Tuomariraportti alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuista Prahasta 16.-18. marraskuuta 2012 (Kari Neuvonen).

Mukana kisoissa oli 38 maata ja 362 kilpailijaa (miehiä 218 ja naisia 144), isoista judomaista puuttuivat Ranska ja Georgia. Kisapaikkana oli pienehkö Sparta Arena, ottelut käytiin kolmella tatamilla, tuomareita paikalla kutsuttuna 28.  Komissoista olivat paikalla pj. Snijders, Achilles, de Moor ja isäntämaan Hefka. Torstai-illan kokouksessa suorittettiin käytännössä vain nimenhuuto ja todettiin, että kilpailut käydään vanhoilla säännöillä, eikä perjantaiaamulla pidetä enää kokousta.
Perjantaina matsit alkoivat klo 10. Tuomareita oli 8 mattoa kohden, töitä oli siis kiitettävästi. Alkumatseissa ei juuri korjauksia tarvinnut tehdä, vaikka tuomitseminen hieman jännitti pitkän tauon jälkeen. Kaikki tuomarit pääsivät myös mitalimatseihin. Itse oli keskellä - 60 kg finaalissa ja - 66 kg toisessa pronssissa.  Finaalissa olivat vastakkain venäläinen ja ukrainalainen, varsinaisella otteluajalla annoin molemmille vain shidot passivisuudesta, näin ottelu jatkui lisäajalla, jossa ukrainalainen sai toisen shidon passivisuudesta ajassa 2.03. - 66kg pronssiottelussa oli vastakkain kaksi venäläistä, joten odotin ottelusta "puuduttavaa", mutta ennakkoluulo oli väärä. Molemmat tekivät hyviä, todellisia yrityksä, ja matsi päättyi Abdulzhalilovin wazarin voittoon.
Lauantaiaamulla oli palaveri, jossa komissio painotti rauhallisuutta rajatilanteissa. Mattotuomarin pitää malttaa odottaa kulman sisällä tai ulkona näyttöä ennen omia julistuksia, samoin kulman pitää katsoa tilanne loppuun ennen näyttöjä, ei siis hätäisiä vilkutuksia. Newazassa pitää antaa aikaa työskennellä. Malttakaa katsoa heitto loppuun ennen pisteiden antoa. Yksi armenialainen (hopeaa -66 kg) otteli toistuvasti jalka kiedottuna vastustajan jalan ympäri, tämä ei ole hyväksyttävää, vaan tästä pitää varoittaa shidolla (tämä on muistini mukaan ollut esillä myös aikaisemmin, tosin vuosia vuosia sitten). Ristikahvaotteesta pitää hyökätä heti, ellei niin varoitus. 
Toisen päivän alkuottelut menivät jo rutiinilla. Loppumatseissa olin keskellä 
- 73 kg  ja - 70 kg pronssiotteluissa. Miesten ottelussa komissio antoi maton laidalta yukon, jonka toinen kulma näytti, mutta minun ja taisen kulman mielestä alastulo ei täyttänyt yukon kriteereitä. Lisäksi jouduin korjaamaan yhden yukon wazariksi kulmien toimesta. Olin tässä yukon julistuksessa liian hätäinen, jonka itsekkin ehdin todeta. Naisten ottelu oli huomattavasti helpompi, ja se päättyi venäläisen wazarin voittoon belgialaisesta vastustujasta. Lopuksi olin vielä kulmassa - 81 kg finaalissa.
Sunnuntain palaverissa komissio totesi perjantain olleen tuomaroinnin osalta parempi kuin lauantain. Lisäksi pyydettiin kiinittämään huomiota oikea aikaiseen maten julistamiseen. Tuomari ei saa särkeä ottelua väärä aikaisella matella. Huomattakaa negatiivinen judo, ei riitä, että näyttää  aktiiviselta. Lopuksi Snijders kertoi tulevista tuomari- ja valmentajakoulutustilaisuuksista. Tammikuun aikana  IJF järjestää joka maanosassa tilaisuudet, missä kerrotaan uudet sääntötulkinnat. IJF maksaa näissä tilaisuuksissa yhden valmentajan ja tuomarin oleskelun, matkat jäävät kansallisen liiton kustannettaviksi. Euroopan tilaisuus on Malagassa tammikuun 12.-13. päivänä. Sääntöjen kokeilu alkaa kv.matoilla Pariisin Grand Slamissa helmikuun alussa, ja jatkuu aina MM- kisoihin saakka. Tulevista muutoksista ei  Snijders suostunut kertomaan, vaikutti siltä, että niitä ei oltu vielä lopullisesti sovittu.
Sunnuntaina oteltiin raskaat painoluokat, jotka ovat mielestäni tuomarin kannalta aina hieman helpommat tuomita. Päivä päättyi miesten + 100 kg kulmaan, jonka hollantilainen Meyer voitti yukolla. Aikaisemmin olin tuominnut - 78 kg naisten pronssiottelun keskellä, joka päättyi sidonta ipponiin.

Kari Neuvonen

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa