Matti Tieksolan raportti IBSA:n EM-kisoista

                       Näkövammaisten judokoiden EM-kisat pidettiin marraskuussa Lontoon reunamailla Crowleyssa. Suomesta kilpailijoita oli kaksi - helsinkiläinen Jani Kallunki ja hyvinkääläinen Päivi Tolppanen.  Muuta väkeä oli itseoikeutettuna valmentajana Juha ”Flobe” Vainio ja allekirjoittanut tuomarina.
  Kisahotelli oli Gatwickin lentokentän Hilton ja tämä oli hyvä järjestelmä.  Terminaalista oli muutaman minuutin kävelymatka hotelliin, josta puolestaan oli erinomaisesti toimineet kuljetukset kisapaikalle noin 20 minuutin päähän.
  Tuomaripalaverissa torstaina olivat kaikki ilmoittautuneet paikalla eli 10 tuomaria ja näkkärikomissio. Britti David Stanley toimi pomona apunaan Turkin Benjamin Er.  Kahta tatamia kohden tuomareita oli viisi molemmille.
  Jos joku ei vielä tiedä niin näkkärien otteluissa on tuomareilla – pää- ja kulma – paljon ennen töitä kuin näkevien kilpailuissa.  Päätuomarin ahkerasta työmäärästä johtuen kello ja sen kulku unohtuu täysin.  Tunnustan että näkevien kilpailuissa olen seurannut kelloa ja todennut paljonko tätä tylsää ottelua on vielä jäljellä.  Näkkärikisoissa ei tätä ongelmaa ole. Kun matsiin menee täysillä sisälle ja toimii säännösten mukaan, unohtaa kellon kokonaan.  Tämä tuo mielekkyyttä lisää tuomitsemiseen.
  Säännöt ovat IJF:n säännöt sopeutettuina näön kanssa ongelmia kohtaavien matseihin.  Tällaisia seikkoja ovat mm aloitusote, matten jälkeiset talutukset aloituspaikoille, suorituksen jälkeinen värin julistus, kirjoittamiset käteen, avustukset kumartamisessa jne.
  Töitä keskellä on paljon ja kulmassa tuplaten.  Aluksi oli erimielisyyksiä Ranskan Angelon kanssa pisteytyslinjasta, Stanleyn kanssa aktiivisemmasta osapuolesta, mutta yhtä kaikki jokainen tuomari sai kehuja toimistaan komission jäseniltä.  Me tuomarit kuittasimme puolestaan takaisin että ”best comission ever”.
  Mitä suurimmalla todennäköisyydellä tämä oli allekirjoittaneen viimeinen näkkärikisa ja kuka onkaan jatkaja, voin vilpittömin mielin todeta että hän pääsee hienoon seuraan.  Kilpailuissa EM-pronssia voittanut Päivi Tolppanen ja nyt viidenneksi jäänyt Jani Kallunki ovat yksiöinä ja ihmisinä hienoimmasta päästä.  
  Oma lukunsa on valmentaja Juha ”Flobe” Vainio.  Häneen henkilöityy näkövammaisten valmentaminen Suomessa.  Floben työ pyyteettömänä joukkueen isähahmona on mittaamattoman arvokas.
  Laitan mukaan ne jutut, jotka meilasin hotellista suomalaisiin lehtiin luettavaksi ja ne ovat tässä:

           Kallunki kahdella voitolla viides
Näkövammaisten judon EM-kisat
Lontoo
Matti Tieksola


   Hallitsevan näkövammaisten judon Euroopan mestarin Jani Kallungin haaveet triplasta kariutuivat heti alkuunsa Lontoon liepeillä alkaneissa IBSA:n judomestaruuskilpailuissa.  Avauspäivänä ainoana suomalaisena kilpaillut Kallunki on voittanut näkövammaisten arvokilpailuissa aina mukana ollessaan mitalin, mutta tällä kertaa halvemmatkin metallit karkasivat muille maille.  Pronssiottelussa Espanjan David Garcia pudotti suomalaisen viidenneksi alle 66-kiloisissa.
  Ensimmäisessä ottelussa hän kohtasi Venäjän Viktor Rudenkon.  Matsi oli ohi jo kahdenkymmenen seitsemän sekunnin jälkeen.
  • Uusi venäläinen tuttavuus ja vahvakin tuo oli.  Minun käteni jäi venäläisen kainaloon.  Hän nappasi minut kiinni enkä päässyt otteesta irti, Kallunki kommentoi.

  Matka jatkui kuitenkin keräilyissä, joissa Kreikan  Estathios Soulios puolestaan hävisi suomalaisen heiton purressa ipponin  arvoisesti. -  Hän oli sentään tuttu mies, mutta matsi ei ollut suinkaan helppo.  Edellinen tappio piti karistaa niskasta ja saada uusi ryhtiliike aikaan.  Se onnistui.  Soulios yrittää aina pysyä paikallaan, mutta sain hänet liikkeelle omalla sivuaskeleella ja se oli siinä.
  Kolmanteen otteluun asteli Turkin Yunus Korkmaz.  – Se oli vauhdikas matsi enkä osaa sanoa kuinka kauan se kesti.  Tiesin että hän yrittää lonkkaheittoa ja sitten kun yritys tuli niin passasin turkkilaisen mattoon.  Se oli tahtovoitto.
  Pronssiottelussa toisella puolella odotti tuttuakin tutumpi Espanjan David Garcia, joka jätti Kallungin hopealle vuoden 2005 EM-kilpailuissa.  Valitettavasti Garcia jätti suomalaisen tällä kertaa kokonaan ilman mitalia.  Espanjalaisen heitto onnistui ajassa 0.59.
  • En ollut aivan hereillä.  Tunnemme kyllä toistemme metkut tosi tarkkaan, mutta nyt kävi näin. Ajattelin ettei hän ole aivan terävimmillään koska edellisessä ottelussa häneltä karkasi taju kuristuksessa.  Mutta mitä vielä, David oli tänään parempi.

Kahden otteluvoiton ansiosta Kallungin asema kohentui Lontoon paralympialaisia ajatellen.  Taistelu paikoista on kova, mutta suomalainen uskoo paikan irtoavan.

  • Vanhaa sanontaa lainatakseni aina ei voi voittaa.  Ehkä oli tarkoitettu niin että tappio tulee.  Nälkää tuli lisää aimo annos.  Nyt jäin viidenneksi, mutta kaksi voittoa tuli kuitenkin.  Pisteiden uskoisin riittävän Lontooseen.             Päivi Tolppaselle näkövammaisten EM-pronssia
Näkövammaisten judon EM-kisat
Lontoo
Matti Tieksola

        Suomen mitaliketju ei katkennut IBSA:n eli näkövammaisten Euroopan judomestaruuskilpailujen jatkuessa Lontoon reunamailla.  Kun suurin toivomme Jani Kallunki tipahti perjantaina viidenneksi, nousi helsinkiläinen Päivi Tolppanen takaa ohi ja aina pronssille asti.  Siinä missä Kallungilla piirongin laatikot on pullollaan judomitaleja, on Tolppasen EM-pronssi hänelle ensimmäinen tällä tasolla.
  • On aivan eri asia voittaa yksilötasolla EM-mitali kuin joukkuekilpailuissa.  Olen ollut maalipallossa mukana Suomen joukkueessa ja voittanut mitaleja, mutta arvostan yksilölajien arvokisamitalin aivan eri kastiin, iloinen Päivi Tolppanen kommentoi mitalikaulassaan.

     Ensimmäiseen otteluunsa hän sai vastaansa Turkin Nazan Akinin.  Ottelu eteni vauhdikkaasti ja ajassa 1.50 suomalaisen heitto paukahti kohdalleen.
  • Tuttu tyttö hän oli, mutta piti alussa vähän jumpauttaa ennen kuin heitto lähti.  Yritin heittää häntä oikealle, mutta valmentaja huusi että kokeilisin toiseen suuntaan.  Sinnehän se heitto sitten lähti, Tolppanen kiitteli maton reunalla ohjeita jakanutta Paula Toroita.

 Semifinaalissa oli vastassa Ruotsin Nicolina Pernheim.  Ruotsalaisen heitti Tolppasen ihastelemaan tatamin pintaa ja otti vielä tiukan sidonnankin perään.  Aikaa kului vain reilu puoli minuuttia.  Pernheim voitti lopulta EM-kultaa selvään tapaansa.
  • Tiesin mitä hän tekee ja odotin tuttua tekniikkaa, mutta sieltä tulikin jotain muuta.

     Tappion myötä Tolppanen joutui pronssiotteluun, jossa mitalia himoitsi myös Turkin Serife Koseoglu.  Naisten kohtaamiset ovat aikaisemmin päättyneet suomalaisen voittoon ja sitä ketjua Tolppanen jatkoi nytkin.  Reilun minuutin jälkeen hän heitti seitsemän pisteen arvoisasti ja puoli minuuttia myöhemmin Tolppanen sai heitollaan täyden ipponin.
  • Vaikka olenkin voittanut hänet aikaisemmin kahteen kertaan, niin ylimielisesti ei matsiin voi mennä.  Valmistauduin huolella ja tässä on tulos, Päivi Tolppanen heilutteli mitaliaan.

  Tolppanen on harjoitellut judoa vasta nelisen vuotta ja kantaa uumillaan sinistä vyötä.  Mutta IBSA:n kisoissa pukua piteli paikallaan kuitenkin ruskea vyö.

  • Oikeasti minulla on Suomessa sininen vyö, mutta tänne vaaditaan ruskea vyö ja sain erivapauden käyttää sitä vyötä.  Tavoitteena on kuitenkin opetella tekniikat kohdilleen, jotta voi kaikella kunnialla käyttää kotimaassakin ruskeaa vyötä, Päivi Tolppanen lausui lopuksi.

Matti Tieksola
5.dan IBSA referee

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa