Tuomariraportti nuorten alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuista

Zagreb isännöi tämänvuotisia kisoja erinomaisella menestyksellä. Kuljetukset pelasivat kentältä lähtien eikä vain suomalaisten osalta ja hotelli, missä mm suomalaiset majoittuivat, oli aivan kisapaikan välittömässä läheisyydessä. Tästä majoitusvaihtoehdon valinnasta suuret kiitokset liitolle!

Tuomaripalaveri oli torstaina hotellin kokoushuoneessa ja paikalla EJU:n tuomarikomission miehistöstä olivat paikalla Jan Snejders, Metin Özkan, Berdt Achilles, Vasili Smolin, Annie Witvoet, Marion Hefka, Miklos Vagi ja Pasquale Chyurlia. Witvoet, Vagi ja Hefka lähtivät jo seuraavana päivänä pois. Paikalliset edustajat kertoivat tuomareita kiinnostavista järjestelyistä.

Tuomareita oli iso joukko - peräti 48 henkilöä kolmelle matolle. Tämä tiesi harvakseltaan matseja ja pitkiä taukoja. Niin tuli myös käymään.

Ennen lähtöä matkaan oli tullut tietoa uusista sovellutuksista ja olin saanut myös nuorten MM-kilpailuista raportteja kisojen aikana käyttöön otetuista sovellutuksista, mutta pari viikkoa aikaisemmin pidetyssä FJO:ssa ei otettu uusia juttuja käyttöön.

Näin ollen Zagrebin kisainfoon menimme Veli-Matti Karinkannan kanssa suurella mielenkiinnolla kuulemaan, miten tuomitaan.

Muutokset, mitä illan aikana kerrottiin, olivat suuria ja merkittävällä tavalla ottelun kulkuun vaikuttavia. Ja tässä ne tulevat:

1) koka poistuu kokonaan. Ne pisteytykset, jotka aikaisemmin julistettiin kokan arvoisiksi, poistuvat kokonaan. Alin tauluun merkittävä suoritus on yuko. Erityisesti meille korostettiin heittoa, joka aikaisemmin oli siinä kiikun kaakun yukon ja kokan välillä, on nyt yukon arvoinen.

2) ensimmäinen shido on vapaa. Toisin sanoen shido annetaan entiseen tapaan, mutta siitä ei tule koka-merkintää vastustajalle eihän kokia enää ole. Mikäli pistetaululla on valmius, niin se ensimmäinen shido merkitään saajan puolelle merkkinä esimerkiksi tuomareille.

3) toinen shido on yuko vastustajalle, kolmas waza-ari ja neljäs tuottaa ipponin vastustajalle.

4) sidonta-ajoissa ensimmäinen merkintä yuko tulee perinteisesti 15 sekunnin, mutta alta 20 sekuntia kestäneestä sidonnasta. Alle 15 sekuntia kestäneet sidonnat ovat pelkästään kinsoja, jotka on tuomareiden merkittävä muistiin vasta Golden Scoren aikana mahdollista hantei-tuomiota ajatellen.

5) Golden Score on lyhennetty kolmeen minuuttiin. GS:n aikana annettu shido ei välttämättä ratkaise ottelua. Kinsojen lukumäärä ratkaise voittajan hantei-tilanteessa.

6) lahkeesta tarttuminen on heti rangaistava shidolla. Kuitenkin mikäli heitto alkaa normaalilla hyökkäyksellä, voi heittoa tehostaakseen tarttua lahkeesta. Suora tarttuminen lahkeesta on kielletty. On huomattava kuitenkin ero lahkeeseen tarttumisen ja jalasta tarttumisen välillä.

7) otteesta tai sen puutteesta annetaan herkemmin varoituksia kuin ennen. Otteen välttäminen tuottaa shidon, vastustajan alas painaminen samoin.

8) valehyökkäyksiä on muitakin kuin perinteinen polvilleen hyppääminen. Tomoe-nagen

näennäisyritykset eli heittäytyminen selälleen ilman todellista yritystä tuottaa shidon.

9) tuomari ei enää näytä mitään merkkiä varoituksen syynä – pelkkä shido ja peli jatkuu.

Otteluissa oli näkyvissä selvästi se että urheilijat pyrkivät isompiin heittoihin – kokien metsästys oli taakse jäänyttä. Palaute, mitä valmentajilta kuultiin, oli positiivinen.

Perjantaina tuomitsin matolla kolme isoja tyttöjä ja alle satasen miehiä. Ensimmäinen matsi oli kulmatuomarointi. Matsin aikana annettu yuko kirjattiin väärälle puolelle. Ei muuta huomioitavaa.

Seuraava esiintyminen oli keskellä ja annoin tomarista yukon. Sama kaveri sai vielä passiivisuudesta shidon. Tässä vaiheessa näytin vielä käsimerkin, jotka pyydettiin seuraavan aamu palaverissa jättämään tykkänään pois. Niitä kuitenkin näkyi vielä päätöspäivänäkin. Kaikkiaan oli avauspäivänä kolme kertaa keskellä ja kuusi kertaa kulmassa. Viimeisessä päätuomaroinnissa valkoinen heitti minusta poispäin rajalla ja annoin yukon. Ilmeisesti uke ei tullut tarpeeksi kyljelleen, koska kulmat ottivat sen pois.

Lauantaina pelit jatkuivat ja matsit kovenivat. 81-kiloiset ovat jo vikkeliä liikkumaan, voimaakin löytyy ja tekniikka on hyvää. Kolme kertaa olin keskellä ja neljä kertaa kulmassa. Eka matsissa urheilija sai kaksi waza-aria parin minuutin sisällä, toisessa oli 13 sekunnin ippon ja kolmannessa 25 sekunnin juji-gatame, jonka teki Viron Marmeljuk. Kolme nopeaa matsia keskellä ja fiilingit olivat ihan kohtuullisen hyviä.

Sunnuntaina olin kolme kertaa keskellä ja viisi kertaa kulmassa. Eka matsi kesti 33 sekuntia. Toinen matsi oli äärimmäisen huono kahden ison tytön välillä. Annoin eri aikaan molemmille shidot ja päädyttiin Golden Scorella. Annoin shidoja molemmille eri aikaan ja tarjosin toiselle ratkaisevaa shidoa, mutta neuvottelun tulos oli ottelun jatkaminen. Hanteissa näköpiirissäni ollut kulma liputti samaa väriä kuin itsekin enkä kurkannut taakse toisen kulman väriä. Komissiolla ei ollut meille kuitenkaan asiaa. Kolmas matsi päättyi jälleen ipponiin.

Sääntöjen osalta sanottakoon että ne tulevat voimaan tammikuun alusta lähtien. Suomessa Lahden kisoissa jo niitä kokeiltiin. Miten ne sujuivat, siitä saanemme kuulla toisaalta.

Matti Tieksola

Int B-referee

Matti kertoi edellä jo uudistuneista säännöistä ja niiden asettamista haasteista, joten keskityn kertomaan omista tunnelmistani.

Perjantai alkoi huonoissa merkeissä. Kulmassa istuessani hyväksyin mattotuomarin ehdottamat kaksi yukoa. Ottelun jälkeen mattomme tarkkailija tuli ilmoittamaan, että yuko on todella voimakas suoritus ja että matolla tapahtuneet kaksi suoritusta eivät olleet täyttäneet yukon kriteereitä. Toisessa ottelussa annoin lahkeesta pitämisestä varoituksen eivätkä kulmatuomarit varoitukseen puuttuneet. Varoitus ei ottelua lopulta kuitenkaan ratkaissut vaan sen teki toisen ottelijan yukon arvoinen heitto. Ottelun jälkeen valmentaja tuli suomentamaan minulle, että sekoitin matsin tuolla shidollani. Sitä ei olisi pitänyt antaa, sillä ottelija otti kiinni kesken vastustajan hyökkäyksen, mikä on totta. Muuten päivä sujui omasta mielestäni kohtuullisesti. Oloni oli rauhallinen ja ottelut pysyivät omasta mielestäni hyvin kontrollissa.

Lauantai sujui omasta mielestäni niin ikään mukavasti. Eräässä ottelussa tosin rajatilanne aiheutti harmaita hiuksia. Mattotuomari komensi mate nopeasti odottamatta sisällä/ulkona merkkiäni. Koska tekniikka tapahtui omasta mielestäni sisällä, näytin sisällä merkin, mattotuomarin komennon jälkeen. Mattotuomari kutsui meidät neuvotteluun. Koska toinen kulma ei osannut sanoa mitään, menimme tarkkailijoiden pakeille. Koska matollamme oli kaksi tarkkailijaa, ehti toinen heistä paikalle ensiksi kysymään mikä hätänä. Selitimme tilanteen, jonka jälkeen tämä totesi tilanteen lähteneen sisältä. Siinä samassa toinen tarkkailija totesi videon ääreltä, että tilanne oli ulkona. Pisteet jätettiin siis antamatta. Minun olisi pitänyt olla tarkempana ja näyttää heti ulkona merkkiä mattotuomarin tueksi.

Päivän jälkeen kysyin matomme tarkkailijalta, mitä minun pitäisi parantaa. Tämä nikotteli eikä oikein saanut mitään suustaan. Lopulta hän totesi, että olen yksi niistä tuomareista, jotka keräävät lukuisia virheitä eri sektoreilta, niin pisteistä, rajoilta kuin varoituksista. Liikkumistakin pitäisi kuulemma lisätä ja rutiinia saada runsaasti lisää videoanalyysin kera. Näin eri tavalla koin siis päivän verrattuna tarkkailijoiden näkemyksiin.

Sunnuntaina päätin olla erityisen tarkkana ja näyttää, ettei tilanteeni ole niin toivoton, kuin tarkkailijat olivat käsittäneet. Päivä sujui edelleen rauhallisissa merkeissä. Päivän viimeisin mattotuomarointini osui tosi tiukkaan otteluun. Kun sininen ottelija oli tulossa matolle, havaitsin, että hänen judoginsa näytti pieneltä. Pyysin häntä ojentamaan kätensä. Hihat olivat aika lyhyet ja kysyin kulmatuomarilta vahvistusta sille, että laitetaanko puku vaihtoon. Tämä totesi, että puku on ok ja annetaan otella. Ottelu alkoi valkoisen yrittäessä epätoivoisesti yrittäessä horjuttaa sinistä. Niinpä annoin siniselle shidon. Kohta valkoinen ottelija tarttui sinistä lahkeesta, joten annoin hänelle shidon. Tilanne oli siis tasan. Puolessa välissä valkoinen oli linkkariasennossa sinisen pitäessä tätä lujasti otteessaan. Mielessäni kävi ajatus sinisen rankaisemisesta uusien tulkintojen mukaisesti vahvalla otteella painamisesta mutta päätin antaa valkoiselle kuitenkin varoituksen liiallisen puolustavasta asennosta, kuten tähän saakka on tehty. Ottelun loppu ei tarjonnut mitään suuresti odottamaani ratkaisua. Puolisen minuuttia ennen loppua mielessä kävi ajatus tilanteen tasoittamisesta siniselle annettavalla shidolla, mutta itsevarmuuteni ei sen antamiseen kulman tukemattomuudesta johtuen riittänyt.

Ottelun jälkeen tarkkailija pyysi meidät puheilleen. Ensiksi hän sanoi, että judogi olisi pitänyt vaihdattaa (judogitarkastukseen ei siis pidä luottaa ja vastuu ottelijan judogista on loppujen lopuksi mattotuomarilla). Toisekseen valkoisen epätoivoiset hyökkäykset (minun tulkintani mukaan aktiivisuuden näyttelemiseksi tehdyt hyökkäykset) olisi pitänyt tulkita aktiivisuudeksi ja siniselle olisi pitänyt antaa enemmän varoituksia. Matolta oli siis poistunnut väärä voittaja. Tarkkailija antoi lisäksi henkilökohtaista palautetta. Hän sanoi, että tuomarointini näyttää siltä, ettei ottelun tuomitseminen kiinnosta minua lainkaan. Olen kuulemma liian kaukana ja liikun aivan liian vähän. Ottelijoita pitäisi kuulemma kiertää aktiivisesti ympäri ja olla sen näköinen kuin haluaisi nähdä kaiken. Varoituksiin ja pukuun minun olisi pitänyt puuttua, sen myönnän. Tuota etäisyys- ja liikkumiskritiikkiä on silti hankala sulattaa. Mielestäni noin 4 metriä on riittävä etäisyys ottelijoihin ja ainakin omasta mielestäni siitä näkee yhtä hyvin, ellei paremminkin kuin lähempää. Tarkkaillessani a-tuomareiden liikkumista, havaitsin, etteivät hekään kiertäneet ottelijoita vaan siirtyivät rauhallisesti tarpeen mukaan sopivaan paikkaan. Katsoin lisäksi, että liikkuvatko he aina ottelijoiden sivulle nähdäkseen heidän otteensa, mutta niin he eivät tehneet. Paremminkin he odottivat, että ottelijat pyörähtivät siten, että ote nähtiin.

Viimeisessä kulmatuomaroinnissani pääsin vähän tilannetta paikkaamaan. Sininen ottelija lakaisi vastustajansa tukijalan sisäpuolelta. Mattotuomari julisti siitä yukon. Peruimme pisteet toisen mattotuomarin kanssa, sillä kielletyn liikkeen lisäksi valkoisen kylki ei koskettanut mattoa lainkaan vaan tämä tuli tatamiin mahalleen. Nousin kulmassa seisomaan, jolloin mattotuomari pyysi neuvottelun kokoon. Selitin asiani mutta kumpikaan heistä ei ollut tilannetta havainnut. Kun mattotuomari komensi seuraavan kerran maten, nousi tarkkailija maton reunalla pystyyn. Menimme hänen luokseen. Hän kysyi, että mistä keskustelimme. Mattotuomari vastasi, että keskustelimme sisäpuolisesta lakaisusta ja totesi, ettei varoitusta annettu koska muut kuin minä emme tilannetta havainneet. Tarkkailija totesi, että tilanne oli ilmiselvä hansoku-maken paikka. Tuomio siis julistettiin ja varoituksen saanut ottelija ja valmentaja jäivät ratkaisua äimistelemään.

Näihin ristiriitaisiin tunnelmiin päätin tuomaroinnin kannalta tämän vuoden päätavoitteeni. Kisat eivät menneet niin hyvin kuin odotin, mutta eiköhän tästä itsetarkastelun, videoanalyysin ja uusien tuomittujen otteluiden avulla vielä menestykseen päästä.

Toivotan menestyksekästä vuotta 2009 kaikille!

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa