Raportti EJU Cadet Cupista Berliinistä

Aamulla tuomaripalaverissa kertailtiin uusia sääntöjä IJF:n videoiden opastamana. Pääpaino oli otteen irroittamisessa ja hakemisessa. Kaikki tuomarit eivät olleet tuominneet uusilla säännöillä kertaakaan, joten varsinkin saksalaisissa oli hieman hermostuneita odottelijoita ennen matseja. Käytössä oli yhden tuomarin järjestelmä eli yksi tuomari matolla, kaksi pöydän takana videolla ja dirika videotuomareiden vieressä. Aamupalaverissa kehotettiin tutustumaan ohjelmistoon ennen otteluiden alkua, helppo ohjelma, noin 12 sekunnin perehdytys riitti molemmille.

Palaverissa korostettiin, että videotuomari on yhtä tärkeässä tehtävässä kuin kulmatuomarikin eli tuomaripöydän taakse ei ole taukoilijoilla mitään asiaa. Erityisesti korostettiin, että videolta tarkastettavia tilanteita ei tulla pällistelemään. Tämä linja myös piti erittäin hyvin, eli videotuomarit ja tarkkailija saivat olla rauhassa. Taukoilijoilla oli omat tuolinsa pari metriä videoiden takana ja siellä myös pysyivät. Kisaajilla ja valmentajilla ei ollut ylipäätään pääsyä alueelle.

Jokaisella matolla oli 7-8 tuomaria ja dirika eli töitä oli kohtuullisen harvoin. Käytännössä ryhmä teki tunnin vuoroa ja siinä ehti matolle noin 4 kertaa. Asennoituminen otteluun tuntui aluksi hankalammalta, kun normaalisti mukana on kulmassa istumista ja kiertämistä, johon rutiini on olemassa. Nyt tuntui siltä, että hyppäsi suoraan tauolta keskelle ja siellä yksi matsi ja takaisin tauolle.

Itse otteluista jäi varsin vähän sanottavaa. Tuomiot sujuivat molemmilla ihan normaalisti, ilman suuria kommervenkkeja. Juhanin matolla alku oli tosin aika jäätävä, kun ensimmäinen ottelu päättyi tajuttomaksi kuristamiseen, jossa tuomari oli selkeästi myöhässä ja ottelijan virkoaminen kesti aika pitkään. Seuraavassa ottelussa meni käsi. Sitten onneksi hieman rauhoittui.

Suurin huomio kiinnittyi tällä kertaan yhden tuomarin systeemin käytännön toimintaan ja siksi siitä muutama pointti:

1. Tuomaripöydän rauhoitus on hyvä juttu. Ehdottomasti näin, teknisesti asia on hoidettavissa niin, että tuomareita ei tarvitse häiritä kesken päivän, eihän kulmatuomariakaan koputella olalle kesken matsin.

2. Videotuomarointi poistaa yhden kuvakulman, joka aiheuttaa vääriä tuomioita, jos kaikki tarkastetaan. Mattotuomari näkee videosta poispäin suuntautuvat alastulot monesti videota paremmin ja jos videolta muutetaan tuomarin antama piste, tulee helposti virhe. Juhani pyyhki kaksi selvää yukoa kiltisti waza-areiksi, koska videolta ne varmasti siltä näyttivät.

3. Dirikan paikka ei ole videotuomarien vieressä. Valitettavasti videoiden takana istuminen on ihan turhaa, jos dirika istuu vieressä. Hän kertoo mielipiteensä ja sillä selvä. Tilanteessa ei ole myöskään selvää, kenen aloitteesta muutos tehdään. Dirikan puolueellisuudelle on aivan liikaa tilaa.

4. Kommunikaatio on ongelmallista eli korvanappi on ihan ehdoton. Pöydän takaa on
vaikea antaa hyviä merkkejä tuomarille ja toisaalta joskus pöydän taakse on vaikea katsoa luontevasti. Varsinkin, jos dirikakin on pöydän takana, jolloin seurattavia henkilöitä on kolme.

5. Normaali silmäpeli toimii pöydän taaksekin. Hieman se on erilaista, mutta siihen tottuu.

6. Liikaa ei pitäisi videoita tuijottaa. Nyt videolta tarkistettiin lähes jokainen tuomio ja se ei ole hyvä asia. Peruskommunikaation pitää hoitua silmäpelillä ja ehdotukset korvanapilla ilman katkoja.

7. Kun jotain tarkastetaan, matsi pitää saada poikki.

8. Laitteiden pitää toimia. Koneita kaatuili päivien aikana useampia kertoja ja silloin systeemi ei toimi. Napit tarvitaan ja kameran pitää kääntyä eli sillä pitää olla käyttäjä.

9. Se, mitä videolla ei näy, ei ole tapahtunut. Oli Saksassa vallitseva tulkinta ja valitettavasti väärin. Esimerkiksi taputukset, joita ei näkynyt videolla tai maitta, joka ei kuulunut pöydän taakse jätettiin muutaman kerran huomiotta ja matsi jatkui.

Päivän päätteeksi pronssiottelut käytiin matoilla 1-2 ja 4-5, finaalit matolla 3. Tuomarit otettiin normaalista mattoryhmästä ilman valintaa. Juhani ei tästä tykkää eli jos tuomareita tarkkaillaan, niin silloin pitäisi finaaleihin tuomarit myös oikeasti valita eli palaute. Jos meni hyvin, töitä riittää, jos ei niin saa istua laidalla.

Toiselle päivälle aamupalaverissa ei juurikaan muutoksia tullut. Mattoja vaihdettiin, eli tuli uudet tarkkailijat, mutta ei sen kummempaa. Tässäkin näkyi jälleen se dirikan valta. Juhanin päivä helpottui huomattavasti, kun pääsin eroon turkkilaisesta tarkkailijastani. Samuli puolestaan sai siirtyä hänen hoiviinsa ja se kyllä näkyi kaikessa. Matsista katoaa rytmi niin tuomarilta kuin ottelijoiltakin, jos tarkkailija tarkastaa jokaisen tuomion. Lisäksi videotuomareiden tehtäviin kuuluu lähinnä koneen takana istuminen.

Hyvää kokemusta yhden tuomarin käytöstä tuli ja toivottavasti tästä saadaan osa siirrettyä myös

Suomeen kun Tampereella yhtä tuomaria käytetään.Juhani ja Samuli

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa