Martti Puumalainen taistelee heinäkuussa 2013 Euroopan Olympia Festivaalien loppuottelussa.

Martti Puumalainen

Martti Puumalainen on 16-vuotias judon nuorten Suomenmestari, joka on jo ehtinyt voittaa myös kansainvälisiä mitaleita, viimeisimpänä hopeaa Euroopan nuorten olympiafestivaaleilta. Ottelemisesta nauttivan Martin tähtäin on kohti tulevaisuutta ja Olympiakultaa.

Minulle judossa on parasta kilpailut ja erityisesti otteleminen. Kilpaileminen on aina jännittävää – judossa etenkin se, että vaikka johtaisin ylivoimaisesti, matsi ei ole vielä voitettu. Toinen voi aina heittää ipponin ja ratkaista ottelun edukseen.

Aloitin judon nuorena, viisi- tai kuusivuotiaana. Siihen aikaan sinivöinen kummini oli sanonut isälleni, että isot pojat, minut ja veljeni, kannattaisi viedä judoharjoituksiin. Kummini tiesi, että judo auttaisi koordinaation ja liikkuvuuden kehittymisessä. Kyllä se auttoikin – sekä kummilla että minulla on nykyisin mustat vyöt. Judon lisäksi olen harrastanut pari vuotta uintia, salibandya sekä suunnistusta ja olen myös ollut jalkapallokoulussa kesäisin. Nykyisin harrastan laskettelua.

Harjoittelen judoa nuorten maajoukkueessa, jossa treenaamiseni on muuttunut entistä tavoitteellisemmaksi. Kuulostaa kliseeltä, mutta judossa menestyäkseen pitää treenata kovaa ja maajoukkueen mukana pääsen myös entistä kovempiin kisoihin.

Ottelijana olen todella hyökkäävä. Koska olen yleensä ottelijoista heikompi – en voi antaa vastustajalle aikaa rakentaa omaa hyökkäystään. Lempitekniikoitani ovat ippon seoi nage molemmille puolille, sode tsurikomi goshi molemmille puolille ja näiden lisäki löytyy monia “ässiä hihasta”.

Kun katselen judon arvokisoja, suosikkejani ovat tällä hetkellä Ilias Iliadis, Henk Grol ja Varlam Liparteliani. Aion on olla tuossa samassa joukossa itsekin ja tavoitteeni on voittaa kultaa vuoden 2020 tai 2024 olympialaisissa.