Veteraanien MM-kilpailut Abu Dhabissa 24.-26.11. 2013

Kyseinen kisa oli järjestyksessään viides ja jälleen mammuttitapahtuma. Noin 700 kilpailijaa 46 maasta kamppaili kolmen pitkän päivän ajan kolmella tatamilla. Meitä kisoihin kutsuttuja
tuomareita oli paikalla 19, ( vain yksi jenkki- naistuomari), IJF.n vet. tuomaripomon Kanadan Vincent Grifon alaisuudessa.

Ennen näitä MM- kisoja myös Grand Prix- kisat oteltiin samassa hallissa, joten judokoita oli paikalla paljon! Pohjoismaisista tuomareista oli mukana myös Ruotsin Dick Johansson, jolla iän puolesta kv- lisenssi " umpeutuu " vuoden vaihteessa. Tuomitsin matolla 2, kahden jenkki-, itävaltalaisen-, japanilaisen-, ja kuwaitilaisen tuomarikollegan kanssa.

Lauantai- illan tuomari- meeting käytiin pienimuotoisen tuomariseminaariksi kutsutun, tatamilla judopuvut päällä tapahtuneen noin tunnin mittaisten demojen merkeissä. Anti oli kertakaikkiaan vähäinen, vanhojen asioiden kertausta.

Kolmen päivän aikana otteluita oli niin paljon, että kahtena päivänä kisat venyivät yli 11 tuntisiksi ja yhtenä päivänä tuomittiin reilut 7 tuntia. Ja kun suurinpiirtein joka toisessa matsissa oltiin keskellä tai avustavana, niin töitä riitti positiivisessa mielessä hirveästi. Siis tämän vuoden kiintiöni on varmasti täynnä ! En analysoi otteluitani tällä kertaa sen enempää kuin toteamalla, että suurempia mokia en tehnyt. Joitakin pistenäyttöjäni jouduin muuttamaan ja joskus kollegat " herättelivät " minut antamaan varoituksia. Kaikenkaikkiaan
sitten loppupalaverissa meitä kiiteltiin erittäin hyvästä työskentelystä. Kisathan kruunasi suomalaisittain sitten Jukka " Riisi " Laitinen napaten MM- kultaa omassa sarjassaan - 90kg ( T 6 ). Onnea ja terveiset Riisille toivottaa Tokui !

OMIA HUOMIOITA JA KOMMENTTEJA SEKÄ TUOMARI- MEETINGISSÄ LÄPIKÄYTYJÄ ASIOITA:

* Suora sidonta rajan ulkopuolelle ok. Jos sitoja vaihtuu " sujuvasti ": toketa ja uusi julistus "osae-komi". Myös käsilukko tai kuristus edellämainitunkin tilanteen myötä on valid.

* Painat kaverin " kyssään ": painajalle shido.

* Uke putoaa siltaan, pää matossa ja jalat tatamissa ( vaikka vähän kyljelläänkin) : ippon. Mutta jos pää ilmassa: waza-ari.( ?)

* Venäläiset saivat jalkoihin tarttumisista paljon hansokuja. Näissä kisoissa oli höllempi linja ipponeissa: myös pyörivistä alastuloista julistettiin ippon.

* Heitto pysähtyi selvästi ja sitten( viiveellä) mötkähdys: pisteitä annettiin lähes poikkeuksetta.

* Waza-ari annettiin lähes aina, kun selkä vähänkin kastui, vaikka alastulo oli kuinkahidas pyllähdys.

* Erikoinen tilanne: Toinen nakkasi otsallaan kaveria naamaan, no hansokuhan siitä. Sitten naamaansa tällin saanut heristeli suuttuneena tatamilla nyrkkiä tällääjälle ja poistui tatamilta.Molemmat kutsuttiin uudelleen tatamille ja molemmille näytettiin hansokut. 

* Henkilökohtaisesti pidän hyvänä muutoksena tätä nykyistä yhden mattotuomarin ja kahden avustavan tuomarin systeemiä, joskin miinuksiakin löytyy: Jos olosuhteita ei ole luotu avustaville tuomareille riittävän hyviksi esim. tuolipaikkojen suhteen, ympärille muodostuu helposti ylimääräisiä häiriötekijöitä: On olalle taputtelijoita, kyselijöitä, sivusta pisteiden ja kommenttien jakajia, manipuloijia jne. No toisaalta, mitä useampi näkijä ja tulkitsija, onko se parempi ? Sitten myös avustavalle tuomarille voi muodostua kiusaus siirtää katse pois tatamilta vaikkapa katsomoon tai omaan kelloon juuri ratkaisevalla hetkellä ---- tuntuuko tutulta ?

* Grand Prix- kisojen jäljiltä myös IJF.n tuomaripomo Barcos oli jonkin aikaa paikalla antaen tapansa mukaan aktiivisesti kritiikkiä yhdelle sun toiselle. Minullekin hän yritti antaa palautetta, en tiedä mitä, kun jouduin juuri ( karkasin ) mattotuomariksi.

* Järjestelyt ja puitteet olivat mahtavat. Hotellihuoneet kuin valtion päämiehillä( oletan ).Punkkasin huoneiston kokoisessa sviitissä yhdessä itävaltalaisen tuomarikollegan Harald Ruthnerin kanssa.

*Ainoastaan isona miinuksena oli kilpailujen aikana ruokahuolto. Hotellin aamupalan jälkeen päivisin piti pärjätä postimerkin kokoisilla, parilla " tiramisulla " ja vedellä. Jotain oikeaa syömistä aina luvattiin, mutta sitä ei ikinä tullut.Illallinen, lähes " yöllinen " oli sitten työpäivien päätteeksi runsas!

Kilpailut olivat jälleen kerran hyvin lämminhenkiset ja leppoisat. Ilmapiiri porukoiden välillä tatamilla ja tatamin ulkopuolella oli ME-henkinen ja välitön. Minulle on suotu mahdollisuus osallistua näihin kisoihin vuosi toisensa jälkeen, kiitos siitä asianomaisille ! 

Seuraavat vet. MM- kilpailut järjestetään ensi vuonna Malagassa.

Terveisin, Mika korpelainen

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa