Tuomariraportti Junior European Judo Cup, Berliini, Saksa 27.-28.7.2019

Berliinin kisat alkoivat perinteisesti perjantaina arvonnalla ja sen jälkeisellä tuomaripalaverilla. Paikalle oli saapunut 40 tuomaria 20 maasta, EJUn tuomarikomissiosta olivat paikalla herrat Hempel ja Vostrikov sekä sporttikomissiosta herra Mäki. Suomesta kisoissa oli ottelemassa 10 ottelijaa ja tuomaroimassa Pesonen Kaj-Peter, Kipronen Samuli ja Mylly Henri. Lauantaina Korhonen Roope otteli 9. sijan ja sunnuntaina Mäkinen Oskari otteli 5. sijan. Kisoihin osallistui 470 ottelijaa 39 maasta. Ottelijoista 49 oli EJUn ulkopuolelta 8 eri maasta. Ottelut käytiin erittäin lämpimissä olosuhteissa 5 ottelualueella. Arvonnan aikana käytiin läpi pukukontrolli ja valmentajien ja ottelijoiden käytökseen sekä puvun korjaamiseen liittyviä asioita. Pukukontrollista todettiin, että varsinaisen pukukontrollin jälkeen puku voidaan vielä uudelleen mitata ennen ottelualueelle tuloa tuomareiden ja komissaarien toimesta. Tällöin pieneksi todettu puku johtaa hansoku-makeen. Tuomaripalaverissa jaettiin ryhmät ja samalla pidettiin nimenhuuto. Muistutettiin, ettei kisapäivien aikana tauoilla ole suotavaa käyttää kännykkää. Kerrattiin puvun korjaus eli ottelijan tulee korjata automaattisesti puku matten aikana, jos hän ei sitä tee, näytetään puvun korjaus normaalisti. Tämä ensimmäinen puvun korjaus on muistutus, ja jos sama ottelija jättää puvun korjaamatta toistamiseen samassa ottelussa, näytetään puvun korjaus ja annetaan tämän jälkeen shido. Tuomareita ohjeistettiin myös liikkumaan ja sijoittumaan aktiivisesti niin, että näkee heittojen alastulot hyvin.

 

Kaj-Peter

Matkani alkoi 25.7. Vantaalle hotelliin yöpymään, aikaisen herätyksen takia. Perjantai 26.7. lento kohti Berliiniä, joka sujui hyvin. Kuljetus hotellille, jossa olimme tosi aikaisin, ettei saatu huonetta vielä, joten laitettiin laukut säilöön ja lähdettiin raitsikalla keskustaan ja helteeseen kävelee, aikaa kului mukavasti.

Lauantai: aikainen herätys, aamupalalle, suihku ja kisakuntoon laitto, sitten kisapaikalle klo 9.15, matsit alkoi klo 10.00. Kisat alkoi mielestäni hyvin, ainoa puute oli, ettei minulle saatu ehjää korvakuuloketta, siitäkin selvittiin hyvällä silmä kontaktilla, uusia kuulokkeita haettiin, mutta nekään eivät toimineet.

Minulla oli 8 kertaa tuomarina ja 18 kertaa avustajana. Sekä -70kg finaalin avustajana vahingossa, kun merkitty ei saapunut paikalle.

Sunnuntai: pitkän päivän, kuuman yön jälkeen aikainen herätys aamupalalle ja viileä suihku, kisakuntoon laitto, kisapaikalle klo 9.30, matsit alkoi klo 10.00, taas meni ilman kuulokkeita, hyvin meni silti, ehkä paremmin mielestäni kuin lauantaina. Vaikka oli niin tiukka aikataulu, että ehdin juuri wc:ssä käydä pikaisesti, lounasta en päässyt nauttimaan, siitä huolimatta. 7 kertaa tuomarina ja 16 kertaa avustajana. Mitalliotteluissa olin -81kg pronssiottelussa avustajana ja -90kg finaalin avustajana.

Hotelliin päästyä pikaiseen kylmään suihkuun, toiset vaatteet ja syömään, tuli otettua pari palauttava kollegoiden kanssa. Uni tuli hätäiseen, mutta levoton yö.

Sitten onkin maanantai, aamupala ja valmistautuminen kotiin lähtöön, kuljetus kentälle alkoi 9.55. Lento 13.15 paikallista aikaan.

Kiitos matkaseurasta Samuli ja Henri

 

Henri

Lauantai:

Olin matolla viisi yhdessä kahden saksalaisen, yhdysvaltalaisen, romanialaisen, kreikkalaisen, belgialaisen sekä norjalaisen kollegan kanssa. Pieni epävarmuus oli mielessä, koska edellinen kisa oli toukokuussa pidetyt pm-kisat. Meidän matolla oteltiin -60kg sarja. Päivä oli kokonaisuudessaan tasapaksua suorittamista, hallin tuskainen kuumuus iski iltapäivällä ennen finaaleja. Finaaleissa sain olla yhdessä +78kg pronssiottelussa sekä +78 finaalissa avustavana.

Sunnuntai:

Sain aloittaa meidän maton ensimmäisen ottelun keskellä ja ehkä tästä startista johtuen koko päivä sujui täydellisesti! Kaikki meni loistavasti, johtuen osin siitä, että sain mielestäni helppoja otteluita itselleni. Matollamme oteltiin ääripäät eli naisten -48 ja miesten +100 painoluokat. Haastavin ottelu oli -48 tyttöjen viimeinen keräily, joka meni jatkoajalle. Onneksi jatkoaika päättyi ippon-voittoon. Finaaleissa sain olla -100kg pronssiottelussa avustavana.

Kokonaisuudessaan kannattava reissu. Sijoittuminen oli mielestäni kelvollista suorittamista ja pystyin näkemään alastulot hyvin, muutamasta wazari vai ippon häsellyksestä huolimatta. Shidojen antamista tulee terävöittää etenkin valehyökkäys- ja passiivisuustilanteissa. Tästä on hyvä jatkaa kohti syksyn seuraavia koitoksia.

 

Samuli

Lauantaina sujui omalla rutiinitasolla. Yhdestä rullaavasta ipponista en antanut kuin waza-arin, joka toi ottelijalle awasate ipponin. Olin tilanteessa liian hätäinen ja tein päätöksen pisteistä sen perusteella mitä näin osuvan ensiksi tatamiin. Yhden waza-arin avustavat pyyhkivät pois, oma sijoittumiseni oli sellainen, etten nähnyt uken kyynärpään olevan selän puolella. Yhden waza-arin avustavat antoivat videotarkastuksen jälkeen, tilanteesta en antanut itse pisteitä, koska heittoa ennen ottelijat olivat käyneet ottelualueen ulkopuolella ja oli syytäkin tarkistaa, lähtikö heitto sisältä vai ulkoa. Alastulo oli myös mielestäni hieman liikaa vatsan puolella. Sijoittumisesta heiton loppuvaiheessa sain komissiolta rakentavaa palautetta. Päivä sisälsi myös onnistumisia, muun muassa pitkälle ottelualueen ulkopuolelle mennyt heittotilanne, jossa lopulta vastaheiton vastaheitosta annoin waza-arin. Lauantain finaaleissa olin keskellä W-63 pronssiottelussa GER-NED. Ottelu meni jatkoajalle 1-1 tilanteessa muutamalla shidolla höystettynä. Ottelu oli tasainen ja molemmilla oli monta hyvää tilannetta ratkaista ottelu. Jatkoajalla Alankomaan ottelija onnistui lopulta ipponin arvoisesti.

Sunnuntaina oma tuntuma oli parempi ja tunsin pysyväni paremmin otteluissa mukana. Kuumuus alkoi kuitenkin toisena päivänä tuntua ja iltapäivästä sillä oli selvästi vaikutusta vireystasooni. Otteluita oli kuitenkin vähemmän ja sain pidettyä tason hyvänä koko päivän. Päivästä jäi parhaiten mieleen muutama M-100 ottelu, joissa pääsin antamaan pisteitä komeista ura-nagesta. Sunnuntain finaaleissa pääsin pronssiotteluun BRA-GEO avustavaksi, ottelu kesti 11 sekuntia sekä W-52 finaaliin SRB-FRA, jossa ranskalainen otti alussa waza-rin johdon ja säilytti sen aktiivisella ja riskittömällä ottelemisella loppuun asti.

Kisasta jäi kuumuudesta huolimatta hyvä fiilis ja tästä on hyvä lähteä jatkamaan syyskuun alussa Bratislavaan.

Kaj-Peter, Henri ja Samuli

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa