N-57 finaali. Kuva: Carlos Ferreira EJU

Tuomariraportti EM-kilpailuista 27-29.4.2018 Tel Avivista Israelista

Tuomaripalaverissa pyydettiin tuomarikolmikkoa tekemään päätökset itse ja olemaan siten vilkuilematta tuomaritarkkailijoihin. Mikäli päätös menisi väärin, niin tuomaritarkkailijat puuttuisivat siihen kyllä.

Oma tavoitteeni tähän kisan oli parantaa viimevuotisista EM:istä, jotka olivat tuskien taival kaikkine pisteiden ja varoituksien antohankaluuksineen.

Ensimmäisestä päivästä ei ole erikoista sanottavaa. N-57 ottelut pysyivät kontrollissa eikä varoituksia tarvinnut juuri jaella, Kos-Por ottelua lukuun ottamatta, ottelijoiden positiivisten otteiden takia. Päivän päättäneen N-57 Ger-Kos finaalin kaksi waza-aria oli helppo arvioida oikein.

Toisen päivän aamupalaverissa pyydettiin antamaan ottelijoiden ratkaista ottelut itse. Joissakin otteluissa oli kuulemma annettu varoituksia liian herkästi. Toinen päivä oli todella helppo: tuomitsin vain neljä kertaa alkuotteluissa, eikä niissäkään ollut mitään vaikeuksia: alastulot olivat selkeitä, eikä varoituksiakaan tarvinnut paria shidoa enempää antaa. Finaaleissa tosin sain vain olla pöytätuomarina yhdessä ottelussa, ja sekin ratkaistiin kumarruksella toisen ottelijan diskauksen takia.

Viimeisen päivän palaverissa pyydettiin puolestaan kiristämään shido-linjaa, koska noin kolmasosa edellisen päivän otteluista oli päästetty jatkoajalle.

Viimeinenkin päivä oli helpohko: vain viisi ottelua, jotka kaikki päättyivät selkeään ipponiin tai hansoku-makeen. Viimeisessä tuomitsemassani ottelussa N-78 Por-Gbr pronssiottelussa olisi pitänyt olla tiukempi shidojen suhteen ja lopettaa nuhjaava matsi aiemmin.

Viimeisen päivän matseissa nähtiin ikävä episodi, kun raskaan sarjan georgialaisottelija protestoi tuomarin aivan oikeaa tuomiota voimakkaasti. Tatami-mussutuksen ja -viittelöinnin lisäksi hän riisui takkinsa heti tatamilta poistuessaan. Normaalisti tämän kaltaisesta käytöksestä tulisi automaattinen diskaus ja muutaman kuukauden ottelukielto, mutta ilmeisesti jonkinlainen sovitteluratkaisu saatiin kuitenkin aikaan, koska ko. ottelija sai tulla pronssiotteluun. Ilmeisesti vaatimuksena ottelemiselle ja kai kilpailukiellon välttämiselle oli pyytää kumarruksilla anteeksi kaikilta, sillä niin ahkerasti tämä protestoija pakkopullamaisesti kaikkiin ilmansuuntiin ennen ottelua pokkaili. Pakkopullamaisuus näkyikin sitten tämän otteissa ponnettomia yrityksinä ja sen seurauksena kolmen shidon nappaamisena ottelun alkuvaiheissa.

Tähän kisaan asettamani tavoite täyttyi, sillä onnistuin parantamaan tuomarointiani huomattavasti viimevuotisesta. Alastulojen arviointeja ei tarvinnut muuttaa ja varoituksetkin osuivat ihan hyvin kohdalleen.

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa