kuva: EJU: Carlos Ferreira

Tuomariraportti U23 EM:istä 11.-12.11.2016 Israelista

Tuomarikomissaarien vetämä tuomaripalaveri lipsahti normaalille EJU-tyylille aikaisempien kisojen virheitä luennoiden ja shido-sporttiin kannustaen, kunnes EJU:n sporttijohtaja ja tuomarikomission pomo Aleksander Jachkevich piti palaverin viimeisen puheenvuoron pyytäen pidättäytymään shidojen annosta ja antamaan ottelijoille mahdollisuus ratkaista ottelu itse. Sääntöjen suhteen ei tässä vaiheessa tule mitään uutta.

Perjantain keveiden painoluokkien tuomarointi sujui hyvin poikkeuksellisen osaavien avustavien tuomareiden kanssa toimien. Kun heiltä kysyi, sai vastauksen ja radiota ei turhaan käytetty. Yksi kevyehkö yuko pyyhitettiin minulta onneksi pois. Pari hankalaa hitaasti etenevää kuristusta onnistuin odottamaan ipponiksi. Ottelut pysyivät hyvin kontrollissa ja alastulopisteet onnistuivat hyvin. Finaaleissa olin naisten otteluiden erikoismies, joista kirkkaimpina otteluina mainittakoon -52 pronssiottelu (Bel-Hun 0-1) ja -63 finaali (Rus-Gbr 0-7). Näistä kumpikaan ottelu ei tarjonnut negatiivisia yllätyksiä, vaan homma pysyi hyvin kontrollissa.

Lauantain palaverissa saadun palautteen mukaan tuomarointi oli ollut samanlaista kuin judokin eli hyvää. Perushuomiot saatiin pisteiden eroavaisuuksista ja varoituslinjan jatkumisesta samanlaisena alusta loppuun. Vakavan muistutuksen saimme matsista myöhästymisestä, sillä eräs tuomari oli hävöksissä oman pöytätuomarointinsa aikana.

Lauantaina kaikissa tuomitsemissani otteluissa tuli suorituspisteitä, mikä oli tosi positiivista. Osa otteluista tarjosi myös haastetta kimurantteine alastuloineen, jotka kuitenkin onnistuin pisteyttämään ainakin avustavia tuomareita miellyttävästi. Matsit pysyivät hyvin kontrollissa ja keskittyminen oli kohdillaan. Pöytätuomareilta sai myös edelleen kiitettävästi apua. Finaaleissa tuomitsin N-70 Gbr-Hun finaalin. Ottelu oli unkarilaisen näytöstä. Kolmen heiton alastulot olivat tosi kinkkisiä, ensimmäisen jäädessä ipponista vain uken pääseisonnan ja toisen kahden kiertäessä ilmavasti ipponin ja wazarin yli yukoksi. Toinen N+78 Hun-Ukr pronssimatsi oli ukrainalaisen hallintaa vaikka unkarilainen saikin alussa vastaheitosta yukon. Ukrainalainen ajoi kuitenkin vastustajalleen shidon ja kuittasi yukon heitostaan. Tuomaroinnin kannalta matsi oli varmaa tekemistä.

Loppupalaverissa kiiteltiin finaalien tuomarointia ja judoa. Koska judo oli ollut näyttävää, olivat myös tuomarit onnistuneet hyvin. Tämä näkyikin luokituksissa, jotka sijoittuivat pääosin 7-7.5 maastoon. Omaksi arvosanakseni sain kasin.

Omalta kohdaltani kisa oli erittäin haastava, erinomaisista pöytätuomareista huolimatta, sillä sairastelin Abu Dhabin ja tämän kisan välisen ajan. Lisäksi itsevalitasemani ilta-/yölento ei antanut mahdollisuutta levätä kunnolla ja riittävästi. Kisapäivinä olo oli nuutunut ja jouduin taistelemaan skarppina pysymiseksi. Matseihin onnistuin kuitenkin tsemppaamaan, mutta täytyy myöntää, etten saanut aikaiseksi missään vaiheessa sellaista tuomaroinnin riemua kuin edellisessä kisassa. Homma pysyi hallinnassa ja pidin tiukkojen matsien tuomaroinnista, mutta sisäinen palo puuttui, homma oli lähinnä vain rutiininomaista tekemistä. Tasoni alkaa kuitenkin ilmeisesti olemaan sellainen, että homma näyttää vakuuttavalta, vaikkei olo olisikaan parhaimmasta päästä. Tyytyväinen täytyy olla myös noista kahdesta kultamitaliottelusta, joissa kolmikkomme pärjäsi erinomaisesti. Arvosana oli yli odotuksieni ja tilanteeni näyttää tällä hetkellä erittäin lupaavalta maailman ykköstuomariryhmään pääsemiseksi.

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa