauantain otteluiden jälkeen. Mattotuomarin ja avustavien tuomareiden yhteistyö ei ollut riittävän hyvää. Avustavien pitää tehdä korjaukset nopeasti radion välityksellä. Mikäli mattotuomarina olet epävarma pistesuorituksesta, julista pienempi, tämä on helpompi korjata ylöspäin kuin päinvastoin. Varoitusten antamisessa oli ollut tuomareiden välillä isohkoja eroja, varoituksia ei saa antaa liian nopeasti, ei myöskään liian hitaasti. Pisteitä ei saa julistaa liian hätäisesti, wazari voi muuttua lopulta helposti ipponiksi. Ne wazassa oli annettu työskennellä riittävän pitkään, mikä oli positiivinen asia.

Sunnuntaina meidän matolla käytiin pelkästään - 70 kg sarjan ottelut, ja näitä oli peräti 19 kpl. Sunnuntain ensimmäisessä ottelussa jouduin korjaamaan ylityönnöstä antamani varoituksen yliastumisvaroitukseksi. Muutoin päivän muut vähät ottelut sujuivat hyvin, enkä joutunut tekemään muita korjauksia.

Emilia Kanerva oli mukana ainoana edustajana suomalaisista ottelijoista. Hän taisteli hienosti pienen ottelutauon jälkeen, sijoittuen viidenneksi alle 63 kg sarjassa.

Kari Neuvonen

    Jaa Facebookissa