Raportti EM-kilpailuista (Kari Neuvonen)

Tuomariraportti EM-kilpailuista Tseljabinskista 26.29.4.2012
Kilpailut oteltiin otsikon mukaisesti Etelä- Uralin Tseljabinskissa, nippa nappa Siperian puolella. Kisajärjestelyjen suunnitteluun ja toteutukseen oli todella käytetty aikaa ja rahaa. Jo lentokentällä osallistujat toivotettiin tervetulleeksi kerrostalon päädyn kokoisella julisteella, ja sama linja jatkui läpi kaupungin, paikallisbussit, bussikatokset, talojen seinät jne. kertoivat käytävistä kilpailuista. Päivittäin julkaistiin kisalehti edellisen päivän tapahtumista, avajaisissa oli mukana yli tuhat esiintyjää maassa ja ilmassa, huipennuksena lavalle tuotiin elävä tiikeri talutushihnassa, kisojen maskotti oli tiikeri. Uskallan väittää, ettei näin suurella vaivalla tehtyjä EM-kilpailuita tulla ikinä näkemään.
Kisoihin oli ilmoittautunut 377 kilpailijaa, 215 miestä ja 162 naista, 45 eri maasta. Keskiviikkoillan tuomaripalaverissa todettiin läsnä olijat 28 tuomaria, 21 eri maasta ts. seitsemästä maasta oli kaksi tuomaria. Komissiosta paikalla olivat Snijders, Achilles, Chyurlia, de Moor ja Smolin. Säännöistä todettiin lyhyesti yhteistyön tärkeys tuomarikolmikon kesken ja komission kanssa. Lisäksi painotettiin:

  • ei mate liian aikaisin
  • ne wazassa työskentelyyn pitää antaa aikaa
  • ottelijalla/-oilla pitää olla kumikata, mikäli otetaistelu jatkuu ilman otetta, pyrkikää löytämään se joka haluaa otella, ja vastaavasti se joka rikkoo otteen tai ei ota kumikataa
  • kun annatte varoituksen, pitää siitä olla ehdottoman varma (yhteistyö kolmikon kesken!)
  • cross guard- otteesta pitää hyökätä välittömästi
  • muistakaa hantei- tilanteessa arvostella koko ottelu, ei pelkästään jatkoaika
  • antakaa varoituksia alusta alkaen, taso ei saa muuttua ottelun, päivän eikä kisojen aikana
  • jos valmentaja pitää passittaa katsomoon, varmistakaa tämä komissiolta
  • muistakaa asiallinen käyttäytyminen myös maton ulkopuolella, mustatakkeja tarkkaillaan aina!


Henkilökohtaiset kilpailut oteltiin torstai-lauantai alkaen alemmista painoluokista.  Kilpailut alkoivat joka päivä klo 12:00, ottelualueita oli 4. Tuomareita oli tatamia kohti näin ollen 7. Tämä takasi tietysti melko runsaan ottelu määrän päivittäin. Komissio ei valinnut tuomareita mitaliotteluihin, joten kaikki tuomarit saivat tuomita myös loppuotteluissa. Itselleni sattui mattotuomarointi kisojen ensimmäiseen finaaliin naiset -48 kg. Vastakkain olivat Belgian Charline van Snick ja Romanian Alina Dumitru.  Ottelu meni jatkoajalle, jonka romanialainen ratkaisi ipponin arvoisella näyttävällä uchimatalla. Kulma näytti heiton sisälle, itse olin samaa mieltä, suoritus alkoi sisältä, vaikka EJU:n sivulla olevassa kuvassa se näyttää olevan selvästi ulkona.
Varsinaisella otteluajalla molemmille oli annettu passiivisuudesta shidot.  Muutoin olin henkilökohtaisissa kilpailuissa kulmassa -57 kg, -73 kg, -78 kg ja +100 kg pronssiotteluissa ja -81 kg ja +78 kg finaaleissa. Sunnuntaina oteltiin joukkuekilpailut. Näissä olin mukana matolla tuomitsemassa miesten alkuottelussa Ukraina vs. Puola, tulos 2-3, ja naisten pronssimatsissa Englanti vs. Saksa, tulos 1-4.   
Kevätterveisin
Kari Neuvonen

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa