Bratislavan kisan Pohjoismaiset tuomarit potretissa.

Tuomariraportti Bratislavan Euroopan Cupista 7.-8.9.2019

Suomalaistuomareina kilpailussa olivat Samuli Kipronen ja Veli-Matti Karinkanta

 

Aloituspalaverissa kerrattiin puvun korjaamattomuus-shidon proseduuri, joka eroaa hieman IJF:n vastaavasta. EJU:ssa neuvottiin ensin antamaan shido, näyttämään puvunkorjausmerkki ja sitten vielä osoittamaan ottelijan vyötä. Toiseksi kerrattiin sutemin käyttö vastatekniikkana. Mikäli uke ei pysäytä torin hyökkäystä ennen selälleen menoa, ei ainakaan tästä vastaheittona tehtävästä sutemista voi antaa pisteitä. Mikäli uke sitävastoin pysäyttää torin hyökkäyksen ja aloittaa uuden hyökkäyksen sutemilla, niin pisteet voidaan silloin antaa tästä sutemista. Kolmanneksi pyydettiin malttamaan mattokamppailussa, ettei komenneta turhia mateja.

 

Veli-Matin kuulumiset

Oli aikamoinen haaste lähteä tähän kisaan MM-kisaputken jälkeen, mutta koska EJU:n määräyksien mukaan pitää kaksi EJU:n Cup-/Open-kisaa käydä vuoden aikana, niin tähän sitten lähdin. Lauantai meni mukavasti, sillä ottelut olivat vauhdikkaita, tuomarikollegat asiantuntevia ja tuomaritarkkailijat rauhallisia. Mitään suurempia ongelmia ei tapahtunut ja tuomarointi pysyi hyvin halinnassa.

 

Sunnuntain aamupalaverissa pyydettiin tekemään videotarkistukset nopeasti, sillä joskus tarkistus kesti liian kauan. Toiseksi pyydettiin olemaan tarkkana kuristuksissa sen suhteen, että osuuko kuristus naamalle vai kurkulle. Jotkut ottelijat kun ovat keksineet, että näyttävät kuristuksessa tuomarille, että kuristus osuisi naamalle toivoen, että kuristus keskeytettäisiin täten matella. Kolmanneksi muistutettiin, ettei ottelijoiden tarvitse kumartaa kuin vastustajalle. Maton ja ottelualueen reunalla tehtävien kumarrusten pakollisuus poistettiin nimittäin jo muutamia vuosia sitten.

 

Sunnuntai ei ollut enää niin helppo henkisesti kuin lauantai. Vaikka ottelut pysyivät hyvin kontrollissa, niin tunsin silti hermostoni väsyneen ja tuomaroinnin olevan arkista puurtamista. Päivä sujui kuitenkin mielestäni hyvin M-81 finaalin rajatilannetta lukuunottamatta. Ottelijat saivat nimittäin heitettyä toisensa ottelualueen ulkopuolelle ja julistin toiselle heitosta waza-arin. Tilanne päätyi lähes sidontatilanteeseen, mutta koska näytti siltä, etteivät ottelijat halua jatkaa matossa komensin maten. Minun olisi pitänyt kuitenkin odottaa tuossa tilanteessa kauemmin, josko päällä ollut ottelija olisi tajunnut aloittaa sidonnan hakemisen, mutta nyt komensin liian hätäisen maten.

 

Samulin terveiset

 

Tuomitsin 1. tatamin ryhmässä, jossa oli 10 tuomaria. Lauantaina pääsin heti toiseen otteluun matolle ja päivä lähti siitä hyvin liikkeelle. Ottelut sujuivat sekä matolla että pöydän takana hyvin. Kahdessa ottelussa oli juurikin yllä kuvatunlaisia kuristustilanteita, joissa en nähnyt heti onko kuristus leualla vai kurkulla. Näissä tilanteissa on vain pidettävä pää kylmänä ja haettava oikea kulma, mistä näkee missä kuristus on, vaikka ottelija kuinka osoittelee. Toinen näistä tilanteista oli puhdas kuristus ja osoittelu muuttui nopeasti taputukseksi. Toinen oli leualla ja siitä luonnollisesti mate -komento heti kun näin, että leuka on välissä. Tarkkailijoiden kanssa yhteistyö sujui hyvin, vaikka radioyhteys heihin ei tahtonutkaan toimia, muulloin kuin heidän sitä testatessaan. Tarkkailija oli yhdestä antamastani ipponista sitä mieltä, että avustavien olisi pitänyt muuttaa se waza-ariksi, vaikka tällöin olisi tullut awasete-ippon. Tilanteessa tori teki Seoi-otoshia ja tilanne pysähtyi hetkeksi uken pään varaan, jonka jälkeen tori korjasi hieman asentoaan ja teki ikään kuin uuden Seoi-otoshin, joka heitti uken suoraan selälleen, jonka itse tulkitsin ilman muuta ipponiksi. Lauantaina olin mitaliotteluissa kaksi kertaa pöydän takana.

 

Sunnuntaina alkuottelut sujuivat omasta mielestäni samalla tavalla, kuin edellisenä päivänä. Yhdessä ottelussa tuli mielestäni selvä Waki-gatame-tilanne ja maten jälkeen katse pöydän taakse ja ilmeet sieltä kertoivat, että heidän mielestään se oli myös selvä tilanne. Tarkkailija katsoi tilanteen videolta muutamaan kertaan ja ilmoitti, että jatkakaa ottelua. Hänen mielestään tori oli irroittanut otteen ennen mattoon tuloa. Ottelussa avustavina tuomareina olleiden kanssa oltiin sitä mieltä, että lukko kuitenkin tuli selvästi alasmenon aikana ja sen pitäisi riittää. Toinen asia mihin kiinnitin otteluita seuratessani oli, että huonon Tomoe-nagen jälkeen siirryttiin aika sujuvasti käsilukkoon, eikä näistä juurikaan varoitettu. Berliinin heinäkuiseen kisaan verrattuna tämä linja oli huomattavasti löysempi. Sunnuntain mitalliotteluissa olin pöydän takana kolme kertaa, kahdesti pronssiottelussa ja kerran finaalissa. M-90 SRB-GER finaalin ajassa 1.10 tuli heitto, josta mattotuomari julisti waza-arin, jolloin avustajaparini Norjan Grimen kanssa totesimme yhteen ääneen ”ippon”. Korjasimme suorituksen ilman turhaa videotarkistusta ja säästimme aikaa. Tarkkailijat katsoivat heiton muutamaan kertaan videolta ja totesivat, että ippon se oli. Kisoista jäi hyvä fiilis, vaikka tällä kertaa mitalliottelut jäivätkin matolla kokematta. Täytyy katsoa omaa tekemistä videoilta, analysoida omaa tekemistä ja marraskuussa Unkarin turnauksessa tavoitteena on olla matolla myös mitalliotteluissa. 

 

 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa