Jani ja Juhani Prahan Junior European Cupissa. Keskellä EJU:n tuomarikomission jäsen Marian Hefka.

Tuomariraportti EJU Junior European Cup Praha 25.-26.7.2015

Ottelut käytiin neljällä matolla, joilla tuomitsemassa oli 22 tuomaria ja kaksi tarkkailijaa. Komissiosta paikalla oli epävirallisesti Marian Hefka. Järjestelyiltään hyvä kisa, joskin lämpötila Sparta-areenalla ylitti keskimääräisen ruotsalaisen saunan lämmön. Aamun tuomaripalaverissa ei mitään erikoisuuksia kerrottu, muistutettiin ipponin antamisesta eli rullaus ei ole ippon, vaan tarvitaan todellinen kontakti; toisaalta sillasta ippon annetaan, vaikka selkä ei mattoon osuisikaan. Paikalla oli paljon kansallisia tuomareita, joten kaikkia pyydettiin testaamaan videotarkkailulaitteistoa ennen kisan alkua. Samalla tavalla se toimi kuin ennenkin. Suomalaistuomareista kilpailuissa tuomitsivat Jani Tuomaala ja Juhani Sammallahti.

Jani:

- Molempina päivinä ryhmäni koko oli kuusi tuomaria (3 tsekkiä, 1 saksalainen, 1 puolalainen ja minä), joten tauotus sujui mukavasti puolituntia avustavana 15 min keskellä ja puolituntia tauolla.

Päivä yksi: Tuomitseminen sujui mukavasti ja ryhmän kanssa yhteispeli toimi. Ainoa miinus päivään oli hankala tyttöjen matsi, jossa ei oikein tahtonut saada selvää kumpi on kuski ja kumpi matkustaja. Sininen teki Ura Nage tyylistä heittoa valkoisen yrittäessä Kouchi garia. Ensimmäisestä annoin siniselle yukon, joka pyyhittiin pois. Seuraavasta samanlaisesta tilanteesta en antanut pistettä kummallekkaan ja avustavat olivat samaa mieltä asiasta. Seuraavassa samankaltaisessa tilanteessa mielestäni valkoinen sai homman haltuun ja annoin yukon, avustavat olivat samaa mieltä tosin nyt tarkkailia kävi pyyhityttämässä pisteen pois. Neljännen kerran sama tilanne ja nyt valkoinen sai vielä vahvemmin vastatekniikkansa haltuun ja annoin wazarin, avustavat olivat samaa mieltä ja ilmeisesti myös tarkkailia koska poistui tekniikan jälkeen paikalta. Loppuotteluissa pääsin pronssimatseissa kahdesti avustavaksi ja kerran keskelle, finaaleissa kerran avustavaksi.

Päivä kaksi: Tuntui oikeastaan helpommalta kuin edellinen saattoi johtua viileämmästä säästä, tai sitten edellinen hyvä päivä toi lisävarmuutta tuomitsemiseen. Ainoa asia mikä päivässä jäi harmittamaan oli tilanne, jossa toinen ottelija yritti lonkkaa ja toinen nostoa. Ensimmäinen tilanne lähti rajalta ja jatkui ulkona nostoyritykseen aivan rajan tuntumassa, jolloin lonkan tekiä plokkasi tilanteen kietomalla jalan. Nostoa yrittänyt kaveri laski nostetun maahan ja tilanne pysähtyi hetkellisesti. Annoin mate-komennon ja juuri keskellä komentoa nostoa yrittänyt kaveri nosti vastustajan uudellen ilmaan yrittäen viedä heittoa loppuun tässä onnistumatta vaan kaatui selälleen ja kaveri tuli päälle. Itse pidin tilannetta jo kolmantena tekniikkana eli toisena ottelualueen ulkopuolella, avustavien mielestä tilanne oli päälle tulleelle wazari. Se oli tämän ottelijan toinen wazari niinpä ottelu päättyi siihen. Loppuotteluissa pääsin pronsseissa kolme kertaa avustavaksi ja finaaleissa kerran avustavaksi. Niin ja note to myself: tarkasta ennen matolle menoa, että sinulla on nappi korvassa.

Juhani:

Omalle matolle siunaantui viiden hengen ryhmä. Käytössä oli hieman erikoinen kierto eli otimme vuorotellen yhden matsin keskellä ja videolla oli sitten kaksi, jotka sattuivat paikalla olemaan. Tauotuksen kannalta ei mietenkään mukava rytmi. Selvisi silläkin.

Päivä alkoi hieman poikkeavasti, kun ensimmäisessä matsissa ei kisaajaa kuulunut paikalle. Ylimääräinen kuulutus ja aika juoksemaan. Mitään ei näkynyt, mutta viime sekunneilla ilmestyi ottelija salin päähän ja vilkutteli sieltä minulle, että on tulossa ja käveli kohti tatamia. Näytin hänelle ystävällisesti kelloa, jossa oli aikaa 5 sekuntia ja kävely muuttui spurtiksi. Ehti matolle kongin kumahtaessa ja pääsi matsaamaan. Tauon jälkeen heti seuraavassa matsissa matsaaja puuttui jälleen. Ajattelin, että hyvinhän tämä menee, jos joka matsiin pitää etsiä ottelija erikseen paikalle. Nyt kuitenkin ottelija selvisi tatamille ilman spurttia ja myöhästyminenkin jäi viimeiseksi.

Videotuomarina jouduin kerran lähtemään paikkausta valvomaan, kun ottelija sai vekin silmäluomensa yläosaan. Lekuri paikkasi vuodon pienellä laastarilla ja sanoin, että vedä teippiä pään ympäri, tuolla ei pysy. Lekuri sanoi, että sitten ottelija ei näe silmällä, minä lisäsin, että jos ottelija on vielä kaksi kertaa paikkauksessa on ottelu siinä. Kysyin ottelijalta, että mennäänkö tällä vai vedetäänkö teippi ympäri. Ottelija valitsi, että tällä mennään ja palasi matolle. Toisen maten kohdalla verta valui taas ja ottelija tuli reunalle. Tällä kertaa hän sanoi itse, että teippiä pään ympäri kiitos. Näillä mentiin. Vähän silmää vielä sai aukikin. Teippaus kesti, mutta ottelija hävisi ottelun.

Päivä meni hyvin, lopputuloksena pronssimatsi keskellä ja yksi finaali videolla. 

Kakkospäivä meni oikeastaan ilman mitään erikoisuuksia. Tuomariryhmä oli hyvä, yhteistyö sujui ja sille ei oikeastaan ollut omalla kohdalla edes suurta tarvetta. Yhden ipponin jouduin julistamaan sokkona, kun heitto suuntautui suoraan poispäin, mutta siinäkin arvaus meni oikein. Yhden yukon julistin liian aikaisin ja tiesin jo itsekin, että waza-arihan tuo oli, joten vilkaisin pöydän taakse ja sieltä näytettiin pieni käsimerrki, että korjaukseen vaan. Lopputuloksena yksi pronssimatsi ja yksi finaali keskellä. Reissun paras päivä.

Jani Tuomaala ja Juhani Sammallahti

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa