Jani julistaa ipponin Berliinin junioreiden Eurooppa cupissa.

Tuomariraportti EJU Junior European Cup Berliini 1.-2.8.2015

Ottelut käytiin viidellä matolla, tuomareita 28 ja tarkkailija jokaisella matolla erikseen. Paikalla ei ollut virallisesti komission edustajia, mutta Bernd Achilles vieraili lauantaina paikalla. Berliinissä järjestelyt toimivat jälleen erinomaisesti ja sääkin oli kohtuullinen eli ihan järjettömän kuuma ei ollut. Tuomaripalaverissa korostettiin otteen tärkeyttä eli jos ei otetta ole niin annetaan shido. Muutenkin pyydettiin pitämään tiukka linja shidojen kanssa, mutta muistutettiin, että kannattaa pelata varsinkin kolmannen kanssa, ettei turhaan tee itselleen hankalaa viimeistä minuuttia. Aiheellinen shido pitää tietenkin antaa, mutta heppoista ei kannata antaa johdossa olevalle, koska toive on kuitenkin, että ottelut voitetaan pisteillä eikä shidoilla. Toisena päivänä muistutettiin aamulla vielä siitä, että jalan kietomisesta annetaan shido, jos mitään ei tapahdu. Tässä oli aika isojakin linjaeroja ensimmäisen (ja toisenkin) päivän aikana.

Jani:

Molempina päivinä  tuomarien määrä matollani oli kuusi tuomaria (3 saksalaista, 2 ranskalaista ja minä), joista muodostui kaksi kolmen ryhmää, jotka hoitivat mattoa vuorollaan 45 min eli ryhmä pyöritti mattoa kaksi matsia avustavana ja yksi keskellä tuon ajan.

Päivä yksi: Matollamme oli todella hyviä matseja ja taisin ekan kierroksen aikana julistaa neljä ipponia. Muutenkin päivä sujui melkein ilman korjauksia ja tunsin olevani todellisessa iskussa. (Ainoa korajus tuli Ouchi gari tilanteessa, jossa annoin wazarin samalla tajuten että ippon tämä on. No käsi sivussa odottelin sitten radiosta lupaa muuttaa wazari ipponiksi.) Myös palaute ja kehityskohteet tarkkailijoilta oli hyvää ja rakentavaa. Nyt taas on muutama asia mihin kiinnittää huomiota ja koittaa kehittyä niissä paremmaksi. Loppuotteluista pääsin pronsseissa kaksi kertaa avustavaksi ja kerran keskelle, finaaleissa tuli paikka avustavaksi kerran.

Päivä kaksi: Otteluiden taso muuttui, kuten rytmikin, kun matollamme oli nuorten naisten isoimmat sarjat. Tuomitseminen tuntui kuitenkin sujuvan vaikka ipponit matollamme loppuivat ja useat ottelut ratkesivat varoituksilla, joka itselläni ainakin tuntuu aika turhauttavalta. Päivä sujui loppupeleissä kuitenkin mallikkaasti. Loppuotteluissa pääsin pronssimatseissa kerran keskelle ja kerran avustamaan. Tämä kuitenkin muuttui vain yhteen keskipaikkaan, kun minut oli merkitty Martti Puumalaisen matsiin keskelle, jolloin minut siirrettiin viimeiseen jäljellä olevaan matsiin keskelle ja johon minut oli merkitty avustavaksi. Finaaleissa irtosi kerran avustavan paikka.

Juhani:

Oma ryhmä oli jälleen viiden porukka, mutta tällä kertaa kierto oli fiksumpi ja mielestäni jopa kannattaisi miettiä kotimaisissa arvokisoissa käytettäväksi. Porukalla oli 15 minuutin vuoro eli 5 hengellä 45 minsaa töitä ja 30 vapaata. Työt suoritettiin kierrolla eli paikka vaihtui jokaisen matsin jälkeen, vaihtomies tuli sille paikalle, jolle poistuva henkilö oli menossa. Kierto piti hyvin virkeänä, sai kommentit tarvittaessa heti matsin jälkeen ja taukokin oli selkeän mittainen.

Itse tuomioissa tuli omalle kohdalle yksi hieman harmillinen matsi. -57 kg tyttöjen matsissa alkoi ihan normaali sidonta, josta uke kampesi itseään polvilleen. Lopulta tilanne oli se, että hänellä oli olkapään takaosa maassa, mutta hän oli silti polvillaan. Itsehän en tuollaiseen solmuun taivu, mutta tuolle tytölle se ei aiheuttanut ongelmia. Katsoin tilanteen kuitenkin sidonnaksi, koska olkapää oli edelleen tatamissa. Tarkkailijana ollut Wolf katsoi sidonnan rikkoutuneen loppuvaiheessa ja vaihdoin ipponin waza-ariksi. Seuraavasta aloituksesta tyttö lensi komeassa kaaressa selälleen eli voittaja pysyi samana kuitenkin.

Laidalta sain seurailla sitten hieman heikommin mennyttä tilannetta, jossa kuljettiin pitkään toisen ottelijan waza-arin johdossa ja loppua kohden shidoja kertyi (muistaakseni kolme). Aivan ottelun viimeisillä sekunneilla häviöllä ollut ottelija heitti ja tuomari antoi heitosta waza-arin. Ottelijat ajautuivat heitossa kokonaan maton ulkopuolelle ja samalla myös aika loppui, joten tuomari komensi soremade ja ottelijat palasivat paikalleen. Sinällään ongelmaton tilanne, mutta häviöllä ollut ottelija pääsi heitostaan suoraan sidontaan, joka siis peruuntui ottelijoiden palatessa paikalleen. No ei se heittaa, koska hänhän oli voittamassa vastustajan keräämien shidojen takia. Ainoa ongelma, että waza-ari muuttui yukoksi videon ja tarkkailijan toimesta. Saksalaisen ottelijan valmentaja ei hirveästi innostunut tästä, onneksi sekä tarkkailija että mattotuomari sattuivat molemmat olemaan saksalaisia myös.

Tarkkailijana ollut Wolf tiesi jo tässä vaiheessa, että joutuu selittämään tilannetta valmentajalle jollain tavalla ja kelaili nauhaa edestaikaisin. Itsekin siirryin pari penkkiä tarkkailijan suuntaan, että kuulen, miten tilanne selitetään. Selityksenä oli, että heitto alkoi ajan puitteissa ja siitä annetaan pisteet, mutta sidonta alkoi vasta otteluajan päätyttyä ja siksi sidontaa ei tarvinnut katsoa loppuun. Selitys ei tyydyttänyt valmentajaa eikä kyllä minuakaan. Sidonta oli kuitenkin valmis jo heiton aikana eli ainakin minä haluaisin katsoa tilanteen loppuun asti. Tuomari vain mielestäni innostui ottelun saamasta hienosta käänteestä ja komensi soremaden liian aikaisin, jos hän olisi tuominnut heitosta yukon eli käännettä ei olisi tapahtunut maltti olisi todennäköisesti riittänyt osaekomin julistukseen. No näin tällä kertaa.

Toisena päivänä matollamme ollut ukrainalainen IJF-A -lisenssin tuomari oli jostain syystä ihan pihalla. Ilmeisesti oli mennyt ilta pikkuisen pitkäksi. Häneltä korjattiin ensimmäisten kiertojen aikana lähes kaikki tuomiot (lauantaina hänellä meni ihan jees). Kahdessa peräkkäisessä ottelussa häneltä pyyhittiin pois ipponit, jotka hän antoi päälle tippuvalle ukelle. Kummassakaan ei ollut ukella mitään kontrollia tilanteeseen, toisessa sentään jalka vähän häiritsi nostamista. Minä olin tietysti se epäonninen, joka sai ne korjaukset jutella radioon ja toisen samanlaisen korjauksen jälkeen ukrainalainen alkoi hieman hiiltyä ja tullessaan penkille istumaan kysyi, että miksi ei pisteitä, johon vastasin, että ei kontrollia. Siitähän hän sitten hiiltyi lisää ja sanoi, että tiedän varmasti säännöt häntä paremmin ja kysyi, kuinka kauan olen tuominnut. Siinä vaiheessa päätin, että tulee pitkä päivä, jos alkaa väittelemään, joten vastasin, että sillä ei taida olla merkitystä, kun olimme kaikki sekä molemmat videotuomarit ja tarkkailija samaa mieltä. Pyysin häntä katsomaan videolta ja kysymään tarkkailijan mielipidettä (joka siis istui hänen toisella puolellaan). Ei katsonut, eikä kysynyt. Katselin myös mielenkiinnosta tarkkailijan tekemiä merkintöjä päivän aikana. Muille tehtiin merkintöjä koko ajan, mutta ukrainalaiselle ei. Omassa sarakkeessa luki sillä hetkellä ok, ok, ok, ok, W → I (mielestäni meni polviseoi pyöreästi, mutta tarkkailijan kommentti oli ”Big men, ippon ok), ok. No ei tuo ilmeisesti huomaamatta jäänyt, koska sunnuntainakin kaikki kv-tuomarit pääsivät finaaleihin, mutta ukrainalaiselle sattui kumarruksen tuomitseminen.

Kokonaisuutena hyvät päivät. Ei isoja ongelmia omalle kohdalle, joskaan ei mitään huippusuorittamista. Ei kyllä myöskään ottelijoilta. Pronsiottelut menivät normaalilla kierrolla ja itselle osui lauantaina se taukovuoro, sunnuntaina sentään yhden pronssimatsin sai tuomita keskellä. Finaaleihin ei ollut keskelle asiaa ilman kv-lisenssiä, avustavaksi pääsi.

 

Juhani Sammallahti ja Jani Tuomaala

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa