Tuomariraportti Budo Nord Cup ja Ruotsin tuomari- ja valmentajaseminaari, Lund, Ruotsi, 4. - 6.5.2016

Matkustin keskiviikkona Kööpenhaminan kautta Lundiin, jossa tortaina 4.5. käytiin perinteinen Budo Nord Cup. Perjantaina ja lauantaina oli vuorossa Ruotsin Judoliiton järjestämä tuomari- ja valmentajaseminaari, jossa oli sääntöjen, niiden tulkintojen ja videoiden lisäksi erittäin mielenkiintoinen luento tuomareiden henkisestä valmentautumisesta, otsikolla ”Mental Thougness for referees” Luennoitsijana oli hollantilainen Henk Plugge.

Budo Nord Cup

Ottelut käytiin viidellä matolla, ottelijoita oli reilu 400 ja tuomareita oli 5 – 6 per matto. Meidän ryhmässä oli 5 tuomaria. Ryhmä toimi kohtalaisen hyvin vaikka osa paikallisista tuomareista ei juurikaan englantia puhunut ja oma ruotsini on hiukan vajavaista. Loppu päivästä jouduttiin jonkin verran enemmän korjaamaan pöydän takaa yhden paikallisen tuomarin tuomioita, väsymys rupesi iltapäivän mittaan näkymään hänen tekemisessään. Omalta kohdalta kisat eivät tarjonneet kovin suuria juttuja, muutamia kehoituksia varoituksiin tuli päivän mittaan ja pisteitä korjattiin myös joitakin kertoja, niistä melkein kaikki johtui omasta huonosta sijoittautumista ja yksi yuko tuli annettua liian hätäisesti. U21-ikäluokan viimeinen finaali meidän matolla käytiin Tanska – Ruotsi välisenä, olin ottelussa tuomarina ja siitä ottelusta voi olla montaa mieltä. Itse olen sitä mieltä että tanskalaisen olisi pitänyt voittaa vastaheitolla tehdyllä yukolla, jonka hän teki ottelun puolivälissä. Tätä ennen hän oli saanut varoituksen ulos työntämisestä. Kisojen vastaava tuomari puuttui kuitenkin otteluun kun sitä oli jäljellä enää noin puoli minuuttia, ensi hän muutatti tanskalaisen yukon ruotsalaisen wa-zariksi. Siitä nousi aikamoinen meteli ja lopulta kun ottelua oli jäljellä 5 sekuntia, käskettiin ottelu laittaa taas seis ja videoa oli tässä vaiheessa katsomassa suuri joukko tuomareita ja sitten ohjeistettiin pyyhkimään tuomio kokonaan pois. Molemmat ottelijat olivat aika hämmentyneitä lopun viisi sekunttia ja ruotsalainen voitti ottelun shidon turvin. No joka tapauksessa kisa oli hyvä herättelyä itselle tulevia SM-kisoja varten. Kotiläksyksi jäi oma sijoittuminen ja tilanteiden loppuun asti katsominen.

Seminaari

Perjantaina käytiin hyvin keskusteleva noin kuuden tunnin luento siitä mitkä asiat vaikuttavat tuomarin henkiseen tilaan ja minkälaisilla asioilla tuomari voi vaikuttaa siihen kuinka hän sietää kisatilanteiden tuomia paineita. Yksi tärkeimmistä asioista mikä nousi esille on tuomarin oma valmistautuminen ja latautuminen kilpailuihin, kisojen tasosta riippumatta. Karrikoiden voisi sanoa että jos vain ilmaantuu paikalle, niin ei voi välttämättä mitään huippusuoritusta odottaakaan. Yhtä tärkeää on osata pitää kilpailun ajan vireystila hyvänä, sekä tehdä kilpailujen jälkeen tarpeelliset analyysit kisoista. Henk kertoi toki paljon omista kokemuksistaan ja siitä kuinka hän valmistautui kisoihin ja miten hän piti omaa vireystasoaan yllä. Unohtamatta kisojen jälkianalysointia, josta hänen mukaansa alkaa aina tuomarilla valmistautuminen seuraaviin kisoihin. Paljon käytiin myös keskusteluja ja sekä seminaarin osallistujien kokemuksia, rutiineja ja tapoja pitää omaa vireystasoaan yllä.

Luennolla käsiteltiin aihealuetta monelta eri kantilta läpi, yksi oli tuomarointiin vaikuttavien tekijöiden jaottelu ja tunnistaminen. Tuomarointiin vaikuttavat tekijät jaetaan ulkoisiin ja sisäisiin tekijöihin. Vaikutus voi olla positiivinen tai negatiivinen. Osa vaikuttavista tekijöistä voi olla tilanteesta riippuen joko positiivisia tai negatiivisia. Jaottelun ymmärtämisen helpottamiseksi Henk valotti hieman aihetta R.E.T ”Rational Emotive Therapy”. Tästä aiheesta löytyy paljon materiaalia Internetistä ja siihen kannattaa tutustua. Perusajatus on kuitenkin näin: ABC malli (Action / Belief / Consequences) A = tilanne (situation) B = toiveet, ajatukset (beliefs, thoughts) C = seuraukset: tuntemukset ja käyttäytyminen. Näiden pohjalta kun esitetään kysymykset: Aiheuttaako A (eli tilanne) C:n (eli tuntemukset ja käyttäytymisen)? Vai aiheuttaako B (eli toiveet ja ajatukset) C:n? Toisin sanoen tilanne ja omat toiveet ja ajatukset yhdessä muodostavat seuraukset, josta muodostuu omat tuntemukset ja käyttäytymien.

Keskustelujen kautta seminaarissa tunnistettiin seuraavia vaikuttavia tekijöitä.

Sisäiset:

-        Oma henkinen/fyysinen kunto

-        Koulutus tuomarina

-        Itseluottamus

Ulkoiset:

-        Urheilijat

-        Kannattajat

-        Valmentajat

-        Komissio (joissa EJU/IJF komissio siis paikalla)

-        Kollegat

 

Positiivisisesti ja negatiivisesti vaikuttavia asioita tunnistettiin ainakin seuraavasti:

Positiivisesti:

-        Kotona ja töissä on asiat hyvin

-        Fyysinen kunto on hyvä

-        Sääntötuntemus on hyvä

-        Valmistautuminen on mennyt hyvin

-        Tuomariryhmä toimii hyvin ja tekee töitä yhdessä

Negatiivisesti:

-        Stressi töistä tai kotoa

-        Väsymys

-        Säännöissä epäselvyyttä

-        Huonot kokemukset

-        Myöhästyminen

 

Seuraavaksi keskusteltiin siitä millainen on henkisesti vahva tuomari. Hän pystyy käsittelemään omat tunteensa. Tietää omat rajansa, eli tuntee oman tasonsa. Sekä kykenee käsittelemään stressiä.  Hän siis pystyy toimimaan stressaavilta tuntuvissa tilanteissa, pitäen oman tasonsa ja pystyy olemaan näyttämättä omia tunteitaan tilanteessa.

Kommunikointitaidot on luonnollisesti osa tuomarointia. Siinäkin voi onnistua hyvin tai huonosti. Riippumatta siitä oletko tilanteessa oikeassa vai väärässä kannattaa muistaa se että, kommunikointi on tilanteena kokonaisuus, josta vain n. 7 % on suullista, n. 40 % sitä kuinka sanot asian ja n. 55 % kommunikoinnista on ruumiin kieltä.

Henk antoi omat vinkkinsä kommunikointiin:

-        Käyttäydy hyvin, pysy kohteliaana

-        Unohda tunteet (laske kymmeneen...)

-        Pysy tyynenä

-        Ole puolueeton ja ystävällinen

-        Käsittele asia loppuun, jos vain tilanne sen sallii

-        Keskity tehtävääsi (eli tuomarina olemiseen)

 

Seminaarin tämän osuuden yhteenvetona toteasinkin, että tuomarointi koostuu monista, monista asioista, joista yksi eniten keskusteltu on tietysti säännöt ja niiden tuntemus, se luo pohjan lähteä kehittämään monia muita asioita joiden ansiosta sinusta tulee hyvä tuomari. Tuomarointi tekniikka (liikkuminen, merkit, äänenkäyttö jne...), omat ajatukset, stressin käsittely, rutiinit, rentoutuminen, energian saanti, meditointi/keskittyminen, tilanteiden visualisointi, sekä yhteistyö muiden tuomareiden, kisaorganisaation ja valmentajien kanssa. Aina löytyy varmasti joltain osa-alueelta kehitettävää ja täydelliseksi ei tässäkään ”lajissa” varmasti kukaan tule.

Perjantaina aloitettiin myös EJU:n  Puolan Wroclawissa pitämän seminaarin videoiden läpikäynti ja sitä jatkettiin lauantaina. Monista tilanteista käytiin keskusteluja, mutta oikeat vastaukset oli annettu jo Puolassa, joten niistä en sen enempää tähän raporttiin kirjoita.

Samuli Kipronen

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa