Tuomarit yhteiskuvassa Junioreiden European Cupissa Serbiassa. Sanna Ranki edessä keskellä. Kuva: EJU

Tuomariraportti European Cup Juniors, Belgrad, Serbia, 26.-27.9.2015 + IJF-B lisenssikoe

Torstaina 24.9. oli tuomarikokelaiden saapumispäivä ja perjantaina 25.9. päästiin itse kokeen pariin. Klo 10 aamulla pidettiin ensimmäinen kokoontuminen, jossa kokelaat esittelivät itsensä, tarkastettiin maksukuitit ja käytiin läpi viikonlopun ohjelma. Kokelaita oli 25 seuraavista maista: Andorra, Itävalta, Bosnia-Hertsegovina, Espanja (2 kokelasta), Suomi, Ranska (2 kokelasta), Englanti (2 kokelasta), Kreikka, Unkari, Italia, Hollanti (2 kokelasta), Puola, Serbia (2 kokelasta), Saksa, Portugali, Romania, Venäjä, Slovenia, Valko-Venäjä ja Slovakia. Kokelaista seitsemän oli naisia. Koetta oli valvomassa EJUn tuomarikomissiosta Bernd Achilles Saksasta, Pasquale Tonino Chyurlia Italiasta ja Franc Ocko Sloveniasta.

Klo 14 aloitettiin teoriakoe, jonka ensisijainen tarkoitus oli tarkastaa kokelaiden englannin kielen taidon riittävyys sekä sääntöosaaminen. Kaikki läpäisivät tämän osuuden kokeesta.

Lauantaina ja sunnuntaina tuomittiin Serbian U21 EuroCupia. Kilpailuun oli saapunut 277 ottelijaa 23 eri maasta. Tuomareita oli paikalla 40, joista siis 25 oli IJF-B kokelaita. Kokelaat valloittivat matot 1 ja 2 ja loput tuomarit olivat matolla 3.

 

Lauantaiaamun tuomaripalaverin antia:

 • Shidojen kanssa kikkailu (taktikointi) on lisääntynyt. -> Tarkkana varoitusten kanssa!
 • Ipponiin vaaditaan ”real impact on back”.
 • Voit tuomita vain sen, mitä näet, joten tarkkana sijoittumisen kanssa.
 • Tuomarin pitää osata tulkita, milloin heittotekniikka on päättynyt, jonka jälkeen pisteytetään suoritus ja sen jälkeiset rullaukset ovat newazaa.
 • Väärä mate-komento voi pilata koko ottelun, joten odota rauhassa tilanne loppuun asti.
 • Serbiassa oli linja, että valmentajien huuteluun ottelun aikana puututaan vain hyvin räikeissä tapauksissa.
 • Newazassa pitää antaa ottelijoille tarpeeksi aikaa rakentaa tekniikka valmiiksi.
 • Waki gatamen tekeminen on jälleen yleistynyt. Jos on aiekin tehdä ko. liike -> mate. Omaa työtä tässä asiassa helpottaa se, että vaatii ottelijoilta otteen kahdella kädellä!
 • Varoitus pitää antaa oikealla merkillä.
 • Mikäli ottelussa tapahtuu loukkaantuminen, niin tuomari on matolla siihen asti, että ottelija on saatu siirrettyä hoitoon. -> Osoitetaan myötätuntoa ja kiinnostusta ottelijan terveydestä.

Sunnuntaina:

 • Tsekkaa aina, että pistetaululle merkitään pisteet oikein.
 • Jos avustavat muuttavat pisteitä, sen on tapahduttava nopeasti. Videota käytetään vain hyvin epäselvissä tilanteissa; ei jokaisen pisteen tarkastamiseen.
 • Mikäli avustavat tarkastavat jotain tilannetta videolta, pysäytä matsi. Annettava tuomio voi muuttaa ottelijoiden taktiikkaa ja siksi aikaa ei saa mennä hukkaan.
 • Oikea sijoittuminen on erittäin tärkeää!

 

Koska tuomareita oli hyvin paljon, tuomittavia matseja ei tullut kovin paljoa. Meidän matolla oli kaikki tyttöjen sarjat ja itse pääsin lauantaina kisojen ensimmäiseen matsiin. Yritin ottaa tiukan linjan shidojen suhteen ja se oli ihan hyvä, sillä ottelu ratkesi shidoilla 3-1. Päivän muut ottelut olivat tasaista, omalla tasolla tapahtuvaa tuomarointia. Finaaleissa nähtiin yhdessä ottelussa otekikkailua, jota olen itse miettinyt. Sininen ottelija pakotti hyvin voimakkaalla otteella vastustajan kädet siten, että näytti siltä, että valkoinen pitää saman puolen otetta. Hän ei kuitenkaan sitä itse tehnyt ja yrittikin pitkään osoittaa kättä nostamalla, ettei hänellä ole saman puolen otetta, mutta ei pääse toisen vahvasta otteesta irtikään. Mitä tehdä? Shido saman puolen otteesta vai ei mitään? Kysyinkin neuvoa aivan ihanalta, superkokeneelta Hollannin Henk Pluggelta. Henk oli itsekin katsellut ko. matsia ja oli sitä mieltä, että ensin mate ja ei varoituksia. Tällöin toinen ottelija saa mahdollisuuden ottaa oman otteen, eikä joutua toisen pakottamana ottamaan saman puolen otetta. Mikäli ottelija kuitenkin toistuvasti joutuu saman puolen otteeseen (vaikkakin toisen pakottamana), on hänelle annettava varoitus. Toki pitää myös huomioida, että otteeseen pakottajallekin voi lopulta antaa varoituksen, mikäli hän ei tee mitään muuta kuin pakottaa toisen saman puolen otteeseen.

Sunnuntaina meidän matolle saatiin miesten -90 kg, +100 kg sekä naisten +78 kg sarjat. Osa otteluista oli vauhdikkaampia ja tapahtumarikkaampia kuin lauantaina. Päivääni mahtui neljä ottelua mattotuomarina, joista kahdessa ensimmäisessä varoituksia pyyhittiin pois. Tarkkailija tosin kävi näistä ripittämässä avustavia, joten ota ja tiedä, mikä olisi ollut oikea tuomio. Päivän loput otteluni päättyivät hienoihin ipponheittoihin.

Loppupalaverissa annettiin rankingpisteet ja toivotettiin hyvää kotimatkaa. Kokelaat lähetettiin hotellille odottamaan tuloksia. Hetken jännityksessä piehtaroinnin jälkeen komissio saapui paikalle kertomaan tulokset. Achilles aloitti tilaisuuden sanomalla, että kun hänen vaimonsa alkoi pakata hänen laukkuaan, oli hän kysynyt, kuinka monta kravattia pitää laittaa mukaan. Bernd oli vastannut, että 25. Vaimo kysyi, että kuinka monta kokelasta on. Bernd vastasi, että 25. He ovat nykyisin niin hyviä, että on varauduttava siihen, että kaikki pääsevät läpi.  Näin ei kuitenkaan valitettavasti käynyt. Itse olin onnekseni listan alkupäässä, joten sain tietää hyvin aikaisin, että kokeeni meni läpi. Huh, sitä iloa ja onnistumisen tunnetta. Ja kun vielä erikseen kiiteltiin hymyilevää ja iloista olemustani, niin mikäs siinä oli hymyillessä. J Monet ihanat ystäväni ja kollegani läpäisivät myös kokeen, joten illalla oli ilo ylimmillään. Valitettavasti kuitenkin Andorran kaikkien aikojen ensimmäinen kokelas sekä Serbian tyttö eivät läpäisseet koetta tällä kertaa. Toivon heille kuitenkin kaikkea hyvää ja erityisesti sympaattista Andorran kaveria tsempattiin kovasti jatkamaan ja yrittämään uudelleen.

 

Kiitos kaikesta tuesta ja tsempistä kaikille tuomarikollegoilleni, judoliiton väelle sekä muille judoihmisille, jotka ovat auttaneet minua tavoitteeni saavuttamisessa! Tästä on hyvä jatkaa.

 

Sanna Ranki

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa