EJU:n tuomari- ja valmentajaseminaari 24.-25.3.2018 Dubrovnik

Suomesta edustajina olivat tuomarit Kaj-Peter Pesonen ja Veli-Matti Karinkanta.

Seminaarin tarkoituksena oli selventää tammikuun puolivälissä pidetyn Mittersill’in IJF-tuomariseminaarin päätöksiä.

 

Seminaarissa perusteltiin paria uudistusta:

Tupla-hansokun mahdollisuus pakottaa ottelijat yrittämään. Tuomarin ei enää tarvitse vallita huonosta ottelusta toista ottelijaa voittajaksi mutu-tuntumalla.

Ne-wazasta tachi-wazaan siirtymisen salliminen lisää ottelun intensiteettiä.

 

Seminaarissa käytiin läpi 127 videoklippiä. Niiden aiheet olivat: 1) Rullaavan alastulon ippon, 2) Rullaavan alastulon waza-ari, 3) Kyynerpää-käsi-alastuloista waza-ari, 4) Shime-/Kansetsu-waza tachi-wazassa, 5) Siirtyminen ne-wazasta tachi-wazaan, 6) Vastaliikkeet, 7) Silta/pääpuolustus, 8) Suorituspiste vai ei?, 9) Negatiivinen judo ja 10) Sekalaisia tilanteita.

 

  1. Rullaavan alastulon ippon. Heiton kaikkien muiden elementtien tulee olla kohdalla: nopeus, voima, kontrolli, taito ja rytmi, jotta rullaavasta alastulosta voidaan tuomita ippon. Mikään uken raaja tai pää ei saa aiheuttaa kulmaa rullaukseen.

 

  1. Rullaavasta alastulosta waza-ari. Jokin ipponin elementeistä puuttuu, esim. uke ottaa ennen rullauksen alkua matosta tukea polvella ja tämä aiheuttaa kulman/pysähdyksen alastuloon.

 

  1. Kyynerpää-käsi-alastulosta waza-ari. Uken yläraajojen tatamikosketuksen tulee olla yhdenaikainen.

 

  1. Shime-/kansetsu-waza tachi-wazassa. Mitään ko. liikeryhmien hyökkäystä ei saa aloittaa tachi-wazassa. Liikkeen tekemisestä saa sen vakavuudesta riippuen joko shidon tai hansoku-maken.

 

  1. Siirtyminen ne-wazasta tachi-wazaan. Ottelu jatkuu keskeytyksettä (ilman matea) mikäli ottelija/ottelijat nousevat tachi-wazaan ne-wazasta rintamasuunnat vastakkain eikä tilanne ole vaarallinen. Tilanne muuttu tachi-wazaksi ottelijoiden ollessa polvillaan, kun toinen ottelijoista nousee tatamista vähintään yhdelle jalalle.

 

  1. Sutemi-wazat vastaliikkeinä. Sutemeita vastaliikkeenä käyttäessään tori ei voi tulla ensin tatamiin ja käyttää omaa vartaloaan tukipisteenä. Uken on tultava mattoon ennen toria, jotta pisteet voidaan antaa. 

 

  1. Silta-alastulosta ippon/pääpuolustuksesta hansoku-make. Tilanteen on oltava todella selvä silta tai päällä alastulon blokkaus, jotta nämä tuomiot astuvat voimaan.

 

  1. Suorituspiste vai ei? Pelkkä kontrollointi ei riitä heittopisteeseen uken romahtaessa mattoon oman liikkeensä seurauksena. Liikkeessä on ilmettävä torin heittoliike.

 

  1. Negatiivinen judo. Hihablokkauksissa on rangaistava sitä, joka ottaa blokkaavan otteen ensin. Myös jalalla blokkaamisista pitää rangaista.

 

  1. Sekalaisia tilanteita. Ei erityisiä huomioita.

 

Muuta: Tuplarangaistus eli heittopiste ja heti sen perään varoitus heitetylle esim. jalasta tarttumisesta on jo voimassa muutamissa tapauksissa. Tuplarangaistus voidaan antaa seuraavien tilanteiden jälkeen: karhunhali, valehyökkäys, tekniset virheet, esim. väärä ote. Poikkeuksen tekee ottelemattomuusvaroitus (kissa), jota ei voida antaa välittömästi suorituspisteen jälkeen.

 

Tarkemmin tulkintoihin perehdytään pääkaupunkiseudulla elokuussa pidettävässä kotimaisessa pääkoulutustilaisuudessa, jonka kouluttajaksi tulee EJU:n tuomaripäällikkö Franky De Moor.

 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa