Tuomariraportti: Veteraarien MM-kilpailut Malagassa 25.-27.9.2014

Tapahtuma alkoi jo varsinaista ensimmäistä kilpailupäivää edeltävänä päivänä tiistaina, jolloin kerrattiin judogit päällä keskeisiä sääntöasioita demoina tatamilla. Illalla sitten kokoonnuimme uudelleen tuomaripalaverin merkeissä.Paikalla oli 31 tuomaria kaikista maanosista. Meidät vastaanottivat veteraanijudon pääpomo IJF.n Vincent Grigo sekä EJU:n Marian Hefka. Lisäksi kolmantena tuomaritarkkailijana toimi Lontoon olympiatuomari Donald Ferland Kanadasta. Myös isäntämaan J.C. Barcos oli tervehtimässä asianomaisia.

Järjestyksessään kuudennet MM-kisat paisuivat paisumistaan. Kilpailijoita viidellä tatamilla oli lähes 1100 37 maasta. Tatamia kohti meitä tuomareita oli näinollen kaksi ryhmää ja tatamilla 4 kanssani tuomitsivat Espanjan Teresa Esteban, Kanadan Milton Good, Brasilian Paulo Ferreira, Georgian Vano Dzamashvili ja Usan Marty Grisanti.

Tahti ja tuomaroinnin määrä oli kolmen päivän aikana minulle ennenkokematon. Noin kuukausi sitten leikatun toisenkin polveni jäljiltä olin aika-ajoin varsin tiukilla. Töitä riitti nimittäin joka toiseen otteluun joko keskellä tai avustavana tuomarina. Valtavaan tuomaroinnin määrän nähden suoriuduin oman arviointini mukaan varsin hyvin. Muutoksia pistenäyttöihini tuli verrattain vähän ja "herätyksiä" korvanappiini esimerkiksi passiivisuusvaroitusten antamiseksi tuli kohtuullisen vähän.

Pari huomiota tapahtumista tatamilla:

Tori heittää vastustajansa ottelun alkupuolella saaden wazarin. Ottelu etenee  ja viime minuutilla tarkkailija Hefka keskeyttää ottelun ja vaatii Hansokua kyseiselle heittäjälle jalkaan tarttumisesta, mutta IJF.n pääpomo Vincent Grigo ei hyväksy muutosta, perusteluinaan, että yli kaksi minuuttia sitten tapahtunutta (vaikkakin tosiasiaa) ei voi enää muuttaa (?!) kun kolme tuomariakaan ei ole sitä huomannut... Tarttuja ja heittäjä voitti lopulta matsin kahdella waza-arilla. (Muuten mitä mieltä tuomari-kolleegat olette ratkaisusta?)

Yhdellä tuomarilla oli pari kertaa erikoinen tapa: Jos avustajat halusivat (vaativat) muuttaa kyseisen mattotuomarin antamat pisteet, hän ei uskonut, vaan pyysi tarkkailijan katsomaan videolta, oliko hän oikeassa. Hänelle huomautettiin asiasta...

TUOMARIPALAVEREISSA SAATUJA OHJEITA :

- Pyrkikää (suosikaa) positiivista judoa.

- Jatkoajat mahdollisimman vähiin, nähkää aktiivisempi osapuoli jo varsinaisella otteluajalla.

- Vyöote, yksipuolinen ote, yhdellä kädellä otteleminen jne. -> shido.

- Valehyökkäys on yleinen rajan tuntumassa.

- Kombinaatio rajan yli ok, mutta jos tekniikka pysähtyy (loppuu) selvästi, julista mate.

- EI yukoa, jos vaikka uke putoaa kyljelleen, mutta jää kyynärpäänsä varassa ilmaan, (kissa mahtuu välistä)...

- Esim. Ouchi-garista uke putoaa pyllylleen, sitten pysähtyy selvästi, tori lanaa vielä vaiheittain uken selälleen, ei pisteitä. (Tätä ei käytännössä usein noudateta.)

- Edellä mainittuun lisäten: Mutta yhtenäisesti tehdystä tekniikasta luonnollisesti Waza-ari !

- Silloista pääsääntöisesti aina ippon.

- Verenvuodot paikataan tatamin laidalla ensiavussa, mutta murtumat yms. tutkitaan tatamilla, (lääkäri tatamille).

- Äänekäs valmentaja "väärään aikaan": Ensimmäisellä kerralla tuomarin hillitty huomautus, toisella kerralla hillitty vaatimus katsomoon siirtymisestä.

- Valehyökkäyksessä ei ole todellista yritystä eikä horjutusta!

- Sopikaa, kumpi avustavista tuomareista ilmoittaa mattotuomarille mahdollisista muutoksista.

- Kun annat "lennosta" shidon, kilpailijan on oltava silmät sinuun päin...

- Avustavat (2) tuomaria vain pöydän takana, toiset eivät "kuiskuttele" selän takana!

- Jatkoajalla ole erityisen tarkkana ja havaitse passiivisempi (tai aktiivisempi) kilpailija.

- Älä "hissuttele" näytöissäsi, ole jämy, olet pomo matolla!

MAINITTAKOON VIELÄ:

Kisaorganisaatio ja resurssit olivat näissä kisoissa äärirajoilla ottaen huomioon suuren kilpailijoiden määrän. Jättihalliinkaan ei mahtunut viittä tatamia enempää. Tuomarit eivät ilman erikseen sopien ehtineet edes kunnolla vessaan suuren päivittäisen työmäärän vuoksi. Kuljetukset hotellien ja kisapaikan välillä ontuivat ajoittain. 

Tulee mieleen, onko kyseisten Veteraani-kisojen alaikäraja, (30 vuotta) liian alhainen? Henkilökohtainen mielipiteeni on, että se voisi olla 40 vuotta. Eikös se olisi jo "veteraanimaisempaa"?

Terveisin,

Mika Korpelainen

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa