Tuomariraportti IBSA Judo Tashkent Grand Prix -kilpailusta 23.-24.9.2019

Kilpailun alkupalaverissa päivitettiin hieman muuttuneita näkävammaisten judo-otteluiden tuomarointisääntöjä. Seuraavassa tärkeimmät päivitykset:

1) B2 ja B3 ottelijoita ei enää taluteta aloituspaikalle, vaan he seuraavat tuomarin vierellä aloituspaikalle. B1-ottelijat talutetaan aloituspaikalle, koska he ovat täysin sokeita, eivätkä siten näe kumarruspaikkaa. Tarvittaessa myös B3 ja B2 ottelijoille voidaan tarjota opastusapua. Tarve on katsottava heidän kehonkielestään.

2) Judogin korjaussääntö on sama kuin normiottelijoillakin, tosin näkövammaisille on annettava enemmän aikaa korjata puku. Erityisesti B1 ottelijoille on annettava aikaa, koska kulkiessaan aloituspaikalle tuomarin käsikonkassa he eivät voi korjata pukua.

3) Yliastumisista varoitetaan, mikäli se ovat tarkoituksellisia/toistuvia. B3 ja B2 ottelijat näkevät jotain, joten he tietävät missä raja on ja heille voidaan varoitus antaa helpommin. B1 ottelijoille ei juuri rajanylitysvaroituksia anneta.

4) Ottelemattomuusvaroituksissa pitää antaa enemmän aikaa, kuin normiottelijoille.

5) Negatiivisesta judosta (väärät käsiotteet...) rangaistaan normaaliin tapaan, tosin hieman aikaa enemmän antaen.

6) Ottelijoiden on otettava aloitusasento ja ote itsenäisesti. Kun aloitusasento on otettu, niin tuomari komentaa nopeasti hazimen. Tuomari voi korjata otetta/asentoa kerran ilman varoitusta. Mikäli ottelija tämän jälkeen pullikoi aloitusasennossa annetaan tälle shido. Tuomarin on ohjattava ottelijaa koskettamalla mahdollisimman vähän.

7) Valmentaja saa ohjeistaa ottelijaa koko ajan asiallisesti. Mikäli valmentaja puuttuu tuomarin tekemisiin tai käytäytyy agressivisesti, niin hänelle on annettava varoitus.

8) Viimeisen minuutin äänimerkkiä ei enää käytetä, koska se aiheutti sekaannuksia.

9) Kuuro-sokeille annetaan kumarrusmerkki lapojen kohdalta kevyesti painamalla.

10) Kuuro-sokeille voi antaa yliastumisvaroituksen, mikäli ulosmeno on toistuva/tarkoituksellinen. Tarkoituksellisuuden merkkinä käytetään nyrkin pyörittämistä ottelijan kämmentä vasten.

11) Mikäli ottelija käyttää näköä parantavia välineitä (piilolinssiä) ottelussa hänet diskataan.

 

Itse otteluista

Tuomitsin viimeksi IBSA (International Blind Sport Association) judoa keväällä Bakussa. Tällä kertaa homma tuntui jo alusta lähtien tutulta, vaikka edellisestä kokemuksesta olikin vierähtänyt muutama kuukausi. Kaikkea en kuitenkaan muistanut täydellisesti, koska kaiken ”ylimääräisen” muistaminen vei aivokapasiteettia normaalia enemmän. Ottelut sujuivat kuitenkin mukavasti. Tosin M-73 Rus-Rus finaalissa ottelun ainoan voittopisteheiton alastulo tapahtui niin nopeasti ja kuolleeseen kulmaan, että jouduin katsomaan sen arvioinnin tarkkailjoilta.

 

Toisen päivän aamupalaverissa pyydettiin kiinnittämään huomiota aloitusasennon tasapuolisuuteen: kummallakin ottelijalla on oltava hyväksytty käsiote ja rento pystyasento. Toiseksi muistutettiin, ettei ottelijaa saa auttaa ylös matosta. Hän kyllä osaa nousta sieltä itsekin. Kolmanneksi sanottiin, että aloitusasennossa pitää olla ote puvusta. Käden pitäminen levynä puvussa ei riitä otteeksi. Neljänneksi kehoitettiin tarkastamaan erityisesti B1 ottelijoiden vastustajien aloituksen käsiote, sillä se ei saa olla hihansuusta (kuten ei muutenkaan), vaan kyynerpään ja olkapään välimaastossa. Tämä siksi, ettei B1 ottelija ehdi reagoida hihansuuotteeseen, vaan jää heti altavastaajaksi. Viidenneksi muistutettiin, ettei ottelua tarvitse keskeyttää matella (kuten ei normaalissakaan ottelussa), jos ottelijat nousevat ylös matosta ja heillä on ote ja he ovat kutakuinkin kasvokkain.

 

Kilpailun toinen päivä alkoi ihan lupaavasti, sillä ottelijat ottelivat kummatkin kädet vastustajassa kiinni ja siten heitä oli helppo tuomita. Kolmannessa ottelussa M-90 Uzb-Iri kohtasin aivokapasiteettini rajan. Aluksi uzbekki sai heitettyä iranilaisen waza-arin arvoisesti, josta alkoi iranilaisen kova takaa ajo. Hänellä oli tapana aloituksen jälkeen vaihtaa ote hihan suuhun ja painaa siitä vastustajan kaulusote irti. Näin hänellä oli vastustajassa kaksi kättä kiinni vastustajan yhtä kättä vastaan. Takaraivossa painoi ohje siitä, että ottelijoilla pitää olla ote kiinni. Mietin siis kuumeisesti onko iranilaisen ottelutaktiikka vastustajan (B1-ottelijan) kauluskäden irroittamisineen ja tämän hihakäden kontrollointeineen sallittua vai ei, niinpä iranilaisen paiskatessa vastustajansa waza-arin arvoisesti mattoon julistin waza-arin - ja awazate ipponin päälle (vaikka pisteiden tekijät olivat erit). Kuulin heti perään radiosta (IBSAssa saa käyttää radiota pöytä- ja mattotuomarin väliseen kommunikointiin) käskyn komentaa maten, vaikka mattotilanne oli kesken. No, niin tein ja ottelijoiden päästyä pystyyn yritin korjata tilanteen näyttämällä, että waza-ari annetaan siniselle. Pistetaulu olikin pisteen aivan oikein merkinnyt, eikä ollut lähtenyt sekoiluuni mukaan. Tässä vaiheessa halusin vaipua tatamin rakoon piiloon, mutta koska en sinne mahtunut ja ottelu piti jonkun kuitekin tuomaroida loppuun, niin jatkoin silti matsin tuomitsemista häpeän hetkeksi syrjään laittaen golden scorelle saakka, jossa iranilainen sai heitettyä ipponin arvoisesti vastustajaansa. Matsin jälkeen kaikki kolme tuomaritarkkailijaa tulivat vuorotellen kysymään oloani. 1. kysyi: ”Tarvitsetko snapsin?” 2. kysyi, että: ”Mitä tapahtui?”, jolloin selitin kohdanneeni aivokapasiteettini rajan, koska piti miettiä niin monia asioita yhtäaikaa. 3. tuli kertomaan, ettei awazaten julistaminen niin suuri virhe ollut, kuin sen mattotilanteen keskeyttäminen matella. Kun sanoi tälle maten käskeneelle tuomarille, ettei matea olisi pitänyt komentaa, niin tämä totesi vain, että hänen mielestään piti ottelu keskeyttää, koska olin julistanut väärin, vaikka mattotilanne oli kesken.  Onneksi loput tuomaronnit sujuivat sitten aivan normaalisti.

 

Kilpailun jälkeen kysyin vielä oteasiasta tarkennuksia, jotta osaan tuomita mahdollisella seuraavalla kerralla paremmin. Mikäli ottelijoilla on jokin ote, vaikkapa vain yhden käden ote eli yhteys toiseen ottelijaan, niin ottelua ei saa keskeyttää matella. Yhden käden = yksipuolisen otteen käyttämiseen sovelletaan samaa shido-sääntöä kuin normiottelijoillakin: mikäli ottelija ei hae toistakin kättä kiinni vastustajan pukuun tai hyökkää muutaman sekunnin sisällä, niin hänelle tulee antaa shido. Mikäli B2/B3 -ottelija haluaa otella yksipuolisella otteella B1-ottelijaa vastaan, tulee tämän ”irtokäden” olla B1-ottelijan saatavilla. Jos näin ei ole, niin rangaistaan paremmin näkevää B2/B3 -ottelijaa shidolla.

 

Ensi vuonna käydään olympialaisten jälkeen paralympialaiset, joissa näkövammaiset ottelevat IBSA-säännöin. IBSA:n tuomaripäälliköt sanoivat, että mikäli tämän porukan tuomareilla ei ole onni matkassa olympialaisvalinnoissa, niin heillä on todella hyvät mahdollisuudet tulla valituksi paralympialaistuomariksi. Mikäli tuomari valitaan paralympialaisiin, niin pitää hänen osallistua ensi vuonna huhtikuussa Englannissa olevaan IBSA:n judokisaan. 

 

IBSA:n judo-ottelusäännöt löytyvät englannin kielisinä tuomareiden www-sivujen sääntöosiosta.

 

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa