Tuomariraportti Cadet European Cup Antalya, Turkki, 29.2.-1.3.2020

Lähdin Antalyan Eurooppa-cupiin Helsingistä yhdessä joukkueen (4 urheilijaa + 2 valmentajaa) kanssa torstaipäivänä 27.2., mutta Istanbulissa tiemme erosivat, koska minulla oli joukkuetta muutamia tunteja aikaisempi lento Antalyaan. Ennen vaihtoa vitsailin, että toivottavasti samalla koneella tulee muitakin ja saan kuljetuksen eteenpäin, enkä joudu jäämään Antalyan kentälle odottelemaan loppua joukkuetta. Antalyassa ketään ei tietenkään ollut vastassa, sillä tieto saapumisestani oli hukkunut jonnekin, joten lopulta odottelin kolmen tunnin ajan seuraavaa tulijaa, jonka kanssa minut sitten kyydittiin kisapaikalle Kemeriin Antalyan ulkopuolelle. Perillä olin puolen yön aikaan. Muu Suomen joukkue saapui paikalle varttia myöhemmin. Perjantaina 28.2. kisapaikkaan ehti tutustua ennen tuomaripalaveria tarkemmin, joten yllätyksekseni totesin päätyneeni all inclusive resortiin. Järjestelyt toimivat kisaympäristönä hyvin, sillä kisat, majoitus ja ruokailut olivat kaikki kätevästi samassa paikassa. Meneillään oli matkailun off season, joten muutoin Kemerin kaupunki vaikutti olevan aivan tyhjillään.

Perjantai-illan tuomaripalaverissa selvisi, että kilpailupäivät tulevat olemaan pitkiä. Ottelijoita oli ilmoittautunut kisaan yhteensä 515. Näistä 344 oli miestä ja 171 naista. Osanottajat tulivat 16 eri maasta. Lisäksi paikalle oli tarkoitus tulla myös Italian joukkueen, mutta he olivat jääneet tai heitä oli pyydetty jäämään Korona-viruksen vuoksi pois. Tuomarikomissiosta paikalla olivat Hempel ja Ozkan tarkkailemassa tuomareiden toimintaa. Yhteensä tuomareita oli 22, jotka edustivat Turkkia, Venäjää, Azerbaidzhania, Ranskaa, Kazakstania, Georgiaa, Israelia, Uzbekistania, Hollantia, Kirgisiaa ja minä Suomea. Päädyin tuomaroimaan matolle 2, jossa käytiin lauantaina -66 kg:n, -52 kg:n ja -40 kg:n ja sunnuntaina -73 kg:n ja -81 kg:n ottelut. Perjantain palaverissa ei juurikaan tarkempia ohjeistuksia annettu. Todettiin, että kaikki ovat tuomariseminaarin videoklipit katsoneet. Lähinnä muistutettiin käytöksestä, äänenkäytöstä, sijoittumisesta ja pistetaulun tarkistamisesta. Pyydettiin myös tarkkailemaan sitä, että urheilijat eivät poistuessaan riisu judogia liian aikaisin päältään.

Lauantaina 29.2. päästiin itse asiaan eli kilpailu pyörähti käyntiin klo 9 jatkuen siitä eteenpäin seuraavat 12 tuntia. Päivä oli siis pitkä ja rankka. Suomalaisottelijoita oli sen verran vähän muihin mattoni tuomareihin verrattuna, että sain tuomaroida koko rahan edestä. Olin lähes koko ajan pöydän takana tai matolla, joten tauot olivat minimissä. Päivä ei alkanut itselläni kovinkaan hyvin, sillä edelliskerrasta vastaavan tasoisessa kisassa oli aikaa ja olo sen jäljiltä hieman epävarma. Sain palautetta siitä, että liikun liian paljon ja olen liian lähellä ottelijoita. Yritin keskittyä näiden asioiden korjaamiseen, mikä vei huomion ottelijoista omaan liikkumiseen. Erityisesti waza-ari linjassani oli ongelmia, sillä monia antamiani waza-areja tiputettiin pois. Lopulta totesin tehneeni niin monta virhettä, ettei niiden korjaaminen tuntunut enää missään, jolloin pystyin rentoutumaan. Loppupäivä sujui sitten jo hieman paremmin. Finaaleihin mattotuomariksi ei esitykselläni ollut kuitenkaan asiaa, vaikka pöytätuomarin tehtäviä kertyikin useampi. Tärkeintä oli kuitenkin se, että finaaleissa matolla oli kaksi hyvin otellutta suomalaista urheilijaa – Pihla Salonen finaalissa ja Louna-Lumia Seikkula pronssimatsissa. Päivä päättyi lopulta hienosti Pihlan kultamitaliin ja Maamme-lauluun.

Sunnuntaina 1.3. pystyin säilyttämään rennon asenteen mahdollisten virheiden tekemiseen ja keskittymään otteluihinkin jo huomattavasti paremmin. Virheetkin alkoivat vähentyä. 10 tunnin päivään niitäkin toki mahtui. Edelleen sain palautetta siitä, että olen liian lähellä ottelijoita, mikä vaikuttaa tilanteiden näkemiseeni, joten yritin keskittyä ensisijaisesti sen ongelman parantamiseen. Huomasin myös, että waza-ari-käteni reagoi välillä liian nopeasti, jolloin päädyn antamaan turhan waza-arin. Pidempi harkinta-aika vähentäisi tätä ongelmaa. Lauantaina videokatseluiden perusteella oli poistettu monta antamaani waza-aria, mutta sunnuntaina videokatseluiden perusteella näitä myös jätettiin voimaan, mikä ainakin itsestä tuntui helpottavalta. Oma olo tuntui paremmalta, mutta taso ei vielä riittänyt finaaleissa mattotehtäviin, joten sain edelleen tyytyä pöytätuomarointiin.

Maarit Kallio

    Jaa Facebookissa