Tuomariraportti veteraanien EM-kisoista Prahasta 13. - 16.11.2008

Veteraanien EM-kisoihin Prahaan osallistui 556 ottelijaa 31 maasta. Keskiviikon tuomaripalaverissa kerrottiin ottelijoita olevan noin tuhat, joten hieman joukko tuosta kutistui. Venäjällä oli suurin joukkue, yhteensä 80 ottelijaa. Joukkue myös menestyi saavuttaen 52 mitalia. Henkilökohtaiset kilpailut käytiin torstaina, perjantaina ja lauantaina. Sunnuntaina oli joukkuekilpailun vuoro. Tuomarikomission jäsenistä paikalla oli Miklos Vagi ja Marian Hefka. Koska kansainvälisen lisenssin omaavia tuomareita ei ollut saatavilla riittävästi, mukana oli myös runsaasti kansallisen lisenssin omaavia tuomareita Tsekistä.

Tuomaripalaverissa Vagi kehui kaunista Prahan kaupunkia ja sen ilmapiiriä. Tuomareita kehotettiin antamaan hieman tavallista iäkkäämmille ottelijoille enemmän aikaa heiton valmisteluun. Ei olla poliiseja "be tolerant", kuului komission neuvo. Tulossa oli kaunista judoa, ei niin repivää kuin nuorilla ottelijoilla. Merkille pantavaa oli myös kolmen minuutin otteluaika ilman "Golden scorea". Hefka kertoi, että täällä otellaan viimeistä kertaa vanhoilla säännöillä. Illan finaaleissa matolla ovat parhaat ottelijat ja tämän vuoksi myös parhaat tuomarit kuului tuomaripalaverin evästys.

1. päivänä ottelivat kolme miesten ja kaksi naisten vanhinta ikäluokkaa. Koska ottelijat saivat valmistella pidempään heittoyrityksiään, ei kolmessa minuutissa ehtinyt tehdä kuin pari yritystä. tämä usein näytti kuitenkin riittävän, koska en joutunut hantei-tilanteeseen kuin kerran koko päivän aikana. tämä tapahtui M5 -81 pronssiottelussa (FRA vs. ITA) ollessani keskellä. Ottelussa ei ollut kinsoja kummallakaan ottelijalla, mutta ranskalainen oli yritteliäämpi ja voitti ottelun kaikin tuomariäänin.

2. päivänä oteltiin "juniorisarjat". Ottelijat olivat kahdesta nuorimmasta ikäluokasta, 30 -39 vuotiaita. Aamupalaverissa kehotettiin kiinnittämään huomiota taktikointiin, johon lyhyt otteluaika antoi hyvän mahdollisuuden. Täytyi saada selkeä ero kokan johdon taktisen puolustamisen ja negatiivisen judon välillä. Ikäeroa edellisen päivän ottelijoihin oli parhaimmillaan 36 vuotta ja tämä näkyi myös usein ottelun vauhdissa. "Be tolerant" neuvon sai usein unohtaa. Illan finaaleissa tuomitsin M2 -81 finaalissa (ITA vs. RUS) keskellä. Annoin italialaiselle varoituksen päkityksestä. Hetken kuluttua venäläinen teki yukon arvoisen suorituksen, joka riitti ottelun voittamiseen. Lisäksi olin keskellä M1 +100 finaalissa (POL vs. CZE). Ensin "kissaa" tsekkiläiselle, ottelun loppuhetkellä puolalainen haki sidonnan, jonka piti wazariin saakka.

3. päivän aamupalaverissa komission jäsenet kohottivat kiinnittämään huomiota seuraaviin asioihin. Rajatilanteet on otettava tarkemmin. Epäonnistuneesta sutemista ei pidä antaa pisteitä. Normaalisti otteluaikaa on 5+5 minuuttia, jolloin pitää tehdä ero ottelijoiden välillä (varoitukset). Koska näissä otteluissa on vain kolme minuuttia käytössä, ei tarvitse "hakea" varoituksen aihetta kovin aktiivisesti. Parempi vaikka liputtaa, koska kumpikin yrittää kovasti ja on suuri pettymys hävitä "turhalla" varoituksella. Tästä seurasi, että hantei-tuomioita oli edellispäiviä enemmän. Mitaliotteluissa oli M4 -66 pronssiottelussa (CZE vs. CRO) keskellä. Kroaatti voitti ottelun vastaheitolla (nosto) 10–0. Ollessani kulmassa M4 -90 (AUT vs. TUR) itävaltalainen siirtyi yukon johtoon. Aivan ottelun lopussa turkkilainen teki pystystä waki-gatamen. Vaikka aika loppuikin, tuomarikomissio neuvoi antamaan tilanteesta hansokumaken. Turkkilainen ei tästä pitänyt. hän ei suostunut kumartamaan eikä kättelemään vastustajaansa. Näiden lisäksi olin keskellä M3 -73 (RUS vs. ROU) loppuottelussa. Ottelu päättyi venäläisen voittoon yukolla.

4. päivänä oteltiin joukkuekisat. Komission neuvoi edelleen katsomaan rajalla tapahtuneet heitot tarkemmin. Työnnöistä ei pidä antaa pisteitä. On osattava erottaa onko kyseessä te-waza. Tämän lisäksi kerrattiin joukkuekisan käytäntöjä. Viimeisen päivän ottelut sujuivat edellisten tapaan eikä hyviä otteluita lukuun ottamatta mitään mainittavaa tapahtunut.

Kisoista jäi mieleen ottelijoiden korkea taso ja reilu urheiluhenki. Kisat lähtivät käyntiin ja ensimmäisen päivän pienen kangertelun jälkeen järjestelyt sujuivat mallikkaasti. Näihin kisoihin kannattaa lähteä ottelemaan ja tuomariksi ensi vuonnakin.

Juha Vuorela

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa