Ottelusääntöuudistuksia 2018

IJF Referee and Coach seminar, Itävalta, Mittersill 13.-14.1.2018

Suomesta seminaariin osallistui valmentaja Markus Pekkola sekä tuomarit Veli-Matti Karinkanta ja Samuli Kipronen.

IJF:n tuomaripäällikkö Barcos kertoi heti seminaarin aluksi, että vuoden alusta voimaan tulleille säännöille annetaan aikaa tämän vuoden MM-kisoihin asti. On siis odotettavissa, että jotain hienosäätöä sääntöihin vielä tulee.

 

Alastulopisteet

1. Ipponin kriteerit laajenivat, sillä ipponin voi julistaa myös alastuloista, joissa uke rullaa selän kautta. Heitossa on kuitenkin oltava nopeus, voima ja kontrolli. (Kuva1)

 kuva 1ippon.jpg?nc=10

2. Waza-ariin vaaditaan kyljen kastuminen, eli ns. selkälapun reunan on kosketettava tatamia. Myös istuma-asennossa yhdellä tai molemmilla käsillä, kyynärpäillä tai näiden yhdistelmällä vastaanotetut alastulot on pisteytettävä waza-ariksi. Yhden käden alastuloja ei pisteytetä, ellei kylki kastu. Rullaavat heitot kyljen tai alaselän kautta tuomitaan waza-ariksi. (Kuva2)

 

kuva 2waza.jpg?nc=10

 

3. Kaksi waza-aria lasketaan yhteen waza-ari-awasete-ipponiksi

 

Käsilukot ja kuristukset

Käsilukkoja ja kuristuksia saa tehdä jatkossa vain ne-wazassa. Riittää kun toinen ottelija on newazassa. Esimerkiksi ”hyppy-jujin” ja muiden lukolla teknisten mattoon vientien tekemisestä rangaistaan shidolla. Vain shidolla siksi, ettei tekniikka ole varsinaisesti vaarallinen. Waki-gatame ja sen kaltaiset vaaralliset tekniikat säilyvät hansoku-make -luokassa.

 

Karhunhalaus

Karhunhalaukseksi lasketaan kaikki ne hyökkäykset, joissa tori ottaa halausotteen yhdenaikaisesti molemmin käsin uken selkäpuolelta. Käsien sijainnilla ei ole merkitystä. Torilla täytyy olla ote uken takista, ennen kuin hän lähtee tekemään karhunhalausta.

 

Silta- ja tarkoituksellinen päälleen alastulo

Silta-alastulosta annetaan ippon. Sillaksi tulkitaan kaikki alastulot, joissa uke käy pään ja vähintään toisen jalan varassa sillassa jossain vaiheessa alastuloa.
Tarkoituksellisesta päälleen alastulosta rangaistaan ukea hansoku-makella (vrt. sukellus). Kielletyn alastulon tunnistaa siitä, että uke kiertää päänsä varassa esim. kontilleen tai mahalleen. Kädellä keventäminen ei pelasta ukea hansoku-makelta. Uke voi tulla tahattomasti päälleen matalista tekniikoista, jolloin häntä ei rangaista.

Kuristuksen tai käsilukon tehostamista suoristamalla uken jalkaa polven alapuoleisella otteella ei saa tehdä ja siitä rangaistaan shidolla.

 

Uken alistaminen tachi-wazassa

Aiempaan poiketen kaulus-kaulus -otteen lisäksi alistamiseksi voidaan tulkita myös kaulus-hiha -otteesta painaminen. Tästä rangaistaan alaspainajaa shidolla.

 

”Tuplarangaistuksen” käyttöönotto laajenee

Nykykäytännön mukaan uken tarttuessa heiton aikana jalkaan, voidaan torille antaa pisteet ja ukelle shido. Samaa käytäntöntöä sovelletaan myös tilanteessa, jossa uke tekee valehyökkäyksen tai mattoon vedon ja tori tekee heittää uken tästä asennosta. Annetaan suorituspisteet ja maten jälkeen ukelle shido.

 

Ne-wazasta siirtyminen tachi-wazaan

Ne-wazasta on sallittua siirtyä tachi-wazaan, kun ottelijat ovat kasvot vastakkain ja otteet ovat tachi-wazassa sallitut (ei esim. otetta lahkeesta). Siirtymän jälkeen tehdyt heitot on pisteyttävä. Muutoin tuomarin on komennettava mate.

 

Samanaikainen hansokumake kerääntyvistä shidoista

Ottelijoille voidaan antaa samanaikaisesti hansoku-make esim. passiivisuudesta kertyneiden varoituksien seurauksena. Tällöin IJF:n ottelujärjestelmässä toimitaan seuraavasti: hansoku-maket 1-3. kierroksella: ei jatko-otteluita, hansoku-maket quarterfinal-vaiheessa: kummankin sijoitus 7., hansoku-maket semifinaalissa: kummankin sijoitus 5. ja hanskoku-maket finaalissa: kummankin sijoitus 2.

 

Videoklipit löytyvät linkin takaa täältä.

Vastaukset löytyvät linkin takaa täältä.

 

Uutiskategoriat

Ladattavat tiedostot:

Jaa Facebookissa