Nina Luukkainen lopettaa huippujudokan uransa

Suomen kärkijudokoihin kuuluva Nina Luukkainen on päättänyt lopettaa kilpajudokan uransa 24-vuotiaana. Luukkaisen parhaat saavutukset aikuisten ikäluokassa olivat vuoden 2007 Rio de Janeiron MM-kisojen ja Tampereen 2006 EM-kisojen viidennet sijat. Nuorten ikäluokissa Luukkainen saavutti neljä EM-mitalia.

-Päätös 18 vuotta kestäneen judoamiseni lopettamisesta on kypsynyt jo muutaman vuoden ajan ja nyt MM-kisojen jälkeen päätös varmistui, Nina Luukkainen kertoo.

-Judourani tavoitteena oli vuoden 2008 olympialaiset. Sen olimme valmentajani kanssa asettaneet jo vuonna 1999. Tuo tavoite on osaltani täyttynyt, vaikkakin sen toinen puoli eli mitali jäi saavuttamatta. Olen tyytyväinen saavutuksiini judourani aikana, ja tämän vuoksi ei ole enää nälkää yrittää saada kokea olympialaisia tai tavoitella mahdollista mitalia uudelleen, Luukkainen jatkaa.

-Tavoitteellinen kilpajudo on ollut minulle henkilökohtaisesti lähes yhtä raskasta henkisesti kuin fyysisestikin ja en ole enää halukas ryhtymään siihen seuraavan olympiadin ajaksi. Mikäli kaikki osat kilpailemisessa eivät ole kohdallaan, on mielestäni turha jäädä roikkumaan huippujen varjoon. Mielestäni judostani on muutamien viime vuosien aikana karissut paras oivaltaminen kilpatatameilla ja uskon sen johtuvan omista epävarmoista ajatuksistani. Kilpaileminen arvokisoissa tai edes SM-kisoissa ei ole tuntunut enää mielekkäältä puuhalta.

-Olen tehnyt päätökseni yksin ja yhteisymmärryksessä valmentajani kanssa, eikä siihen ole liittynyt muita tahoja. Mieheni on koko tämän parin vuoden ajan, mitä olen asiaa pohtinut, kannustanut minua jatkamaan aina Lontooseen asti.

-Haluan suuresti kiittää ensisijaisesti henkilökohtaista valmentajaani Tapio Mäntymäkeä, joka on uhrannut suuren osan ajastaan minun valmentamiseeni. Olen saanut tehdä koko urheilu-urani ajan yhteistyötä hänen kanssaan aina vuodesta 1999 lähtien. Kiitoksen sana kuuluu myös miehelleni Petterille, joka on ollut 24 h vuorokaudessa mukanani urani parhaina hetkinä ja ollut myös tukemassa mäkisinä aikoina. Seurani Tampereen Judo on ollut mahdollistamassa sitten kaiken muun tarjoamalla harjoitusolosuhteet ja taloudellisen tuen. Kiitoksen sana myös managerilleni Markku Siltaselle ja muille tukijoilleni.

Nina Luukkainen nousi Euroopan huipulle jo vuonna 2001, jolloin hän sijoittui hopealle Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleilla. Sitä seurasivat EM-hopea alle 20-vuotiaiden ikäluokassa vuonna 2002. Samasta ikäluokasta tuli vielä EM-pronssi vuonna 2004. Vuonna 2006 Luukkainen sijoittui hopealle alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa.

Lähellä aikuisten arvokisamitalia Luukkainen oli kahdesti. Rio de Janeirossa järjestettiin 2007 judohistorian suurimman MM-kilpailut, joihin osallistui peräti 134 maata. Luukkainen sijoittui painoluokassaan alle 57 kiloa viidenneksi häviten alkuotteluissa niukasti pistein viisinkertaiselle maailmanmestarille. Tampereen 2006 EM-kisoissa Luukkainen sijoittui niin ikään viidenneksi.

Maailmancupturnauksissa Luukkainen on sijoittunut hopealle kahdesti. Suomen mestaruuksia uran aikana kertyi viisi.

Nina Luukkainen opiskelee kasvatustieteiden maisteriksi Tampereen Yliopistossa.

Voit tutusta Nina Luukkaisen saavutuksiin myös kansainvälisessä judon tulostietokannassa klikkaamalla tästä.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa