Tuomarit Junioreiden Eurooppa cupissa Kaunasissa. Kuva: EJU

Tuomariraportti European Cup Juniors, 7.-8.5.2016, Kaunas, Liettua

Matka
Lensin joukkueen kanssa perjantaiaamuna Helsingistä Vilnaan. Sieltä oli järjestäjän järjestämä bussimatka Kaunasiin. Matka kesti parisen tuntia, kun välillä jäätiin odottamaan lisäporukkaa. Takaisin lensin maanantaina päivällä. 

Tuomaripalaveri
Tuomaripalaveri oli merkitty pidettäväksi kisahallilla, vaikka punnitus ja arvonta järjestettiin kisahotelilla. Törmäsin sattumalta Tapio Mäkeen ja hän tiesi, että tuomaripalaveri oli siirretty kisahotellille. Mistään muualta en kyseistä tietoa saanut. Palaveri pidettiin arvonnan jälkeen, joten kannattaa mennä seuraamaan arvontatilaisuutta, niin on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Arvonnan keston arvaaminen tosin on vaikeaa.

Komissiosta oli paikalla Metin Özkan ja Franc Ocko. Tuomareita oli 21, joista vain kaksi oli kansallisia. 

Heitto:
Tarkkana, että kuka tekee, kuka kontrolloi ja millainen alastulo on.

Otteet:
Ottelijalla pitää olla ote! Erikoisotteista välitön hyökkäys. Kata sankaku grip: matossa ok, pystyssä välittömästi mate.

Ajoitus:
Älä riko ottelua mate-komennolla. Odota rauhassa liikkeen loppuun asti. Varoitukset oikealla merkillä oikeaan aikaan.

Loppuun vielä yllätys, että videotarkkailulaitteistoa ei ole käytössä. Eikä radiopuhelimia.

Kisat
Ottelijoita oli lauantaina n. 230, joten töitä riitti noin joka toisessa ottelussa lähes puoli kuuteen saakka.

Päivän aikana oma tekeminen tuntui varmalta ja hyvältä. Joitain varoituksen paikkoja jäin miettimään ja huomasin, että jos ajatukset olivat jostain syystä jossain toisessa matsissa, ei hommasta tule mitään. Eli oman pään nollaus ennen matsiin menoa on todella tärkeää!

Hämmentävä tilanne oli yhdessä keräilymatsissa, kun hajime-komennon jälkeen molemmat ottelijat jäivät tuijottamaan minua. Toistin komennon ja edelleen molemmat tuijottivat minua. Yritin ilmeellä osoittaa, että saa otella ja lopulta he alkoivatkin lähestyä toisiaan ja etsiä otetta. En vieläkään tiedä, mistä oli kyse.

Sain yhdessä matsissa palautetta kollegoilta, että ulkona olleen sidonnan rikkoutumisen jälkeen komensin mate liian nopeasti. Heidän mielestään olisi pitänyt odottaa, josko tilanne olisi päätynyt uudelleen sidonnaksi.

Kaikki pääsivät tasaisesti finaaleihin. Itselleni sattui keskellä -66 kg (RUS-NED) pronssimatsi, joka päättyi ensimmäisestä aloituksesta venäläisen vahvaan käsilukkoon.

Loppupalaverissa muistutettiin, että ottelualueen ulkopuolella ei saa alkaa rakentaa tekniikkaa, vaan sen pitää olla valmis.

Jos toisen ottelijan antaa laittaa judoginsa järjestykseen, pitää se sallia myös toiselle samanaikaisesti.

Sunnuntaina ottelijoita oli hieman vähemmän ja päivä loppui jo kuuden aikoihin. Yhdessä ottelussa myötävaikutin ottelun tasoittavan varoituksen antamiseen (nyökkäsin reunalta). Siitä tuli palautetta kollegalta, että kyseisen valehyökkäyksen tehnyt ottelija oli ottelussa paljon parempi, joten varoituksen olisi voinut jättää antamatta ottelun hengen takia. Noh.. olin asiasta eri mieltä.

Palautetta tuli toiselta kollegalta myös siitä, että minun tulee olla aivan ilmeetön matolla, kun avustavat ehdottavat jotain muutosta. Olisi muutos millainen tahansa, ilmekään ei saa värähtää, kun tekee pyydetyn korjauksen. Tämä oli hyvä huomio, sillä koen itseni melko ilmeikkääksi ja aivan varmasti ilmeestäni näkee, jos olen esimerkiksi eri mieltä tai puolestani helpottunut, että esim. liian alhaiset pisteet korjataan ylöspäin.

Sunnuntaina matollemme ilmestyi myös aika ajoin kutsumattomia vieraita, sillä katosta putosi suuria ötököitä, joita aina otteluiden välissä pyydystettiin ja vietiin ulos.

-81 kg pronssimatsissa saksalainen ottelija koki mielestäni suurta vääryyttä, sillä hänet heitettiin hyvin pyörivällä liikkeellä ja mattotuomari antoi heitosta ipponin. Avustavat korjasivat pisteen välittömästi wazariksi, mutta ennen tätä ottelija ehti päästää irti sidonnan, johon hän heitosta suoraan päätyi. Komissio puuttui otteluun ja oli sitä mieltä, että ippon pitää jäädä voimaan, sillä julistetun ipponin vuoksi heittäjä päästi irti hyvin todennäköisen sidonnan ja siitä mahdollisesti tulleet pisteet. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää pitää sidontaa siihen asti, kunnes tuomari julistaa soremade.

Loppupalaverissa ei tullut kommentteja tuomaroinnista, vaan toivotettiin hyvää kotimatkaa. Sain luokitukseksi 6, arvosanojen jakautuessa asteikoille 6 - 6,5 - 7. Kokonaisuudessaan olen pääosin tyytyväinen viikonloppuuni ja nyt olen taas yhtä kv-kokemusta rikkaampi. Olisi hyvä saada enemmän rakentavaa palautetta erityisesti tarkkailijoilta, jotta tietäisi, missä mennään heidän mielestään oman tuomaroinnin suhteen ja missä on eniten parantamisen varaa.

Sanna Ranki

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa