Tuomariraportti Cadet European Cup, Teplice 21.-22.4.2018

Turnaukseen oli saapunut paikalle 706 ottelijaa, jotka edustivat 37 kansallisuutta.

Ottelualueita viisi kappaletta, tuomareita oli 29 ja olimme saaneet kollegoita myös Aasiasta, Saudi-Arabiasta ja Irakista. EJUn komissiosta olivat paikalla Marian Hefka ja Vladimir Hnidka.

Arvontatilaisuudessa käytiin läpi vuoden alusta tulleet sääntömuutokset nopeasti. Niissä ei siis mitään uutta. 

Tuomaripalaverissa käytiin lähinnä läpi käytökseen liittyviä asioita ja miten toimitaan, ettei tuomarit hidasta kisapäivää, vaihdoissa pyydettiin olemaan ripeitä ja tarpeettomia puvunkorjauksia välttämään. Ottelijoiden ja valmentajien käytökseen pyydettiin kiinnittämään huomiota ja puuttumaan, esim. kumarruksiin, puvun/vyön tahallisiin avaamiseen.

Tuomaroin matolla neljä ja ryhmässä oli kuusi tuomaria. Lauantaina sain matollamme aloitusvuoron. Ottelu oli nopea ja päivä sai hyvän startin. Omalta osaltani lauantai sujui samoissa merkeissä käytännössä koko päivän. 15 ottelusta mattotuomarina täysiaikaisia oli vain kaksi, joista toinen meni golden scorelle, sekin päättyi 15 sekunnissa. Mitään hankalia tilanteita ei tullut, muutama shido annettiin pöydän takaa ja yksi ippon vaihdettiin wazariksi, sekä yksi wazari tilanteesta, jossa en itse nähnyt pistesuoritusta. Lauantaina matollamme sattui kaksi kuristustilannetta, joissa ukelta lähti taju. Näistä toisen kohdalla tuli jokin kommunikaatio häiriö matto- ja pöytätuomarien kesken. Tajunnan menettänyt ottelija jatkoi ottelua virkoamisen jälkeen. Tästä käytiin sunnuntaina komissaarin kanssa tiukkasanaista keskustelua. Tilanne oli selvinnyt Hnidkalle sunnuntaiaamuna katsomosta kuvatusta videosta. Siitä ei näkynyt, ketkä olivat pöydän takana. Kun kukaan ei muistanut olleensa ko. ottelussa pöydän takana, Hnidka tarkistutti sen ottelupöytäkirjoista ja ko. tuomarit viettivät sunnuntaiaamupäivän tauot hänen juttusilla. Koko ryhmälle asiasta sanottiin vain, että tuollaisessa tilanteessa mattotuomarin täytyy varmistaa, että pöytätuomarit ovat tietoisia tapahtuneesta ja julistaa ippon. Nyt tilanne oli näyttänyt pöytätuomareille siltä, että ottelija vain keräsi itseään mattotilanteen jälkeen ja he olivat käskeneet jatkaa ottelua. Finaaleissa olin matolla M-60 toisessa pronssiottelussa, sekä pöydän takana yhdessä pronssi- ja yhdessä finaaliottelussa. Lauantain finaaleissa oli hienoa katsoa Djoukaevin taistelua, rohkeaa ottelemista!

Sunnuntaina aamun palaverissa kerrottiin, että lauantai oli mennyt hyvin, tässä vaiheessa ei ilmeisesti vielä ollut tuo 4. maton kuristustilanne tullut komissaarien tietoon. Omat ottelut sujuivat samaa rataa kuin lauantaina, itsellä oli hyvä tunne koko viikonlopun tuomaroinnissa. Pari korjausta tuli pisteisiin; wazarista ipponiin ja yhden shidon osalta sain komissaarilta palautetta, että oli hänen mielestään ulos työntäminen, ei ulos astuminen. Tätä ei kuitenkaan ottelun aikana korjattu. Sunnuntaina olin finaaleissa matolla M-81 toisessa pronssiottelussa ja yhdessä finaalissa pöydän takana.

Sunnuntaina otteluiden jälkeen kysyin Hefkalta palautetta viikonlopusta ja hän sanoi, että vilkuilen vielä liikaa pöydän suuntaan ja muutenkin täytyy näyttää itsevarmemmalta matolla, eli ryhtiä paremmaksi ja terävämmät merkit, sekä turhat vilkuilut pois. Sanoi, että luen ottelua hyvin, enkä tee isoja virheitä.

 

Samuli Kipronen, IJF-B

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa