N-70 finaalituomarointia (Kuva: EJU)

Tuomariraportti II Euroopan kisoista Minskistä Valko-Venäjältä 22.-25.6.2019

Kaikkien aikojen toiset Euroopan kisat järjestettiin Minskissä Valko-Venäjällä. Judokoita paikalla oli hieman alle nelisensataa. Tuomareita kisaan oli kolmelle tatamille kutsuttu 18.

Kisan alkupalaverissa kerrottiin, että paikallisen tietotekniikkayrityksen tehtävänä oli ollut hoitaa kisan atk-puoli. Näin he olivatkin tehneet ja kopioineet parhaansa mukaan pistetaulun toiminnan EJU:lta. Pääosin homma olikin saatu toimimaan, mutta muutamia epävarmuuksia oli jäänyt: 1) sidonnan aikana ei saanut komentaa sono-mamaa, koska sidonnan ajanotto alkaa silloin alusta, 2) mikäli ottelun toinen waza-ari on sidonta, pitää tuomarin itse katsoa toisen waza-arin aika taulusta, koska pistetaulu ei toista waza-aria sidontatapauksessa tunnista. 3) Shidojen keltaiset kortit näkyvät taululla heikosti. 4) Sidonta-ajan etenemistä merkitsevä palkki etenee erillä tavalla, kuin EJU: n ja IJF:n kisoissa ollaan totuttu näkemään. Lisäksi EJU: n kisoista poiketen kisaan ei oltu saatu järjestettyä videotuomarointimahdollisuutta pöytätuomareille, vaan kisa mentäisiin IJF- tyyliin ilman videoiden apua.

Aamulla listaa jatkettiin ja kerrottiin, ettei hansokumakelle ole pistetaulussa erityistä punaista korttia, vaan kolmas shido ilmoittaa vain voittajan. Lisäksi jatkoajalle ei ole erityistä näyttöä, vaan aika vain nollantuu ja siitä on sitten jatkettava. Matsien alettua matollamme ei ollut juuri pistetaulun kanssa ongelmia, eikä pistetaulun tarkkailussa ollut ainakaan minulla minkäänlaisia ongelmia. Sopetumisella pärjää aina. Itse matsien tuomarointi sujui kohtuullisesti. Varsinaisia kardinaalimokia, kuten väärän aikaisia mateja en tehnyt, joten siinä suhteessa pitää olla tyytyväinen jälleen. Harkitsevainen ja odottavainen mieli palkitsee tuomarin, kun ei tule tehtyä hätiköityjä ratkaisuja. Tuomitsin yhden N-57 Ger-Bul ottelussa 8 min 30 sek jatkoaikaottelun, muttei kukaan minulle siitä mitään palautetta antanut. Ensimmäisen minuutin jälkeen harkitsin toiselle ottelijoista shidoa, koska toinen oli hyökännyt kerran, mutta jätin varoituksen antamatta - vaikka olisi pitänyt näin jälkikäteen ajatellen antaa. Ottelun ratkaisi saksalaisen tekemä todella hidas uchimata, josta jossain tapauksessa oltaisiin varmaan jätetty pisteet antamatta liikkeen hitauden takia, mutta 8 1/2 minuutin jälkeen hidaskin pyöräytys riitti päättämään ottelun waza-arilla. Jouduin myös M-66 Esp-Geo ottelussa perumaan espanjalaiselle julistamani waza-arin. Minusta tilanne lähti tachi-wazasta, mutta tarkkailijat olivat asiasta erimieltä. Toiseksi sain julistaa M-66 Ukr-Bul ottelun ainoan ukrainalaisen waza-arin pöytätuomareiden pyynnöstä. Minusta tori veti uken ylös matosta lonkkaheittomaisesti uchi-mataan päättäen, joten en olisi itse pistettä tilanteesta antanut. Pöytätuomareiden käskystä sen kuitenkin annoin. Päivän kolmas erikoinen tilanne tapahtui M-66 Mda-Geo pronssiottelussa, Näin, että moldovalainen lensi heitosta päälleen ja siitä kyljelleen. Sääntöjen mukaanhan tahallisesta päällä alastulon blokkamisesta saa hansokun, joten maten komennettuani odotin vahvistusta hansokulle. Näytin videotarkstusmerkin, koska se käskettiin näyttää.  Muutenhan videotarkistusmerkki on pannassa EJU:ssa. Tovin kuluttua sain käskyn julistaa ipponin. Hidastuksesta nähdään, että uke tulee alas päälleen leuka ylöspäin käännettynä ja pyörähtää siitä kyljelleen. Täten tarkkailijat tulkitsivat tilanteen silta-alastuloksi, vaikka tilanne täytti puhtaasti päällä alastulon blokkaamisen tunnusmerkit. Lopputuloshan on kuitenkin sama georgialaisen kannalta, hän voitti ottelun ja pronssia. 

Euroopan kisojen ensimmäinen päivä tarjosi siis enemmän haasteita kuin minulla on ollut lukuisissa IJF: n kisoissa yhteensä. Mitään pahoja mokia tilanteet eivät olleet, mutta ajattelin eritavalla tilanteista kuin kollegani tai tarkkailijat. Tuli päivän aikana kuitenkin muutamia tilanteita, jotka tarkastutettiintarkkailijoilla, mutta joissa tekemäni päätös oli oikein, joten kai päivän loppusaldo jäi kuitenkin nollille tai sitten hieman positiivisen puolelle.

Kilpailun toisen päivän aloittavassa tuomaripalaverissa pyydettiin olemaan päästämättä otteluita jatkoajalle, ekana päivänä kun neljäsosa otteluista oli mennyt jatkoajalle. Toisen päivän tuomarointini sujui kohtuullisesti, tosin jouduin muuttamaan yhden ipponin waza-ariksi M-73 Isr-Tur ottelussa. Finaaleissa sain tuomita N-70 Ned-Fra finaalin, jonka päästin jatkoajalle ja joka ratkesi alankomaalaisen saamaan kolmanteen shidoon. Minun olisi pitänyt olla tiukempi varoituksien suhteen ja ajaa alankomaalainen ulos aiemmin. Tosin finaali on aina finaali ja siinä on aina jotain erityistä ilmassa ja tuomarina odottaa viimeiseen saakka positiivista ratkaisua. Tässä tapauksessa ranskalaisen useammat yritykset palkittiin vastustajan rangaistuksina.

Kolmannen päivän tuomaripalaverissa kiiteltiin toisen päivän judoa ja tuomarointeja. Tuomaripäälliköt olivat tyytyväisiä tekemiseemme.Yksilökilpailun viimeinen päivä raskaiden painoluokkia tuomitessa sujui mielestäni hyvin. Muutamat tarkkailjoiden puuttumiset toisten tuomareiden tilanteisiin jäivät kuitenkin ihmetyttämään: selkeistä kyynerpää-lonkka-alastuloista jouduttiin nimittäin antamaan pisteitä. Lisäksi uhrautumisheittoa käytettiin vastaliikkeenä surutta ja muutamista tilanteista piti antaa vastaliikkeen tekijälle heittopiste, vaikka hän käytti vartaloaan tatamissa heiton tekemiseksi.

Kilpailun neljäntenä päivänä oteltiin joukkueiden Euroopan mestaruuksista. Tatamillamme saatiin tuomita vain kolme ottelua, joista sain olla kahdessa Fra-Aze ja Ger-Aut ottelussa tuomarina. Niiden neljän ottelun tuomaroinnit sujuivat hyvin. Joukkueiden finaaleissa tuomitsin Fra-Blr pronssiottelun viidennen ottelun, joka ratkaisi pronssimitalin ranskalaisille.

Kokonaisuutena Euroopan kisat olivat jälleen hienosti järjestetyt. Kisat ja niiden 23 eri lajia näkyivät kaupungilla ja tiedotusvälineissä. Tosin ainoastaan judossa ja nyrkkeilyssä oteltiin Euroopan mestaruuksista Euroopan kisojen mitalien lisäksi ja kahdeksassa lajissa jaettiin Tokion kisapaikkoja/pisteitä. Osa Euroopan huippujudokoista jätti nämä kisat väliin IJF Judo World Tourille ja MM:iin valmistautumiseksi. Valitettavasti muutamat Euroopan huiput myös kokivat takaiskuja loukkaantumalla ja vaarantamalla MM-osallistumisensa näissä kisoissa.

Oma tuomarointini ei ollut niin jämäkkää kuin se yleensä on. Kaikesta hienosta kisanostatuksesta huolimatta oloni oli aikalailla sama kuin Icepower-cupia tuomitessa, rauhallinen ja rento, muttei niin napakka kuin IJF:n kisassa. Tuomarikollegat olivat huipputasoa, olihan suurin osa heistä IJF Judo World Tourin Euroopan edustajia, joten sen puoleen oli helppo tuomita. Tämä kisa oli kuitenkin hyvä oppitunti kesän IJF:n kisoja ajatelleen. Kesä jatkuu mukavan työllistävänä Montrealin GP:n, Budapestin GP:n, Zagrebin GP:n ja Cluj-Napocan junnujen Euroopan Cupin merkeissä. Näillä kisoilla uskon olevani elämäni parhaimmassa tuomarikunnossa elokuun lopun Tokion MM:issä.    

 

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa