Tuomariraportti European cup Sarajevo, Bosnia-Hertsegovina, 29.-30.4.2017

Kilpailuihin osallistui yhteensä 238 ottelijaa 24 maasta, tuomareita oli paikalla 25. Ottelut käytiin 3 matolla. Arvonta pidettiin perjantaina klo 20 ja tuomaripalaveri alkoi tämän jälkeen. Paikalla oli EJU:n tuomarikomissiosta De Moor ja Ocko. Totuttuun tapaan arvonnan yhteydessä käytiin läpi vuoden alusta voimaan tulleet säännöt. Tuomaripalaverissa neuvottiin, että ottelijan pitäessä tiukkaa otetta kummastakin hihansuusta ei vastustajalla ole muuta mahdollisuuta kuin ottaa samanlainen ote. Jollei heittoyritystä tule, pitää antaa varoitus ensin hihansuuotteen ottaneelle. Kaikkia tilanteita ei pidä tarkistaa videolta, vaan selkeissä tilanteissa tulee tehdä päätös ripeästi ilman videotarkistusta.

Lauantaipäivä alkoi osaltani hieman nihkeästi. Ensimmäisessä ottelussa jouduin ensin vaihtamaan ipponin wazariksi. Mielestäni uke tuli mattoon riittävästi selälleen, vaikka hän olikin vetäytynyt aivan kerälle. Avustavien tuomareiden mielestä alastulo oli rullaava, joten wazari ol riittävä pistemäärä. Seuraavaksi uke tuli heitosta alas kummankin kyynärpään varaan – wazari. Avustavien mielestä alastulo tuli ensin toiselle ja sitten toisen kyynärpään varaan – ei pisteitä. Heidän mielestään kumpikin ei ollut yhtä aikaa tatamissa. Videokamera ja avustavat tuomarit olivat eri puolella kuin minä. Minä vastaavasti olin heiton alastulon selkäpuolella ja ainoa tuomareista, joka pystyi näkemään alastulon. Kysyinkin tarkkailijalta mikseivät he luottaneet minuun, jolla oli paras näkymä. -90 kg semifinaalissa Bosnia-Hertsegovinan Miletic puski päällään Ranskan Pietriä otsaan. Tämän seurauksena Miletic sai hansokumaken. Mitaliotteluissa olin nimetty 90-sarjan pronssiotteluun mattotuomariksi. Mileticin diskauksen vuoksi ottelua ei tietenkään käyty, joten työtehtäväni mitaliotteluissa jäi avustaviin tuomaritehtäviin.

Sunnuntaipäivä sujui edellistä päivää paremmin. Illan mitaliotteluissa olin mattotuomarina 66- sarjan pronssiottelussa. Israelin ottelija hallitsi ottelua ja ennätti tehdä kuusi wazarin arvoista suoritusta ennen kuin venäläinen ottelija keräsi varoitustilinsä täyteen ennen otteluajan päättymistä. Pitäisikö sääntöjä korjata sen verran, että esim. neljä wazaria riittää ottelun päättymiseen?

Juha Vuorela

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa