Judo

Maailman suosituin kamppailulaji

Heitä, sido, kurista tai lukota

Judo on japanilaista alkuperää oleva kamppailulaji, olympialaji, jota harjoitellaan nykyisin yli 200 maassa. Judon harjoittelijan, judokan, tavoitteena on heittää vastustaja selälleen hallitusti ja voimalla – tai ottelun edetessä mattokamppailuksi, voittaa sidonnalla, kuristuksella tai käsivarsilukolla.

Tehokas tekniikka on turvallista

Judo on nykyaikainen urheilulaji, joka pohjautuu vanhoihin samurai-soturien aseettomiin kamppailun tekniikoihin. Judon suuri oivallus on se, että lukemattomista samurai-tekniikoista mukana ovat vain ne, joita voidaan harjoitella täydellä teholla aiheuttamatta vaaraa tai vammoja vastustajalle. Siksi judon tekniikoita voidaan käyttää vaarattomasti myös otteluharjoituksissa ja kilpailuissa. Judon tehokkuus perustuu tekniikkaan, jota harjoitellaan niin realistisesti, että se toimii myös silloin, kun vastustaja hyökkää tai puolustautuu kaikin voimin.

Fyysistä älypeliä

Judo tarkoittaa sananmukaisesti joustavaa tietä. Se perustuu vastustajan myötäämiseen ja oman voiman tehokkaaseen käyttämiseen. Hyvä judoka käyttää hyökkääjän voimaa oman voimansa apuna heittäessään vastustajan mattoon tai sitoessaan vastustajan matossa. Toisaalta tehokkaan puolustautumisen lisäksi hyvä judo on nimenomaan aktiivista hyökkäämistä. Se on fyysistä älypeliä, jossa otteet, horjutukset ja oman sekä vastustajan tasapainon hallinta ratkaisevat tekniikan onnistumisen.