Tuomariraportti Duseldorfin Grand Slamista 23.-25.2.2018

Tuomaripalaverissa pyydettiin olemaan tiukkoja varoituksien suhteen ja olemaan päästämättä mitäänsanomattomia otteluita jatkoajalle.

Suurimman osan ajasta komission pj. Barcos puhui kuitenkin tuomareiden valinnasta Olympialaisiin: Sinne valitaan 16 tuomaria. Tämän vuoden lopussa ringissä on 24 tuomaria. Nämä 24 osallistuvat ahkerasti IJF:n World Judo Tour’in kilpailuihin ja treeniviikkoihin Budapestissa ja Kodokanissa. Olympialaisiin valitaan sopivimmat tuomarit, joten lähellekkään kaikki eivät pääse tuomariksi Olympialaisiin - suurin osa jää kisojen ulkopuolelle. Täten pitää olla tyytyväinen esim. osanotosta kadettien MM:iin.

Perjantaita aloittaessani oloni oli rauhallinen ja itseluottamukseni oli kohdillaan, olihan Pariisin kisa vielä hyvin muistissa. Silti tunisialainen ottelija onnistui yllättämään minut jalan venytys kuristuksellaan. Julistin siitä nimittäin ipponin. Onneksi tarkkailijat olivat hereillä ja pyysivät perumaan ipponin. Siinä vaiheessa tajusin virheeni, peruin ipponin ja annoin shidon kielletystä liikkeestä. Samassa ottelussa jouduin vielä muuttamaan waza-rin ipponiksi, senkin aiheesta. Toivuin kuitenkin tästä nopeasti ajatellen, että hankalia tilanteita sattuu kaikille ja pääasia on, että lopullinen tulos oli oikein. Finaaleissa sain tuomita M-60 kg Jpn-Rus kultaottelun, jonka japanilainen vei waza-arin heitollaan.

Perjantain loppupalaverissa toivottiin lauantaille tiukempaa linjaa otteettomuuden, valehyökkäyksien ja hyökkäämättömyyden suhteen.

Lauantaina ottelijat eivät onnistuneet yllättämään minua, vaan pysyin tilanteen tasalla kaikissa otteluissa. Hyvänä apuna olivat myös tilanteen tasalla olleet pöytätuomarit.

Lauantain lopputuomaripalaverissa pyydettiin aloittamaan sidonta vasta kun uken molemmat hartiat koskettavat tatamia. Sidonnan julistuksen jälkeen uke saa riuhtoa itseään aina siihen saakka kun edes toinen olkapää on tatamissa.

Sunnuntaita otteluita leimasivat lukuisat hansokumaket. Omista tuomaroimistani yhdeksästä ottelusta neljä päättyi pistesuorituksettomiin shidoista kerääntyneisiin hansokumakeihin. Yhdessä ottelussa jouduin julistamaan waza-arilla johdolla olleen ottelijan negatiivisesta judosta kerääntynein varoituksin hansokulla hävinneeksi. Onneksi neljä ottelua päättyi kuitenkin pistesuorituksin. Täysi kunnia täytyy antaa taas hyville pöytätuomareille ja tarkkailijoille, joilta sai apuja heikoilla hetkillä. He pelastivat muutamassa kiperässä tilanteessa. Esim. +78 Aze-Fra ottelu ratkesi sidontaan, jossa uke oli alusta loppuun kyljellään. Itse tilanne jämähti nimittäin uken kylkiasentoon torin yrittäessä painaa ukea selälleen. Tilanne jatkui staattisena varmaan 10 sekuntia (odotin uken pyörähtämistä enemmän selälleen tai pois asennosta) ennen radiovahvistusta osaekomille. Julistin osaekomin, joka kesti ipponiin saakka. Tilanne oli mielenkiintoinen siksi, että juuri lauantain loppupalaverissa oli pyydetty osottamaan molempien hartioiden kastumista sidonnan julistamiseksi. Toisaalta taas matenkin julistaminen viittä vaille valmiissa sidontatilanteessa olisi ollut huono päätös.

Sunnuntain raskaiden sarjojen finaalit olivat ankeaa tuomittavaa. Kaikki kuusi ottelua päättyivät nimittäin pistesuorituksettomiin hansoku-makeihin. Kaiken kukkuraksi miesten finaalissa annettiin hansokut molemmille japanilaisille ottelijoille. Kunpa edes toinen olisi tehnyt muuta kuin nojannut kädet putkella vastustajaansa, mutta ei. Kumpikaan ei tehnyt elettäkään hyökätäkseen. Täten kummankin diskaus oli aivan aiheellinen.

Tämä kisa oli todella hankala tuomita, sillä niin negatiivisia ottelut olivat: otteista taistelu, hihansuista painamiset, toispuoleiset otteet, valehyökkäykset ja päkitykset olivat vakioliikkeitä otteluissa. Oli hankalaa olla sopivan tiukka, sillä jos kaikista negatiivisen judon teoista olisi annettu varoituksia, olisi vielä useampi ottelu loppunut nopeasti hansokuun. Tarvitsin ja sain myös tässä kisassa enemmän apuja, kuin monessa muussa kisassa yhteensä. Vaikken pystynyt ratkaisemaan kaikkia tilanteita ominpäin, niin ryhmätyöllä vaikeistakin tilanteista selvittiin mielestäni ulospäin aika tyylikkäästi. Ei ole siis häpeä saada ja ottaa apuja pöytätuomareilta. Olisi tietenkin ollut mukavaa selvitä tilanteista omin voimin.

Tärkeä muistutus oli kuitenkin se, että kuristuksessa/käsilukossa pitää aina tarkistaa, ettei tori venytä uken jalkaa, eli pitää kiertää oikealle puolelle kuristuksen kannalta, mutta ehkäpä väärälle puolelle tv:n kannalta eli selkä kohden tv-kameroita. Ajatusjärjestys pitää siis olla: 1) kuristus/käsilukko, 2) onko uken jalka venytyksessä? 3) jos on niin, mate ja shido, jos ei ole venytyksessä, niin odota tulosta.

 

Veli-Matti Karinkanta

 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa