Tuomariraportti Bakun Grand Slamista 10.-12.5.2019

Kisan alkupalaverissa pyydettiin tuomarikolmikkoa tekemään päätökset itsenäisesti. Lisäksi käskettiin kontrolloimaan ottelu alusta loppuun.

Perjantaina oteltiin totuttuun tapaan kolme naisten keveintä painoluokkaa (-48, -52 ja -57) ja kaksi miesten keveintä painoluokkaa (-60 ja -66). Tatamillamme näistä ottelivat -57 ja -66 -painoluokat.

Oloni oli ennen matseja normaali eli tuomarointi ei enää jännittänyt vaan olo oli luottavainen ja rauhallinen. Muistutin kuitenkin itseäni, että otteluista tulee nauttia ja muistaa se, että on etuoikeutettua tuomita tässä kisassa. Näin sain hankittua itselleni sopivan virkeän olotilan. Tuomarointini oli sopivan rauhallista ja maltoin odottaa tilanteet loppuun enkä hätäillyt mate-komennoilla. Varoituksia annoin kitsaasti, tosin mielestäni ottelun hengen mukaisesti, mutta jälkikäteen ajateltuna ehkä hieman liian niukasti. Niitä olisi pitänyt antaa herkemmin erityisesti epätoivoisista uhrautumisheitoista valehyökkäyksinä. Erityisesti tuomitsemassani M-66 finaalissa oli pari-kolme paikkaa antaa ko. tekniikoista varoitus, mutten niitä antanut, koska aiemminkaan päivällä niitä ei ollut annettu. Yleisesti ottaen varoituksia annettiin kitsaasti sillä useat ottelut menivät kolmen-viiden minuutin jatkoajoille, vaikkei niissä muuta juuri kuin otteesta taisteltu.

Päivän loppupalaverissa pyydettiin olemaan tiukempana negatiivisen judon suhteen. Taktisia otteluita ei saa päästää jatkoajalle, vaan ne pitää ratkaista varoituksin aiemmin.

Lauantaina olin hieman terävämpi varoituksien suhteen, mutten alkanut niitä liian löyhin perustein jakamaan. Mielestäni tuomaroinnit sujuivat muutenkin oikein hyvin: alastulojen arvioinnit osuivat kohdalleen, en edelleenkään hätiköinyt mate-komennoilla ja ottelut pysyivät hyvin kontrollissa. Oli helppo tuomita, koska pöytätuomareilta sai aina apuja välittömästi kun niitä kaipasi. Oli siis erityisen hyvä päivä!

Päivän loppupalaverissa toistettiin edellisen päivän ohje: Taktisia otteluita ei saa päästää jatkoajalle, vaan ne pitää ratkaista tarvittaessa varoituksia.

Sunnuntaina onnistuin mielestäni jälleen hyvin, vaikka päivään sattuikin pari kiperää ottelua: M-100 kg Rus-Por semifinaali ja M-100 kg Rus-Ned finaali. Tuomitsin niissä mielestäni ottelun hengen mukaisesti pilkkuja viilaamatta varoituksien suhteen.

Bakun Grand Slamin tuomitsemiset sujuivat hyvin. Olen omaksunut halutun tuomarointityylin, jota voin tarvittaessa hienosäätää. Vaikka tuomarointini osa-alueet tuntuvat nyt kaikki kohtuuvahvoilta, niin silti on aina parannettavaa. Esimerkiksi pöytätuomaroinissa voisin olla napakampi muutosten suhteen.

Kevätkauden kuusi IJF-tourin Grand Slam/Grand Prix-kisaa ovat nyt ohi. Uskon olevani vahvoissa asemissa Tokion MM-tuomarivalintoja ajatellen. Tämän syksyn MM:iin valituksi tuleminen olisi tärkeää, sillä kisat ovat Olympialaisten esikisat ja ne pidetään tulevalla 2020 Olympia-areenalla, Budokanissa, samassa paikassa, josta judon Olympiatie vuonna 1964 alkoi. Esikisoihin valinta tietää yleensä myös Olympiapaikkaa, sillä siinä kisassa tuomitsevat mitä suurimmalla todennäköisyydellä Olympialaisiin valittavat tuomarit.

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa