European Cup 26.-27.10.2013 Borås, Ruotsi

EC käytiin Ruotisin Boråsissa 26.- 27.marraskuuta. Paikalla oli 23 tuomaria, jotka työskentelivät kolmella tatamilla. Kilpailut käytiin tänä vuonna kaksipäiväisinä, liekö se syy siihen, että ottelijoita kisoissa oli vain noin 160. Töitä tuomareille riitti kuitenkin suurin piirtein normi määrä. Lauantaina tuomitsin viisi ja sunnuntaina kolme kertaa mattotuomarina, plus avustavat tuomaroinnit.  Dirikoina toimivat Smolin ja Mettin.

Lauantaina tuomarikolmikollamme oli heti alussa vaikeuksia pistetauluhoitajan kanssa. Valkoinen ottelija sai wazarin, joka merkittiin siniselle.  Välittömästi valkoinen teki uudella suorituksella wazarin, joka myös merkittiin sinisen suoritukseksi.  Päätuomari oli ajan tasalla, julisti valkoisen voittajaksi, mutta ei korjauttanut pistetaulua. Siitä sitten alkoi iloinen Smolinin riemu ja huuto mattotuomarille ja koko ottelu käytiin uudelleen läpi videolta, mutta kaikki säilyi ennallaan.  Ikävästä alusta huolimatta tuomitsin iloisella ja rennolla mielellä.  Pisteeni osuivat ilmeisesti kohdalleen kun muutoksia ei tullut. Kerran avustavat tuomarit pyyhkivät pois shidon, jonka annoin samanpuolisesta otteesta.  Kerrasta opin, että otteessa voi välillä käydä kunhan siihen ei jää roikkumaan. Oli todella miellyttävää tuomita tuomareiden kanssa kun yhteistyö toimii ja katseella saa apua tarvittaessa. Käytössämme ei ollut korvanappisysteemiä.  Ilokseni pääsin tuomitsemaan mattotuomarina 52 kg:n pronssiottelun ja avustaa sain 66 kg:n loppuottelun sekä 73 ja 63 kg:n pronssiottelut.

Sunnuntaina pistetaulu kangerteli edelleen, mutta nyt kysyttiin ystävällisesti, kummalle piste laitetaan ja otin, välttääkseni ongelmia, tavakseni kertoa pisteet.  + 100 kg:n ottelussa kun olin mattotuomarina, ottelu aika kesti tuplamäärän odotuksineen, koska Smolin kävi kolme kertaa katsomassa videolta tuomioitani.  Ensiksi tarkastettiin oliko jalkaan tarttuminen, no ei ollut. Oliko yuko kun en sitä antanut, no ei ollut ja kolmatta kertaa en tiedä mitä hän tutki. Tilanne oli minulle, saatikka sitten isoille miehille turhauttavaa odotella hasime-käskyä hien kuivuessa iholta pois. Valitettavasti tänään yhteistyö avustavien kanssa ei ollut hedelmällinen, ilmeet olivat mitään sanomattomat ja kädet liikkumattomat. Illan finaaleihin pääsin kaksi kertaa avustavana pronssimatsiin -70 kg ja 81 kg, sekä päättämään kisaa +100 kg:n finaaliin avustavana tuomarina.

Smolinin ja Mettinin kommentteja:

– refleksinomainen koskettaminen jalkaan ei ole hansokumake, dirikka on pyydettävä paikalle, jos annetaan hansoku

– jos kuristaa helmalla tai vyöllä kaulasta vain yhtä osaa (puolta) on se sallittu

– mattotilanteessa ei matea liian aikaisin. Pitää odottaa, että molemmat ovat ulkona.

– jos heitto menee ulos voi ilman pysähdystä jatkaa sidontaan, käsilukkoon tai kuristukseen

– pistetaulua pitää kontrolloida

– tuomarivaihdot pitää tapahtua nopeasti

– valmentaja ei saa kannustaa ottelijaa kuin maten aikana. Avustavien tuomareiden tehtävä on ilmoittaa siitä mattotuomarille.

– negatiivista judoa ei tule sallia. On viisitoista tapaa antaa varoitus, ottelua ei saa päästää golden scorelle.  Pitää nähdä kumpi on passiivisempi.

– jos sidontatilanne on ulkona ja alla oleva kääntyy alta päällimmäiseksi, myös päällimmäinen saa sidonta-ajan mukaan pisteet.  (Lopuksi kun sai esittää kysymyksiä, Ruotsin Nyberg tarttui vielä tähän aisaan, oliko hän ymmärtänyt asian oikein.  Ja kyllä oli. Näillä eväillä tuomittiin nämä kilpailut.)

Ruotsissa oli mukava fiilis tuomita. Pohjoismaalainen yhteistyö toimii, kannustusta ja positiivisella tavalla annettua kritiikkiä saa tuomarikollegoilta. Toivottavasti se kantaa meitä eteenpäin.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa