Tuomariraportti Pariisin Grand Slamista 10.-11.2.2018

Kilpailun tuomaripalaverissa IJF:n tuomaripäällikkö Juan Carlos Barcos piti 45 minuutin puheen sääntöjen uudistamisen tarpeesta. Tiivistettynä sisältö oli seuraava: sääntöjä muutetaan jatkuvasti kehittyvän lajimme mukana. Judon on oltava 1) turvallisempaa (esim. aikojen kuluessa kielletyistä tekniikoista: kani-basami, kawazu-kake, sukeltaminen ja nyt kyynärpäilleen alastulo) ja 2) katsojien ja median kannalta kiinnostavaa ja dynaamista seurattavaa.

Säännöistä selkeytettiin vastaheittotilanteen tulkitsemista muutamalla videoklipillä: mikäli tori rullaan uken oman vartalonsa yli vastaheitossa eli käyttää torsoaan tukipisteenä, ei pisteitä tule antaa ainakaan vastaheiton tekijälle. Torilla on oltava selkeä kontrolli heitosta jo hyvissä ajoin tachi-wazassa, eikä heittäjä saa olla tatamissa ennen ukea. Tämän lisäksi waza-arin ja ipponin linja selkiytyi komeiden, kovien ja suvereenien heittojen suhteen: mikäli uke tulee sellaisesta alas kyljelleen, vaikka muut tekijät olisivat kasassa, pitää alastulosta tuomita waza-ari. Mikäli uke tulee alas enemmän kuin kyljelleen, kaikkien muiden ipponin kriteerien ollessa kohdallaan, voidaan alastulosta tuomita ippon. Rullaavien alastulojen on oltava siis nopeita ja voimakkaita ipponiksi.

Edellisistä kilpailuista viisastuneena aloitin tuomiseni heti tiukalla varoituslinjalla. Tämä toimikin hyvin, sillä yhdeksästä tuomitsemastani ottelusta vain yksi meni jatkoajalle. Hansoku-makekin tarvitsi antaa vain yhdessä ottelussa, muiden otteluiden päätyttyä suorituspisteisiin. Tuomarointia vaikeutti pahasti alkuotteluiden osalta radioiden puuttuminen, sillä järjestäjä ei ollut hommannut niitä paikalle. Loppukisaksikin saatiin vain pari settiä radioita/tatami. Radion kuulokeliitäntä ei sopinut normikuulokkeisiin, joten settien kanssa sähläämiseen käytettiin turhaan keskittymisaikaa ja aivokapasiteettia. Eräs ryhmämme tuomari oli suurimmaksi osaksi tavoittamattomissa, sillä hän ei osannut ottaa kontaktia pöytätuomareihin, vaikka pöydän takana noustiin ylös ja heiluteltiin isosti käsiä. Tämän takia jäi moni varoitus antamatta. Tämä häsläys ja tatamille menokiire vaikutti omaan tekemiseenikin, josta varoittava esimerkki seuraavassa: Havaitsin rullaavan alastulon ja puntaroin alastuloa ipponin ja waza-arin välillä. Koska alastulo rullasi alaselällä, niin julistin selkäytimestä kädellä waza-arin, mutta suusta pääsi "Ippon".  Kun tällainen lipsahdus tuli ulos suusta, niin ei auttanut muu, kuin sanoa ipponin perään korjaukseksi "waza-ari". En olisi ikinä uskonut tekeväni enää tällä kokemuksella tällaista kömmähdystä, mutta jonkinlainen oikosulku tilanteessa tuli. Tämä oli "vain" ainoa tällainen kömmähdys, mutta se harmittaa aika rankasti. Finaaleissa tuomitsin M-60 Gbr-Bra pronssottelun, joka ratkesi nopeasti britin tai-otoshi-ipponiin.

Sunnuntaina pidin huolen, ettei vastaavia lapsuksia enää tapahtunut. Lisäksi raskaampien painoluokkien ottelut olivat selkeitä, eikä tuomitsemistani otteluista taaskaan mennyt kuin pari ottelua, N-78 Fra-Ger ja M-81 Geo-Can pronssiottelu, jatkoajalle. Näistä ensimmäisen yritin lopettaa sen varoituksilla jo varsinaisella otteluajalla pariinkin kertaan, mutten saanut pöytätuomareilta vahvistusta ajatukselleni. Näistä erityisesti ranskalaisen viimesekunneilla tekemän valehyökkäyksen olisi pitänyt päättää ottelu. Vaikka näin pöytätuomarin puistavan päätään, minun olisi pitänyt korjauttaa puvut, jotta tarkkailijat olisivat tienneet, että olin varoituksen kannalla. Nyt jatkoin ottelua lähes välittömästi ja saattoi vaikuttaa siltä, etten olisi varoitusta itse halunnut antaa. Suorituspisteet osuivat kohdille kohtuullisen hyvin, vaikka annoin yhdestä pehmeästä rullauksesta ipponin, sillä waza-ari olisi ollut parempi tuomio. Päivän ainoan herätyksen ja suoritusmuutoksen koin kisan viimeisessä mattotuomaroimassani ottelussa eli M-81 Geo-Can pronssiottelussa. Ottelun alussa kanadalainen hyökkäsi rajusti ja sai kaadettua vastustajansa pitkän painostuksen jälkeen tatamiin. Juuri ennen tätä hyökkäystä ajattelin, että vielä yksi hyökkäys kanukilta, niin annan georgialaiselle shidon passiivisuudesta. Koska alastulo oli mielestäni lähellä suorituspistettä, niin pysäytin ottelun hetkeksi videotarkistusta varten. Tarkkailijoiden pöydältä huidottiin kuitenkin jatkamaan ottelua, jolloin tein niin, enkä julistanut sitä aikomaani shidoa. Jouduin sen kuitenkin heti julistamaan pöytätuomareiden radiokehotuksesta. Jouduin perumaan myös julistamani waza-arin kanukin rullista. Sijoutuin liian lähelle, enkä nähnyt uken tulevan alas torin jalan päälle. Varsinaisella otteluajalla ei muita heittopisteitä nähty, kummankin kuitenkin kerätessä pari shidoa. Jatkoaika katkesi georgialaisen waza-arin arvoiseen heittoon.

Olisi ollut hienoa onnistua Pariisin kisassa täydellisesti, mutta muutamat virheet pudottavat arvosanaa ja jälkifiilistä. Kisalle asettamia tavoitteita kuitenkin saavutin: Avasin uuden IJF Judo Tour'in kisakauden uusilla säännöillä ja tämän jälkeen tuomarointi on jälleen varmaa tulevissa paineenalaisissa kilpailuissa. En myöskään häkeltynyt kömmähdyksistä. Täten kisa ajoi paikkansa hyvänä lähtölaukauksena tuleviin mittelöihin. Olisin voinut valmistautua paremmin ja käydä edeltävänä viikonloppuna Euroopan Openissa lämmittelemässä. Toki tuomarireissaamista on jo kertynyt tälle vuodelle ja vapaat kotimaan viikonloput ovat kortilla, joten jokainen kotioloissa tai kotijudoseuran toimissa vietetty viikonloppu on tärkeä.

Tästä on hyvä jatkaa vahvempana, varmempana ja kokeneempana tuomarina kohden kevään muita mittelöitä.

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa