Kari Neuvosen raportti Pariisin Grand Slam- turnauksesta 7.-8. helmikuuta 2009.

Perjantai-illan tuomarikokouksessa olivat paikalla IJF:n tuomarikomissiosta Barcos, Kawaguchi ja Snijders ja lisäksi EJU:n tuomarikomissiosta Achilles, Hefka, Metin ja Chyurlia. Tuomareita nimettiin 7/ matto, siten, että ensin varmistettiin paikalla olevat ei ranskalaiset, jonka jälkeen ryhmät täydennettiin ranskalaisilla. Tämä on kuulemma käytäntö jatkossa (?), 7 tuomaria mattoa kohti. Barcos oli totutusti äänessä, hän kertasi sääntömuutokset. Negatiivisesta judosta (valehyökkäykset, ei otetta, linkkari jne.)pitää rangaista. Lahkeesta ei saa ottaa kiinni, EI HYÖKÄTESSÄ, EIKÄ PUOLUSTAUTUESSA. Ainoa poikkeus on ouchi gari, tori saa tarttua lahkeesta, mikäli hän on aloittanut hyökkäyksen ouchilla. Kisojen aikana en nähnyt yhtään lahkeesta tarttumista, enkä näin ollen myöskään tietysti varoituksia. Ottelijan sallitaan vaihtaa judogi, mikäli mattotuomari toteaa sen sääntöjen vastaiseksi, ei siis han sokua. GS- ottelussa 1. shido voidaan antaa ilman tuomarineuvottelua, ja se ei ratkaise ottelua, toisesta on hyvä neuvotella, (ja olla yksimielisiä). Varoituksen syytä ei tarvitse näyttää, jos se on selvä(?).

Lauantai sujui tuntumaa hakiessa, olihan edellinen kv. koitos ollut huhtikuussa. Rajoilla sai kävellä vapaasti ulos ja sisälle, jos liike pysähtyi tai molemmat olivat selvästi ulkona komennettiin mate. Valmentajat oli poistettu matonlaidalta, ja he huutelivat katsomosta, minkä pystyivät. Olin tuomarina lohkovoitto-otteluissa, mutta varsinaisiin mitaliotteluihin en päässyt. Nythän oteltiin vain semifinaalit ja finaalit, keräilyjä ei ollut, semifinaalin hävinneet saivat pronssit kaulaan.
Lauantai-illan tuomaripalaverissa komissio kertoi olevan tyytyväinen tuomarityöskentelyyn, eikä juuri parannettavaa löytynyt.

Sunnuntaina oteltiin neljällä matolla, kun lauantain niitä oli viisi, joten tuomareita oli nyt 7-8 / tatami. Nyt pääsin jo mitalimatseihin. Olin kulmassa + 100 kg:n finaalin Riner vs. Mikhaylin. Ottelu oli Rinerin hallintaa, ja lopussa Mikhaylin alkoi hermostua, lähinnä omaan saamattomuuteensa, ja mattotuomari joutui katkaisemaan ottelun, ja rauhoittelemaan matsaajia. Mestaruus ipponilla Rinerille, loppupuvunkorjauksessa miehet tuijottelivat toisiinsa kuten ammattinyrkkeilijät.
Lisäksi olin keskellä naisten – 70 kg finaalin, jossa ottelivat ranskalaiset Pasquet ja Decosse, ottelu päättyi Decossen ipponiin ajassa 3:05.


Kari Neuvonen

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa